Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

'Çikita' muz şirketi paramiliter gruba destek vermiş

ABD’de mahkeme, Chiquita muz şirketinin Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri tarafından öldürülen sekiz kişinin ailelerine 38,3 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi.

'Çikita' muz şirketi paramiliter gruba destek vermiş

ABD’de bir mahkeme dünyaca ünlü Chiquita muz şirketini Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri (AUC) adlı paramiliter gruba finansal destek sağlamaktan suçlu olduğuna hükmetti. Pazartesi günü jüri, Chiquita’nın, ABD’nin terör örgütü olarak tanıdığı Kolombiya Birleşik Öz Savunma Kuvvetleri (AUC) paramiliter grubunu fonladığı kararına vardı.

BBC Türkçe'nin haberine göre jüri, Chiquita’nın AUC tarafından öldürülen sekiz kişinin ailelerine 38,3 milyon dolar tazminat ödemesine karar verdi. Hayatını kaybedenler arasında sendikacılar ve muz işçileri var. Chiquita şirketi ise kararı temyize götüreceklerini dile getirdi. Şirket yaptığı açıklamada, “Kolombiya’da yaşananların direkt şiddetten etkilenenler başta olmak üzere çok sayıda kişi için trajik olduğunu, ancak iddiaların yasal bir temelinin bulunmadığını” ileri sürdü.

Şirket 2007 yılında çıktığı bir başka mahkemede AUC’ye 1997 ve 2004 yılları arasında 1,7 milyar dolar ödeme yaptığını itiraf etmişti. AUC’nin o dönemki lideri Carlos Castaño’nun ödeme yapmadıkları halde şirketin ve çalışanlarının zarar göreceği tehdidi yüzünden bu parayı gönderdiklerini belirtmişlerdi. Şirketin avukatları çalışanlarının zarar görmemesi için bu parayı ödemek dışında bir seçeneklerinin olmadığını ifade etti.

Davacılar ise Chiquita’nın bu itirafından yola çıkarak şirketin “AUC’nin terör faaliyetlerine katıldıklarını bildikleri halde örgüte 2 milyon dolar ödediği” iddiasıyla mahkemenin yolunu tuttu.  Aynı zamanda şirketin “AUC ile işbirliğine gittiğini” ileri sürdüler.  AUC, 1990’larda solcu isyancılarla bağı olduğu iddia edilen kişileri öldürmek gibi çok sayıda insan hakları ihlaliyle suçlanıyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Kolombiya Amerika Paramiliter gurubu