Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
41,1866
Dolar
Arrow
37,9467
İngiliz Sterlini
Arrow
49,2524
Altın
Arrow
3823,0000
BIST
Arrow
9.523

CHP, 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçunun kaldırılmasını istedi: 'Siyasi eleştiri suç haline getirildi'

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinin ifade özgürlüğünü kısıtladığını belirterek, “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçunun kaldırılması için TBMM’ye kanun teklifi sundu. Kılıç, "On binlerce kişi bu suçtan yargılanıyor, artık yeter!" diyerek, demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı olan bu düzenlemenin acilen yürürlükten kaldırılması gerektiğini vurguladı.

CHP, 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçunun kaldırılmasını istedi: 'Siyasi eleştiri suç haline getirildi'

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, Türk Ceza Kanunu’nun 299. maddesinde yer alan “Cumhurbaşkanına Hakaret” suçunun kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir kanun teklifi sundu.

Kılıç, söz konusu düzenlemenin hem Anayasa'ya hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirterek, maddenin acilen yürürlükten kaldırılması gerektiğini vurguladı.

‘ON BİNLERCE KİŞİ BU SUÇTAN YARGILANIYOR’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sevda Erdan Kılıç, bu düzenlemenin toplumun geniş kesimlerini etkilediğini dile getirdi:

"On değil, yüz değil, bin değil… On binlerce dava. Memlekette öğretmeninden öğrencisine, gazetecisinden sanatçısına, milletvekilinden parti liderine, 16 yaşındaki çocuktan, 78 yaşındaki kadına kadar yediden yetmişe on binlerce sanık Cumhurbaşkanına hakaret suçundan yargılanıyor. Artık yeter!"

‘SİYASİ ELEŞTİRİ SUÇ HALİNE GETİRİLDİ’

Kılıç, Cumhurbaşkanlığı makamının tarafsız olması gerektiğini ancak 2017’de yapılan anayasa değişikliğiyle bu durumun değiştiğini hatırlattı. Cumhurbaşkanının artık aynı zamanda bir siyasi partinin genel başkanı olduğunu belirterek, eleştirilerin cezai yaptırımlarla susturulmaya çalışıldığını ifade etti.

Kılıç, "Her kürsüye çıktığında AKP Genel Başkanı sıfatıyla kendisinden olmayan herkesi dışlayıcı, ötekileştirici söylemlerle isnat eden, muhalefete demediğini bırakmayan Cumhurbaşkanına yanıt vermek de O’nu icraatları üzerinden eleştirmek de suç!" dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu konudaki tutumuna da değinen Kılıç, AİHM’in devlet başkanlarının eleştirilerden özel bir koruma görmemesi gerektiğini belirttiğini hatırlattı. Ancak Türkiye’de hâlâ eleştiri özgürlüğünün kısıtlandığını ve ifade özgürlüğünün önündeki en büyük engellerden birinin TCK 299 olduğunu dile getirdi.

‘TARAFSIZ CUMHURBAŞKANLIĞI ANLAYIŞI BİTTİ’

Sevda Erdan Kılıç, TBMM’ye sunduğu teklifin gerekçelerini detaylandırırken, Cumhurbaşkanlığı makamının artık siyaset üstü bir konumda olmadığına dikkat çekti. 1961 Anayasası'ndan itibaren Cumhurbaşkanlarının partileriyle ilişiğinin kesildiğini, ancak 2017’de yapılan anayasa değişikliğiyle bu ilkenin terk edildiğini belirtti.

Bu değişiklikle yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanı’na verildiğini hatırlatan Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Önceki sistemde Cumhurbaşkanı tüm toplumu kucaklayan, tarafsız bir makam olarak görülüyordu. Ancak artık Cumhurbaşkanı, aktif siyasetin tam merkezinde yer alan bir figür. Bu nedenle, siyasal tartışmaların içinde olan bir kişiyi özel bir yasa maddesiyle eleştiriden korumak, demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırıdır."

Kılıç, anayasa değişikliği sonrası TCK 299’un siyasi bir silaha dönüştüğünü ve eleştiriyi suç haline getirdiğini belirterek, bu maddenin kaldırılmasıyla Türkiye’nin ifade özgürlüğü alanında önemli bir adım atacağını vurguladı.


Haber Kaynağı : 12punto

CHP Sevda Erdan Kılıç Cumhurbaşkanına hakaret
English Guru