Bakan Tunç uyardı! Kiracılar için kritik karar: Ev sahipleri artık bunu yapamayacak
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, son dönemde ev sahipleri ile kiracılar arasında sıkça gündeme gelen ‘boş tarihli tahliye taahhütnamesi’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Ev sahiplerinin sonradan tarih eklediği belgelerin hukuki itiraz yolunun açık olduğunu vurgulayan Tunç, “Tahliye taahhüdünün kira kontratından sonraki bir tarihte imzalanması gerekiyor” dedi.

Son yıllarda ev sahipleri ve kiracılar arasında sıkça tartışma konusu olan ‘boş tarihli tahliye taahhütnamesi’ meselesi gündemdeki yerini korurken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç konuyla ilgili uyarılarda bulundu.
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, uzmanlar, boş olarak verilen tahliye taahhütnamesinin hukuken geçerli kabul edilebileceğine dikkat çekerken, Bakan Tunç, ev sahipleri tarafından sonradan tarih eklenen bu belgelere karşı itiraz yolunun açık olduğunu belirtti.
Tunç, “Hukuk, kiracının ev bulma sürecinde yaşadığı zorlukları göz önünde bulunduruyor. Bu nedenle, eve giriş sırasında kira sözleşmesiyle aynı tarihte imzalatılan tahliye taahhütnamesini geçersiz sayıyor. ‘Kiracı zor durumda’ diyerek ona hukuki koruma sağlıyor. Tahliye taahhüdünün, kira kontratının imzalanmasından sonra düzenlenmesi gerekiyor. Eğer tahliye taahhütnamesi boş olarak imzalanmış ve ev sahibi sonradan tarih eklemişse, kiracının buna itiraz etme hakkı var. Adli Tıp Kurumu Fizik İhtisas Dairesi, belgenin üzerindeki tarihin sonradan eklenip eklenmediğini tespit edebiliyor. Ayrıca, kiracıların imzaladıkları belgelerin fotoğrafını çekmesi, ileride itiraz sürecinde ellerinde kanıt olması açısından önem taşıyor. Ancak unutulmamalıdır ki Adli Tıp Kurumu'nun tarih tespitinde hata yapma ihtimali de bulunuyor. Bu yüzden yüzde yüz kesinlik garantisi yok” şeklinde konuştu.
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ DİJİTAL ORTAMA TAŞINABİLİR
Bakan Tunç’a, “Tahliye taahhütnamesinin noter ya da e-Devlet üzerinden yapılması zorunlu hale getirilirse bu sorun ortadan kalkar mı?” sorusu yöneltildi. Tunç, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Noter zorunluluğu getirilirse, ev sahipleri kiracı tahliye sürecinde zorluk yaşayacaklarını düşünerek evlerini kiraya vermekte çekimser davranabilir. Bu da kira piyasasında arz sıkıntısına yol açabilir. Ayrıca noter işlemleri ekstra bir maliyet getirecektir. Ancak e-Devlet üzerinden düzenlenmesi mümkün olabilir. Böylece tahliye taahhütnamesi, amacına uygun ve şeffaf bir şekilde hazırlanmış olur” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, geçtiğimiz aylarda yaşanan bir olayda, bir kiracı evini kiraladıktan üç yıl sonra tahliye taahhütnamesi imzalamış, ancak belgenin boş olduğunu öne sürerek tahliye tarihine uymamıştı. Ev sahibi ile mahkemelik olan kiracı, açılan davada haksız bulundu. Mahkeme, emsal niteliğinde bir karar vererek, evin tahliye edilmesine hükmetti.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

İmamoğlu ile birlikte 28 kişinin daha diploması iptal edilmişti

Fenerbahçe-Galatasaray derbisi için geri sayım!

Yandaş ROK'tan çok konuşulacak Fatih Altaylı iddiası

DEM iktidara ve devlete ortak mı oluyor?

Kılıçdaroğlu cephesi harekete geçti

Fatih Altaylı'dan 'AKP'ye oy vereceğim' çıkışı

Emekli maaşları iptal ediliyor!

Sermaye grubu boykot çağrısını hedef aldı

Hemşehri derneği deyip geçme

Gelinim Mutfakta 2 Nisan Çarşamba puan durumu: Bugün çeyrek altını kim aldı?
