Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Eylem Tok ve oğlunun avukatından savunma

ABD'de yakalanan Eylem Tok ve oğlunun avukatı, yakalanma görüntülerinin yayınlanmasının Cihantimur'un mahremiyetini ihlal ettiğini savundu.

Eylem Tok ve oğlunun avukatından savunma

İstanbul Kemerburgaz'da Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olduğu kaza sonrası annesi yazar Eylem Tok tarafından yurt dışına kaçırılan Timur Cihantimur hakkında Massachusetts Bölge Mahkemesi’nde devam eden Türkiye’ye iade davası sürüyor.

VOA’da yer alan habere göre, Cihantimur’un avukatı Victoria Kelleher, müvekkilinin iade davası karara bağlanana kadar kefaletle şartlı olarak tahliye edilmesi için mahkemeye sunduğu ek dilekçede, müvekkilinin Türk basınında yer alan video görüntülerinde mahremiyetinin aşırı derecede ihlal edildiğini savundu.

Avukat Kelleher, müvekkili yakalandığı sırada polisin Cihantimur’un kıyafetinin üstünden elle üst araması yaptığını ve görüntülerde bunların yer aldığını hatırlattı. Avukat Kelleher, mahkemeye dün sunduğu dilekçede, “Yayınlanan görüntülerde müvekkilimin kimliği ortaya çıktı. Bunun dışında görüntülerde, 15 yaşındaki Cihantimur’a, bir polis memuru üst araması sırasında bacaklarını açmasını söylüyor. Sonra da polisin Cihantimur’u ararken bacaklarını ve kalça bölgesini kıyafetlerinin üzerinden elle aradığı da görülmektedir. Bu videonun Türk basınında yayınlanması ve kamuoyuna yansıması, Cihantimur’un bir genç olarak mahremiyetinin aşırı derecede ihlal edilmesi nedeniyle hukuka aykırıdır” dedi.

Kelleher, davanın görüldüğü Massachusetts eyaletinin kanunlarına göre, mahkemelik olan çocuklarla ilgili görüntü kayıtlarının mahkeme kararı olmadan yayınlanmasının yasak olduğunu, bu yasanın, çocukların geniş mahremiyet haklarına sahip olmasını amaçladığını belirterek “Federal yasalar da eyalet yasasına benzer bir şekilde, davalarda çocuklarla ilgili kayıtların yayılmasını yasaklamaktadır. Boston Polisi'nin vücut kamerası görüntülerinin Türk basınında yayınlanmasından bu yana, tutuklanması ve üst araması YouTube'da ve farklı Türk haber kanallarında yer aldı. Cihantimur’un savunma avukatları olarak bizler, video görüntülerinden ilk olarak oğlunun video görüntülerini Türk basınından izleyen ve buna maruz kalan babası aracılığıyla haberdar olduk. Cihantimur’un kişilik ve gizlilik hak ihlalleri sürmeye devam ediyor” dedi.

EYLEM TOK HAKİM KARŞISINDA 

Boston’da devam eden dava sürecinde Cihantimur’un annesi Eylem Tok’un, Pazartesi günü yeniden hakim karşısına çıkması bekleniyor. Tok’un 27 Haziran tarihinde yapılacağı bildirilen duruşması bilinmeyen bir nedenle 1 Temmuz Pazartesi gününe ertelenmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı mahkemeye gönderdiği yazıda, Tok’un işlediği suçların muhteviyatının iki ülke arasında suçluların iadesiyle ilgili imzalanan anlaşma şartlarına uygun olduğunu ifade etmişti.

 


Haber Kaynağı : 12punto

Eylem Tok Bülent Cihantimur Victoria Kelleher ABD