Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

Erdoğan: NATO'nun İsrail ile iş birliğine müsaade etmeyiz

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO Liderler Zirvesi'nde önemli açıklamalarda bulundu. Filistin'de kapsamlı, sürdürülebilir barış tesis edilene kadar, İsrail'le NATO nezdinde işbirliği yönündeki girişimlerin Türkiye tarafından onaylanmayacağını vurgulayan Erdoğan, "İttifakımızın temel değerlerini ayaklar altına alan İsrail yönetiminin NATO'yla ortaklık ilişkisini sürdürmesi mümkün değildir" dedi.

Erdoğan: NATO'nun İsrail ile iş birliğine müsaade etmeyiz

Erdoğan, NATO Zirvesi'nde dünya kamuoyuna seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'e desteğin sürdürülmesinin kabul edilemez olduğunu vurgularken, Esad ile görüşme konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan ayrıca "Şanghay'a daimi üye olmak istiyoruz" dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

Zirve programımızı tamamladık. İttifakımızın 75. yılında tarihi bir zirveyi daha başarıyla neticelendirdik. Başkan Biden ve ABD makamlarına ev sahiplikleri için müteşekkiriz. Rusya Ukrayna savaşında uluslararası hukuktan yana bir duruş sergiliyoruz. Yeni somut adımlar üzerinde mutabık kaldık. NATO'nun Ukrayna'ya eğitim girişimini onayladık. Kiev'e NATO kıdemli temsilcisi atanmasını kararlaştırdık. Türkiye bu savaşın sona ermesine yönelik gayretlerini ilk günden bu yana devam ettirmektedir. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. Bu değerlendirmelerimi zirve boyunca paylaştım.

Krizlerin derinleştiği ve gerginliklerin arttığı bir dönemdeyiz. Türkiye'nin sorumluluklarını yerine getirdiğini vurguladım. İttifaka en fazla katkı sağlayan ülkelerden biriyiz. Alınan kararların tatbik edilmesi ittifakın bütünlüğü açından önem arz ediyor.

Ülkemizin beklentilerini yeniden tekrarladım. Zirvelerde aldığımız kararları da takip etme fırsatımız oldu. NATO'nun terör ile mücadele belgesini geçen sene güncellenmiştik. Teröre karşı mücadelede müttefikler arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini görüyoruz. DEAŞ ile göğüs göğüse çarpışan tek NATO ülkesiyiz. NATO'nun tespit ettiği 2 temel tehditten biri olan terörle mücadelede mütteffiklerimizden destek bekliyoruz.

"KABUL EDİLEMEZ"

NATO'nun güneydeki ortaklarıyla çok daha yakın koordinasyon içinde bulunması gerektiği kanaatindeyiz. Gazze'de 7 Ekim'den bu yana büyük bir katliam yaşanıyor. 40 bine yakın masum insan İsrail'in saldırılarında hayatını kaybetti. Tüm temaslarımda buna dikkat çektim. İsrail Filistin meselesine kalıcı çözüm getirmeden barıştan söz edilemez.

Netanyahu yönetimi, yayılmacı ve pervasız politikalarıyla sadece kendi vatandaşlarının değil, tüm bölgenin güvenliğini tehlikeye atmaktadır Karşımızda hiçbir hukuk nizam tanımayan bir yapı vardır. İsrail'e askeri desteğin sürdürülmesi kabul edilemez.

Kendi topraklarında acı çeken Filistin'in kendi devletlerini sahip olması gerçekleşmeden kalıcı barıştan bahsedilemez. Filistin'de kapsamlı, sürdürülebilir barış tesis edilene kadar, İsrail'le NATO nezdinde işbirliği yönündeki girişimler Türkiye tarafından onaylanmayacaktır.

İlk günden itibaren İsrail Filistin meselesinde her türlü adımı attık. Gıda yardımı, hastanelerin devreye sokulması gibi. 40 bine yakın insan burada öldü. Biz hastanelerimizi bu konuyla ilgili devreye soktuk.Biz İsrail'i Lahey adalet divanına da Güney Afrika ile birlikte şikayet ettik. Bununla ilgili Adalet Bakanlığı'mız başta olmak üzere bu çalışmayı takip ediyorlar, diğer ülkelerinde şikayetçi olmalarını biz kendilerinden talep ediyoruz. Bu çalışmalarımız da sürecek, zira İsrail'in anladığı dili kullanmamız lazım.

F-16 KONUSU

Dün akşam ve bugün Sayın Biden ile konuştuk. 3-4 hafta içinde bu problemi çözeceğim dedi. Bugün ayrılırken yeniden hatırlattım. Aramızda bazı nükteler de oldu. Parçalarla ilgili konu da aramızda görüştüğümüz konular.

"ESED İLE DARGINLIK AŞILACAK"

Sayın Esed'e ya ülkemde, ya 3. bir ülkede görüşme yapalım çağrımı 2 hafta önce yaptım. Dışişleri Bakanımız da mevkidaşları ile temasa geçti. Dargınlığı kırgınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz.

"ŞANGHAY'A DAİMİ ÜYE OLMAK İSTİYORUZ"

Bizim amacımız Şanghay 5'lisine gözlemci değil, daimi üye olarak katılmak. Bununla ilgili de gerek Sayın Putin gerekse diğer liderlerden destek istedim.

Şu anda buradaki yarışın tarafı değiliz. Yarış içinde kalan 4 aylık sürede kararı Amerika'daki halk verecek. Eyaletlerin vereceği karar çok önemli. Türkiye olarak bizler de en hayırlı kararı verecek olan ABD delegesinin kararını izleyeceğiz. Kasım ola hayrola.

İSTANBUL'DAKİ NATO ZİRVESİ

Hangi şehirde olacağı konusunda bir karar henüz yok. Büyük ihtimalle bu zirve İstanbul'a yakışır. Yine inşallah İstanbul'da böyle bir zirveyi yapar dünyaya selamımızı çakarız.

''EUROFIGHTER'DA OLUMSUZ BİR DURUM YOK''

Eurofighter konusunu görüştük. Sayın Scholz olumsuz yaklaşımda bulunmadı. Almanya ve İngiltere tarafında olumlu gelişmeler var. Takipçisi olacağız.


Haber Kaynağı : 12punto

Cumhurbaşkanı Erdoğan Eurofighter F-16 Gazze NATO Netanyahu