Anagold Madencilik'in referans aldığı kaynak zehrin zararını 'Bergama' ile anlatmış! 'Vereceği zararların yanında...'
Anagold Madencilik tarafından işletilen, Erzincan’ın İliç ilçesindeki madenin kapasite artırımı için yaptığı ÇED başvurusunda kullanıldığı kaynağın gerçekten referans alınmadığı ortaya çıktı. Kaynakta, “Şirketin Türkiye’ye bırakacağı kâr ve sağladığı istihdam göz önüne alınsa dahi, ülkede kalacak olan atıkların ve olası bir kaza sonucu ülkeye vereceği zararların yanında devede kulak misalidir” ifadelerine yer verildi.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Madeni’nde siyanürlü yığın liç alanının çökmesi sonrası kamuoyu yeniden ayağa kalktı.
Kapasite artışına Ağustos 2023’te vize çıkarken, dönemin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, şimdinin AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Kurum’un imzasıyla verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararı tartışmaların boyutunu daha da artırdı.
Kanadalı SSR Mining ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold Madencilik’in yaptığı ÇED başvurusundaysa bir ayrıntı ise dikkat çekti.
Birgün'de yer alan habere göre; ÇED başvurusunda siyanür kullanımının doğaya etkileri de değerlendirildi. Burada siyanürün ne amaçla, hangi yöntemle kullanılacağı, kullanılan siyanürün altın ve gümüş işlemesinde ne gibi rol oynayacağı teknik bir dille anlatıldı.
KAYNAKTA "KÂR-ZARAR" VURGUSU
Kaynakta, siyanürle madencilik yapılmasının çevreye etkisinin boyutunu bağımsız biçimde ele alıyor.
Şirketin TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası’nın ‘Hurdacı Dergisi’nden alınan makalede İzmir’in Bergama ilçesindeki siyanürle maden arama faaliyetlerine vurgu yapılıyor.
Makalede, uluslararası maden arama şirketi Newmont’un 1989’daki Bergama’da açtığı maden, köylülerinin ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının etkisiyle durdursa da “hukuk dışı işlemler sonucu” yeniden açıldığı belirtiliyor.
Bu tür uluslararası maden şirketlerinin Türkiye gibi birçok ülkeyi sömürdüğü vurgulanan bölümde dikkat çekici şu tespit yapılıyor:
“Şirketin Türkiye’ye bırakacağı kar ve sağladığı istihdam göz önüne alınsa dahi, ülkede kalacak olan atıkların ve olası bir kaza sonucu ülkeye vereceği zararların yanında devede kulak misalidir.”
"SÖMÜRÜ" VURGUSU
Şirketlerin siyanürle maden ararken çevreye ve insana verilecek zararları hiçe saydığı belirtilen makalenin sonuç bölümünde şu ifadeler yar aldı:
“Siyanürle altın çıkarılması ile ilgili bu tür örneklerle Türkiye’nin başka bölgelerinde ve diğer ülkelerde karşılaşılabilir. Mantık hep aynıdır: Uluslararası tekeller karlarını arttırmak ve sermayelerini büyütmek uğruna, dünyanın çeşitli yerlerinde siyanürü kullanmakta ve kazaları ya da çevreye, insana verilecek zararları hiçe saymaktadırlar. Siyanürle altın üretimini bütün yönleriyle incelediğimiz zaman görülüyor ki, insanlığa her hangi bir yararı olmamasının yanında birçok zararı mevcuttur. Bu konuya karşı yıllardır duyarlı insanlar (yöre halkları, aydınlar, sivil toplum örgütleri, meslek kuruluşları, bilim insanları) mücadele etmekte.”
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Aybüke Pusat sessizliğini koruyan Tolga Sarıtaş’tan tepki çeken hamle!

Gelinim Mutfakta 3 Nisan Perşembe puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?

2 Nisan reyting sonuçları açıklandı! Dün en çok izlenen yapım ne oldu?

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu'nun emniyet sorgusu ortaya çıktı

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan adaylık iddialarına net yanıt!

Ünlü oyuncuların X hesaplarına erişim engeli getirildi!

CHP’de Olağanüstü Kurultay hareketliliği

Ünlü isimler Cem Yiğit Üzümoğlu için harekete geçti!

3 Nisan günlük burç yorumları: Aşk, kariyer ve duygusal durumlar

CHP boykotu etkisi: 'Vatan haini' diyen DBL sahibi Özkan geri adım attı
