Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

CHP lideri Özgür Özel fındık mitinginde çok net konuştu: ‘Geçim olmazsa artık çare seçimdir’

Partisinin Giresun'da düzenlediği fındık mitinginde konuşan CHP lideri Özel, TMO'nun açıkladığı 130 liralık fındık alım fiyatına tepki gösterdi. Özel, "Bu yapılan iş düpedüz Karadeniz'e ihanettir. Karadeniz'i açlığa, sefalete mahkum etmektir. Bu fiyat bir kentin beline kazmayı vurmaktır" dedi.

CHP lideri Özgür Özel fındık mitinginde çok net konuştu: ‘Geçim olmazsa artık çare seçimdir’

Toprak Mahsulleri Ofisi, 2024-2025 dönemi kabuklu fındık alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre, Giresun kalite için ortalama fiyat kilogram başına 135 lira, levant kalite için de 133 lira oldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yüksek randımanlı fındık için kilogram başına 1 lira 30 kuruş ilave fiyat verileceği de belirtildi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 130 TL olarak açıklanan fındık alım fiyatına tepki gösterdi. Özel, Ordu'da fındık bahçesini ziyaret ederek üreticilerin sorunlarını dinledi. 

'FINDIK FİYATI 185 TL OLMALI'

Ordu'dan sonra Giresun'a geçen Özel burada partisinin fındık mitingine katıldı. Giresun'da partisinin düzenlediği fındık mitingi öncesi konuşan Özel, "Bu fiyat fındık üreticilerine ihanettir. Fındığın maliyetini ziraat odaları 165 TL olarak belirledi. Fındık fiyatı 185 TL olmalı" dedi.

Özel, konuşmasında "Bugünün gündemi fındık. Biz buraya iki amaçla geldik. Fındık fiyatını bir an önce açıklayın demeye geldik. İkinci olarak bu fındığın maliyetini ziraat odaları 165 TL olarak belirledi. Fındık fiyatının hakkı 185 TL demeye geldik. Amacımıza ulaştık görünüyor, apar topar fındık fiyatını açıkladılar ama fındık fiyatını 130 -135 TL olarak açıkladılar. Bu tamamen bir ihanettir" dedi.

Söz konusu fiyatlarla yurttaşların borçlarını ödeyemeyeceğini söyleyen Özel, "Nasıl olacak fındık üreticisine 130 TL para verip çalıştırırsanız. Bu fiyat Karadeniz’e ihanettir. Bu fiyatın hızla revize edilmesini talep edeceğiz" diye konuştu.

'FİYATIN REVİZE EDİLMESİNİ TALEP EDECEĞİZ'

"Biz bugün mitingimizi 'aman ha' demeye, 'testi kırılmadan duyuralım' demeye gelmiştik." diyen Özel, şunları söyledi:

"Mitingimiz uyarı ve talep mitinginden ister istemez tepki ve protesto mitingine dönüşecek. Bu fiyatın hızla revize edilmesini talep edeceğiz. Bu fiyatlarla sadece fındık üreticileri değil, fındığın bir milli ürün olarak, bir ihracat ürünü olarak, üretildiği kentlerin ekonomisine katkıları olan bir ürün olarak bu kentlerin tamamı etkilenmiştir. İllerimizdeki esnaflar bundan çok etkilenecek. Bu para yut diye verilmiyor, tut diye veriliyor. O parayı alıp kentin tamamıyla paylaşıyor. Maalesef bu fiyat bir kentin beline kazmayı vurmaktır, belini bükmektir. Ben bütün fındık üreticilerini bu fiyatı kabul etmemeye, buna tepki vermeye, bu tepkilerini en üst düzeyde dile getirmeye davet ediyorum."

Özel, fındık üreticisi hakkını aramaya karar verdikçe onların yanlarında olacaklarını vurgulayarak, "Onların sesini duyuracağız. Ama boynunu büküp oturdukça bunların sopası fındık üreticisinin sırtından eksik olmayacak. Bunu görün. Artık dayak yeme vakti geçti, artık bu haksızlığı yapanlara gücünü gösterme vakti gelmiştir. Bu fiyat burada kalırsa bu Karadeniz'in iflası demektir." diye konuştu.

'İNSANLARI AÇLIĞA MAHKUM EDEREK ENFLASYON DÜŞÜRÜLMEZ'

Özgür Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enflasyonla mücadele için şöyle sığ bir bakış açısı var. Para çok olursa harcanır, harcanırsa enflasyon olur. Temelde makro ekonomi açısından doğru bir tespit ama bunu yaparken sen bu parayı fındık üreticisine maliyetin altında vereyim, ilacın borcunu ödesin, kredi borcunu ödesin, mazotun borcunu ödesin, diğer borçlarını ödesin, kendine para kalmasın ki enflasyon düşsün.

Bu insanları açlığa, sefalete, yoksulluğa mahkum ederek enflasyon düşürülmez. Bu, Ordu ve Giresun'daki fındık üreticisini haciz tehlikesiyle karşı karşıya bırakarak olmaz. Çocuklar var düğün bekler, çocuklar var okula gidecek harçlık bekler. Nasıl olacak bu, üreticiye 130 lira verip maliyetin altında çalıştırırsanız? Bugün kim maliyetin altında iş yapıyor?

'BU İŞ KARADENİZ'E İHANETTİR'

Hangi patrona ve müteahhide maliyetin altında iş yaptırabiliyorsun da 5 milyon kişiyi etkileyen 500 bin fındık bahçesindeki emekçiye sen bu maliyetin altında bir fiyatı veriyorsun? Bu yapılan iş düpedüz Karadeniz'e ihanettir. Karadeniz'i açlığa, sefalete mahkum etmektir."

Özel'in konuşmasından satır başları şu şekilde:

Biraz önce tesadüf, ildeki toplantıda şunu söylemiştim; enflasyonla mücadele için şöyle sığ bir bakış açısı var; para çok olursa harcanır, harcanırsa enflasyon olur. Temelde makro ekonomi açısından doğru bir tespit. Ama bunu yaparken sen bu parayı fındık üreticisine maliyetin altında vereyim, işte ilacın borcunu ödesin, kredi borcunu ödesin, mazotun borcunu ödesin, diğer borçlarını ödesin, işçilik parasını ödesin, kendine para kalmasın ki enflasyon düşsün...

Bu, insanları açlığa, sefalete, yoksulluğa mahkum ederek enflasyon düşürülmez. Bu, Ordu'daki, Giresun'daki fındık üreticisini, haciz tehlikesiyle karşı karşıya bırakarak olmaz. Nasıl olacak, siz bu fındık üreticisine 130 lira para verip, onları maliyetin altında çalıştırırsanız?

'BU FİYAT BİR KENTİN BELİNE KAZMAYI VURMAKTIR'

Biz bugün mitingimizi testi kırılmadan uyaralım demeye gelmiştik. Sabahın erken saatlerinde testiyi kırdılar. Tabii mitingimiz uyarı ve talep mitinginden tepki ve protesto mitingine dönüşecek ister istemez. Çünkü tabii ki bu fiyatın hızla revize edilmesini talep edeceğiz. Ama bu fiyatlarla sadece fındık üreticilerini değil fındığın bir milli ürün olarak, bir ihraç ürünü olarak üretildiği kentlere o kentlerin ekonomisine inanılmaz katkıları olan bir ürün olarak bu kentlerin tamamı etkilenmiştir.

Şimdi Trabzon'daki çarşıdaki esnaf da Bartın'daki çarşıdaki esnaf da Ordu'nun, Giresun'un bütün esnafları, bütün halkı bundan çok olumsuz etkilenecek. Bu para üreticilere yut diye verilmiyor, tut diye veriliyor. O parayı alıyor, o kentin tamamıyla paylaşıyor. Maalesef bu fiyat bir kentin beline kazmayı vurmaktır, belini bükmektir.

'GEÇİM YOKSA SEÇİM VAR'

Size soruyorum, bu fiyatı kabul edecek miyiz? Bununla mücadele edecek miyiz? Biz sizi karınca gibi ezdirmeyeceğiz, karıncanın kardeşi var o da CHP'dir. Bu fındık parasıyla, çay parasıyla geçim olmaz. Geçim yoksa seçim var. Dedim ki 1 Nisan günü, fırsatçılık yapıp, seçim sonucumuzu gösterip erken seçim demeyeceğim. Ama bir şartım var dedim, insanlara hakkını ederini ver, yoksa seçim olur. Ben onların sıkıntısına kulağımı tıkayamam. Şimdi bu durumda geçim olmaz artık çare seçimdir.

'HODRİ MEYDAN TAYYİP BEY'

Fındıkçının, üreticinin, çiftçinin hakkını yedirmeyeceğiz. Biz kazanacağız! Tayyip Bey bu insanlara ben 'erken seçim' dedirtmiyorum, sen dedirtiyorsun. 130 liraya fındık diyorsun, onlar da erken seçim istiyor. Buradan Tayyip Bey'e sesleniyorum; Hodri Meydan! 130 lira fındık parasıyla Giresunlu geçinir diyorsan haftaya cuma gel benim gibi miting yap, bu meydanı doldur.

'FINDIK ÜRETİCİLERİNİ BU FİYATA TEPKİ VERMEYE DAVET EDİYORUM'

Giresun'a Ordu'ya yapılan işin; Trabzon'a, Bartın'a yapılan işin; Artvin'e, Sakarya'ya yapılan işin başka bir izahı yoktur. Ben bütün fındık üreticilerini bu fiyatı kabul etmemeye buna tepki vermeye ve bu tepkilerini en üst düzeyde dile getirmeye davet ediyorum. Yapacağımız mitingde bunun ilk adımını atacağız.

Fındık üreticisi hakkını aradıkça, aramaya karar verdikçe onların yanlarında olacağız. Onlarla birlikte olacağız. Onların sesini duyuracağız ama boynunu büküp oturdukça bunların sopası fındık üreticisinin sırtından eksik olmayacak.

'İFLASA İSYAN EDİP HAKKMIZI ALACAĞIZ'

Bunu görün. Artık dayak yeme vakti geçti. Artık bu haksızlığı yapanlara gücünü gösterme vakti gelmiştir fındıkçının. Bütün çağrım bu yöndedir. Sesinizi yükseltin. Bu fiyat burada kalırsa bu Karadeniz'in iflası demektir. İflasa isyan edip hakkımızı hep birlikte alacağız.

'ASLA KİMSEYİ İTMEYECEĞİZ'

Örgütümüz, belediyemiz, milletvekillerimiz inşallah önümüzdeki dönemde çok büyük bir başarıyı elde edeceğimize ben yürekten inanıyorum. Buna halk da inanmış durumda. Malum 47 yıl sonra ilk kez birinci parti olduk. 22 yıl sonra ilk kez AK Parti seçim kaybetti.

İkinci parti durumuna düştü ve 22 yıl sonra ilk kez Recep Tayyip Erdoğan artık ülkenin en çok oy alan, en çok beğenilen siyasetçisi olma hüviyetini kaybetti. Bunu sürdüreceğiz. Asla kimseyi itmeyeceğiz. Asla bize oy verdi vermedi ayrımına gelmeden herkese en iyi hizmeti en eşit hizmeti sunacağız"


Haber Kaynağı : 12punto

Özgür Özel CHP Genel Başkanı Özgür Özel fındık Fındık alım fiyatı