Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Ankara Barosu: Meslektaşımız Can Atalay serbest bırakılsın

Ankara Barosu, Can Atalay'a ilişkin açıklamada bulundu. İkinci ihlal kararına dikkat çeken açıklamada, Yargıtay'ın görevini uygulamasını ve Can Atalay'ın serbest bırakılması gerektiği vurgulandı.

Ankara Barosu: Meslektaşımız Can Atalay serbest bırakılsın

Cezaevindeyken Hatay Milletvekili seçilen ve Anayasa Mahkemesi’nin 21 Aralık günü ikinci kez tahliyesine karar verdiği Can Atalay’ın avukatları, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin saat 10.30’dan bu yana tahliye kararını uygulamasını bekliyordu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) ikinci kez hak ihlali kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay hakkında karar vermesi için dosyayı Yargıtay’a gönderilmesine karar verdi.

ANKARA BAROSU'NDAN AÇIKLAMA

Ankara Barosu, yaptığı yazılı açıklamada, 'Artık yeter, Anayasa Mahkemesi kararı uygulansın. Meslektaşımız Can Atalay serbest bırakılsın' ifadelerine yer verildi.

Ankara Barosu'nun tam açıklaması şu şekilde:

"Bilindiği üzere meslektaşımız Hatay milletvekili Av. Ş. Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı bireysel başvuru neticesinde hak ihlali kararı verilmiş; ilgili ihlal kararı uyarınca tahliye edilmesi gereken Can Atalay, İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi ve Yargıtay 3.Ceza Dairesi tarafından Anayasal hükümler hiçe sayılarak tahliye edilmemiştir. Bu hukuk dışı karar neticesinde yapılan bireysel başvuru neticesinde de Anayasa Mahkemesi tarafından ihlal kararı verilmiş; aynı zamanda bireysel başvuru hakkının da ihlal edildiğine hükmedilmiştir.

Anayasa Mahkemesi kararlarının Anayasa’nın 153.maddesinin 6.fıkrası uyarınca yasama, yürütme, yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlayacağı hüküm altına alınmıştır. Anayasa Mahkemesi tarafından verilen ikinci ihlal kararında da açıkça vurgulandığı üzere ihlal kararı kendisine ulaşan mahkemenin yapması gereken ihlal kararının uygunluğunu ya da yerindeliğini sorgulamak değil, ihlalin sonuçlarını gidermek üzere ilgili yargılama işlemlerine başlanmasıdır.

Sonuç olarak Anayasa Mahkemesi tarafından hükmedilen ilk ihlal kararının yerine getirilmemesi yanında ilk ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmaması da yeni bir hukuksuzluk yaratmış durumdadır. Bu mağduriyetin hukuken ortadan kaldırılması gerekliliği açık bir şekilde ikinci ihlal kararında işaret edilmiştir. Sözün bittiği noktadayız. Hukuk devleti olup olmamanın turnusolü olan bu kararın gerekleri, amasız fakatsız uygulanmalı; meslektaşımız milletvekili Av. Ş. Can Atalay derhal serbest bırakılmalıdır."


Haber Kaynağı : 12punto

13. Ağır Ceza Mahkemesi Anayasa Mahkemesi Ankara Barosu Can Atalay Türkiye İşçi Partisi