Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Eurovision'da siyasi polemik: İsrail'in şarkısı kabul görmeyecek mi?

İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na siyasi içerikli bir şarkıyla katılma planı tartışmalara yol açtı.

Eurovision'da siyasi polemik: İsrail'in şarkısı kabul görmeyecek mi?

Tel Aviv yönetimi, İsrail'in 7-11 Mayıs'ta İsveç'in Malmö kentinde düzenlenecek Eurovision Şarkı Yarışması'na "October Rain" isimli şarkıyla katılmayı planlıyor. Şarkıcı Eden Golan tarafından seslendirilecek şarkının, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının 7 Ekim'deki saldırısında ölen İsrailli askerlere atıf yaptığı belirtiliyor.

Eurovision Şarkı Yarışması'na siyasi mesajlar içeren şarkılarla katılmak isteyen ülkelerin geçmişte men edildiği biliniyor. Avrupa Yayın Birliği'nin (EBU) İsrail'in şarkıyı incelediği ve uygunluğuna karar vereceği kaydediliyor.

EBU'nun şarkıyı kabul etmemesi halinde İsrail'in yeni bir şarkı ile katılma hakkı var. Buna rağmen İsrail devlet televizyonu KAN, siyasi mesaj içeren şarkının reddedilmesi halinde şarkının değiştirilmeyeceğini ve İsrail'in yarışmaya katılamayacağını açıkladı.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, "İsrail'in Eurovision'a katılması önemli, akıllı olmak da önemli, sadece haklı olmak değil" dedi.

Öte yandan İrlanda gibi bazı ülkelerde sanatçılar ve siyasetçiler, Eurovision Şarkı Yarışması'na İsrail'in katılımının engellenmesi için çağrıda bulunuyor. Fransa'yı 2023 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden Fas asıllı Kanadalı şarkıcı La Zarra da 10 Ocak'ta İsrail'in şarkı yarışmasından men edilmesi çağrısında bulunarak, "Maalesef bir kez daha Filistin halkına yönelik katliamla, soykırımla, Batı Şeria ve Lübnan'da saldırılarla karşı karşıyayız" ifadelerini kullanmıştı.

İsveç'te aralarında sanatçılar ve müzik endüstrisi yetkililerinin de yer aldığı 1000 kişi 10 Ocak'ta imza toplayarak "İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan menedilmesini" istemişti. Sanatçılar, İsrail'in katılımının engellenmemesi durumunda İsveç'in yarışmadan çekilmesini talep etmişti.

İspanya azınlık sol koalisyon hükümetine dışarıdan destek veren sol görüşlü Podemos Partisi de 1 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Gazze'de sivil ayrımı gözetmeksizin yaptığı saldırılar nedeniyle İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan ihraç edilmesi talebinde bulunmuştu.


Haber Kaynağı : AA

eurovision Filistin İsrail