Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,0377
Dolar
Arrow
34,0303
İngiliz Sterlini
Arrow
45,3604
Altın
Arrow
2830,0000
BIST
Arrow
9.975

Bergama'da 3 bin hektar alan bu yüzden mi yandı? Yangın helikopteri krizi gözler önüne serildi

Tarım Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, orman yangınları sırasında yaşanan sorunlara ilişkin 12punto'ya çarpıcı açıklamalarda bulundu. Durmuş, hava araçları için yakıt krizi yaşandığına dikkat çekerken, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) başta olmak üzere, yüklenici firma kaynaklı sorunlara dikkat çekti.

Bergama'da 3 bin hektar alan bu yüzden mi yandı? Yangın helikopteri krizi gözler önüne serildi

Burak DEMİRBAŞ-12punto.com.tr /ÖZEL

Tarım Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, İzmir, Muğla, Antalya, Adana, Balıkesir, Hatay ve yurdun birçok farklı noktasında çıkan orman yangınlarında kullanılmak üzere kiralanan hava araçları ve bu araçlarda kullanılmak üzere alınan yakıtların ödemesinin yapılmadığı bu nedenle orman yangınlarında gecikmeler olduğuna dikkat çekti.

12punto'ya dikkat çeken açıklamalarda bulunan Durmuş, şunları söyledi:

'ZAMANINDA KALKSAYDI BERGAMA'DA O KADAR ALAN YANMAYACAKTI'

"Orman Genel Müdürlüğü, 3 yıl önce hava aracı ihalesine çıktığında, MGI (MGI Defence Uluslararası Tic. Ve Ltd. Şti) diye bir firma 55 hava aracı taahütünde bulunuyor ve ihaleyi alıyor. Yalnız özelikle bu yıl, geçen yıl da envanterinde yüzde 40 hava aracı bulundurması gerekirken 2-3 araç bulunuyor veya hiç hava aracı yok. Rusya, Ukrayna ve İspanya'dan helikopter kiralıyor ve bu işe başlıyor. Süresi içinde de bu firmalara parasını ödemiyor. Yaklaşık bir aydır Bergama ve Balıkesir helikopteri kalkmıyor. 

Firma bu yıl, geçen sene ödemeleri yapmadığı için taahhüt ettiği araçları getiremiyor. Burada sorun OGM'de. Bu yıl, 2 hafta önce Bergama'da yaşanan yangınlarda hava araçları kalkmıyor. "Paramı ödemediler ben kalkmıyorum" diyor. Oysa ki zamanında kalksaydı Bergama'da o kadar alan ( 3 bin hektar) yanmayacaktı. 

'TANKERLERİN PARASI ÖDENMİYOR'

Durmuş, Bergama yangını devam ederken, 4 helikopterin Edremit'teki Koca Seyit Havaalanı'na indiğini ve 1 gün boyunca, para ödenmediği için yakıt alamadıklarını ifade ederken, "Bugün gelinen noktada ise dün akşam itibariyle Türkiye'de 55 tanker, yaklaşık 45 gündür bir kuruş alamadığı için taşıma işi yapmayacağını beyan ediyor" dedi.

900 MİLYON LİRA ÖDEME BEKLENİYOR'

Durmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün öğlene kadar, Türkiye'nin hiçbir yerine yakıt transferi yapılamadı. Bakanlık devreye girdi, yarın için taahhütte bulundular, yarına kadar taşımayı taahhüt etti firma. Yaklaşık 900 milyon lira gibi bir ödemenin yapılmadığı ifade ediliyor. 

OGM bu işi direkt tedarikçi firmalara, helikopter kimden alınırsa onunla yapması gerekirken, 'çantacı' dediğimiz MGI aracı firmayla yapıyor. Kamu İhale Kanunu'na göre bir firmanın bir ihaleye girebilmesi için taahhüt ettiği araçların yüzde 40'ına sahip olması lazım, bu yok. Bunlar, 1 kuruşsuz düşük fiyatla ihaleye girip alıyor. 

Helikopterlerin yaşı ve vb. detaylar sözleşmede var ve taahhüt edilmesine rağmen o kriterlere uyulmulmuyor ve helikopterler zamanında kalkmıyor, yeterince müdahale yapılmıyor. Burada Genel Müdürlük, 3 yıl öncesine kadar ilgili firmalarla direkt sözleşme yaparken, şimdi yandaş firmalarla yapıyor. 

ORMAN GENEL MÜDÜRÜ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Durmuş, yangınlar ve alınamayan önlemler noktasında birinci derece sorumluluğu bulunan Orman Genel Müdürü (Bekir Karacabey) hakkında 2 hafta önce suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. 

BAKANLIK DEVREYE GİRDİ

Helikopter pilotlarının dahi aylıklarını alamadığına dikkat çeken Durmuş, ödeme krizine ilişkin, sözlerini şöyle noktaladı:

"Bugün de Bakanlık'tan biri devreye girdi yarına kadar söz verdi. Çünkü yangın var İzmir bölgesinde. Bugün de taşımanın taahhüt edildiğini ama yarın da ödeme yapılmazsa tamamen bitireceğini söyledi"

'YURT DIŞINA ÇIKIŞ İŞLEMLERİNE MÜSAADE EDİLMEYECEK'

12punto ayrıca; Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanı Mahmut Okudan imzalı, "hava aracı desteğinin 2024 yılı yangın sezonunun kalan kısmında da devam etmesi" yönündeki mektuba ulaştı. 

Mektupta, "olumsuz fiilde bulunan firmalarınıza ait helikopterlerin yurt dışı edilmesi işlemleri hakkında Ülkemiz yetkili otoritelerine yazımız iletilmiş olup Genel Müdürlüğümüz izni olmadan yurt dışına çıkış işlemlerine müsaade edilmeyecektir" denildiği görüldü.

İşte o belge:


Haber Kaynağı : Burak Demirbaş

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü orman yangını Bergama Tarım Orman İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş