Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Depremzedelere verilen nevresimlerdeki çip iddiası Hatay'ı karıştırdı: Gerçek ne çıktı?

Hatay'da yurt dışından gelen ve depremzede vatandaşlara dağıtılan 'nevresim takımlarından çip çıktı' iddiası vatandaşları tedirgin etti. Dinlendiklerini düşünen depremzedeler yetkililerden yardım isterken, gerçek de ortaya çıktı. Çiplerin tekstil sektöründe ürün sayısını tespit etmek için kullanılan çip olduğunu öğrenildi.

Depremzedelere verilen nevresimlerdeki çip iddiası Hatay'ı karıştırdı: Gerçek ne çıktı?

Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ili yerle bir ederken, en çok yıkıma uğrayan Hatay'a da destekler sürüyor. Depremzede vatandaşlara yurt dışından gelen yorgan, yastık ve nevresimler arasında bulunan çip ise görenleri şoke etti. Nevresim takımlarından çıkan cihazla dinlendiklerini ve takip edildiklerini düşünen vatandaşları sosyal medyada endişelerini paylaştı.

Olayın ardından yetkililerden konuyla ilgili açıklama geldi. Depremzede vatandaşların takip cihazı olabileceğini düşündükleri çiplerin, aslında RFID (Radio Frequency Identification) teknolojisine sahip sayım barkotları olduğu ortaya çıktı.

Nevresim takımlarında çıkan çiplerin radyo frekanslarını kullanarak nesnelerin otomatik sayılmasını sağlayan çipler olduğu anlaşıldı. Bu barkotların kesinlikle bir takip cihazı olmadığını vurgulayan yetkililer, üretilen oda malzemelerinin bu sistem sayesinde tek bir tuşla sayılmasına yarayan bir teknoloji olduğunu bildirdi.

'BİZİ DİNLİYORLAR ENDİŞESİNE KAPILINDI'

Tekstil sektöründe sayım için kullanılan çiplerin vatandaşlar arasında endişe oluşturduğunu belirten Mehmet Pehlivan, “Yurt dışından gelen nevresim takımları depremzedelere dağıtılmak için mahalle muhtarlıklarına teslim edilmişti. Tekstil ürünlerinde sayısını tespit edebilmek için kullanılan küçük çipleri gören vatandaş tedirgin oldu. Güncel hayatımızda dünyada gelişen bazı olaylar yüzünden insanlar da kendi içinde bu tarz kurgular üretiyor. Tekstilde kullanılan bir çiptir. Milyonlarca adet üretiliyor. Bir tekstilci olarak anında bantlardan geçerken bilgisayar üzerinden sayı tespit etme amaçlı kullanılan bir teknolojidir. Vatandaşlar, bizi uçuracaklar veya bizi dinliyorlar endişesine kapıldı. Bunlar bir kurgudur ama bunlar insanların endişelerinden ve korkularından dolayı akıllarına gelen ilk şeydi. Bu çiplerde bir sıkıntı veya problem yok” diye konuştu.



Haber Kaynağı : İHA

Hatay 6 Şubat deprem 6 şubat depremi Deprem çip