Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Ali Mahir Başarır'dan 'Beşli Çete' çıkışı: CHP üzerinde etkili olamaz

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, ‘Beşli Çete’nin CHP içinde etkili olma ihtimali var mı?’ sorusuna "CHP’nin ilkeleri 100 yıldır bu ülkeyi ayakta tutan ilkeler. Büyük sermaye grupları ekonomik güçlerini ve bağlantılarını kullanarak partimiz içinde bugüne kadar mevki kazanamadıysa bu ilkeler sayesindedir. Başta halkçılık olmak üzere hiçbir ilkemiz değişmeyecek. Bu nedenle de ne ekonomik gücü olanlar ne lobi faaliyetleri, ne siyasi stratejiler CHP üzerinde etkili olamaz” yanıtını verdi.

Ali Mahir Başarır'dan 'Beşli Çete' çıkışı: CHP üzerinde etkili olamaz

CHP’nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14-28 Mayıs seçimlerindeki kampanyasında ‘Beşli Çete’ olarak anılan iktidara yakın şirketlerin aldığı ihaleleri gündeme getirdi.

Mayıs seçimlerinden sonra 38. Olağan Kurultayı’nı gerçekleştiren CHP’de değişimcilerin adayın Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu’na karşı kazanarak genel başkanlık koltuğuna oturdu.

Kılıçdaroğlu geçtiğimiz günlerde KRT TV’de yaptığı açıklamada ‘Beşli Çete’nin partisi tarafından artık eskisi kadar anılmadığını ifade etti.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, Kılıçdaroğlu’nun açıklamasının ardından Beşli Çete kitabının yazarı CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır’la gerçekleştirdiği görüşmesini köşesine taşıdı. 

BEŞLİ ÇETE HALA ETKİLİ Mİ?

CHP’li Başarır, "Beşli Çete"nin ülkede hâlâ etkili olup olmadığı sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Sermaye grubu her zaman isteklerinin gerçekleşmesi için siyasi çevrelerde lobi faaliyeti yürütür ve yürütmektedir. İhalelerde bakanları, bürokrasiyi memnun etmektedir. Bu sebeple sorunuza ‘hayır’ yanıtını vermek absürt olacaktır. Ekonomide hali hazırda büyük sermaye gruplarının vergi ödemelerinin, açıklanan ilk 100 vergi rekortmeninde göremediğimize göre, hala beşli çetelere ‘kıyak’ çekildiği apaçık ortadadır."

Başarır, Terkoğlu’nun “CHP’nin yeni liderliği, “Beşli Çete” ile hesaplaşmayı neden eskisi kadar öne çıkarmıyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:

"Burada bir siyasi strateji değişikliği olup olmadığını soruyorsanız, bu konunun bir kenara bırakılmadığını söyleyebilirim. Daha bundan iki hafta önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu’nun kamudan en çok ihale alan büyük şirketlerden birinin özel uçağıyla yurtdışına seyahat ettiğini açıklamıştık. Üstelik Bakan, bunu o şirketle yaptıkları bir ihale şartnamesindeki maddeye dayanarak yaptığını itiraf etti. Yani kamu ihalesi sözleşmesine, ‘rüşvet’ anlamına gelen bir madde eklettirilmiş. Yani bakan suçunu itiraf etti. Daha kötüsü bunun normal olduğunu düşünüyor. Eski sisteme göre tam gensoru verilecek bir bakan ama Cumhurbaşkanlığı sisteminde bakanı düşürme hakkımız elimizden alındı.

'Eğer CHP’nin odağı mı değişti?' diyorsanız, bizim odağımız bellidir. Halkın yanında, halk için varız. Dolayısıyla şu anda ekonomik ve sosyal adaletin, enflasyon karşısında yaşanan mağduriyetlerin, demokrasi önündeki bariyerlerin mücadelesindeyiz. Mücadele gereken yerde mücadele, müzakere gereken yerde müzakeredeyiz. Bizim en mühim meselemiz Türkiye.”

Terkoğlu, Başarır'a “‘Beşli Çete’nin CHP içinde etkili olma ihtimali var mı?” sorusunu yöneltti. Başarır'ın yanıtı ise şöyle oldu:

"Cumhuriyet Halk Partisi 100 yıllık bir parti. Genel başkan koltuğunda bu ülkenin kurucusu ve kurtarıcısı Atatürk’ün oturduğu bir parti. Halkçı bir parti. Sosyal demokrasinin öncüsü. Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilkeleri 100 yıldır bu ülkeyi ayakta tutan ilkeler. Büyük sermaye grupları ekonomik güçlerini ve bağlantılarını kullanarak partimiz içinde bugüne kadar mevki kazanamadıysa bu ilkeler sayesindedir. 

Cumhuriyet Halk Partisi halkçı bir parti. Önceliğimiz halktır, halkın ihtiyaçlarıdır. Emeklimiz, çiftçimiz, öğretmenimiz, işçimiz hepsinin derdi derdimizdir. 31 Mart’tan bu yana ne diyoruz; müzakere ise müzakere, mücadeleyse mücadele. Tematik mitinglerimizin sebebi de budur. Emeklilerimizle miting yaptık, sözleşmeli öğretmenlerimizle miting yaptık, çay üreticimizle miting yaptık. Bu hafta sonu buğday üreticimizle miting yapacağız. Çünkü bizim temel ilkemiz halkçılık ve her zaman ortak paydamız halk olacak. Başta halkçılık olmak üzere hiçbir ilkemiz değişmeyecek. Bu nedenle de ne ekonomik gücü olanlar, ne lobi faaliyetleri, ne siyasi stratejiler Cumhuriyet Halk Partisi üzerinde etkili olamaz.”


Haber Kaynağı : 12punto

ali mahir başarır Barış Terkoğlu Beşli Çete Kemal Kılıçdaroğlu