Yeni açılım sürecinin yol haritası netleşti! Bundan sonra ne olacak?
Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın videolu mesajının ardından bir grup PKK'lı terörist silahlarını bırakırken, yeni açılım sürecinde bundan sonra aşamalarda neler yaşanacağı merak ediliyor. İddiaya göre, PKK'lı teröristlerin yaşam alanı olarak kullandığı mağaraların bombalanıp kapatılacağı öğrenildi. Teröristlerin bırakacağı silahlar kayıt altına alındıktan sonra imha edilecek. Silah bırakma takvimiyle paralel olarak çeşitli yasal düzenlemeler de yapılacak. İşte ayrıntılar...

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin mimarı olduğu, iktidarın Terörsüz Türkiye adını verdiği yeni açılım sürecinde, bir grup PKK’lı teröristin sembolik bir ‘tören’le silahlarını bıraktı.
Sürecin şeffaflığıyla ilgili kamuoyunda tartışmalar devam ederken, bundan sonraki aşamada neler olacağı da merak konusu.

Ekonomim’den Besti Karalar’ın haberine göre, terör örgütü PKK’nın silahlarını bırakması bölge bölge devam edecek. Teröristlerin yaşam alanı olarak kullandığı mağaraların tespit edildikten sonra imha edileceği ve girişlerinin de kapatılacağı öğrenildi.

ÖNCE METİNA VE HAKURK’TAN BAŞLAYACAK
İlk etapta Türkiye sınırına 30-35 kilometre uzaklıkta bulunan Metina ve Hakurk bölgelerinde uygulama başlayacak. Bu bölgelerdeki mağaralarda saklanan teröristler, silahlarını teslim edecek.

TERÖRİSTLERİN BIRAKACAĞI SİLAHLAR NE OLACAK?
Silahların tesliminden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), bu silahları kayıt altına alacak ve doğrudan imha edecek. Kullanıma alınmayacak. ABD menşeli ağır silahların ise örgütün elinde bulunmadığı ve büyük ihtimalle geri alındığı yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Süreç, İngiltere’nin İRA ile yürüttüğü silahsızlanma süreciyle karşılaştırılsa da; burada daha kapsamlı, farklı koşulların bulunduğuna dikkat çekiliyor. İRA örneğinde, silahsızlanma 7-8 yıl sürmüş ve kişi sayısı sınırlı kalmıştı. PKK’da ise çok sayıda yüksek kapasiteli silah bulunuyor ve bu durum farklı yöntemlerin tartışılmasına neden oluyor.

Mağaraları terk eden teröristlerin kırsala çekilmesiyle birlikte, bulundukları alanlar boşaltılacak. Tespit edilen mağaralar imha edilecek, kullanıma kapatılacak.
İlk olarak Haftanin, Hakurk ve Metina bölgelerinde temizlik yapılacak. Bu mağaralarda 500 ila 1000 kişilik grupların yaşadığı biliniyor. Söz konusu yapılar boşaltılacak, teröristler kırsala geçecek ve silahlar güvenlik güçlerine teslim edilecek.

İKİNCİ AŞAMA: GARA BÖLGESİ
İzlenecek ikinci hat ise Gara olacak. Bu bölgede yaklaşık 128 köy olduğu tahmin ediliyor. Bölgedeki faaliyetler tamamlandıktan sonra içeride detaylı tarama yapılacak, ardından mağaralar bombalanarak girişleri kapatılacak ve kalıcı şekilde mühürlenecek.

ÜÇÜNCÜ AŞAMA: KANDİL HATTI
Üçüncü aşamada Kandil’e geçilecek. Hem kamp alanlarının hem de köylerin yer aldığı Kandil’de, suç işlememiş terör örgütü üyelerine topluma karışma hakkı tanınacak. Bu kişilerin Türkiye’ye dönüşü de mümkün olabilecek.
Sahadan alınacak bilgiler doğrultusunda silah bırakma işlemi doğrulanacak. Teslim olan kişilerin suça karışmamış olmaları esas alınacak. Bu aşamadan sonra yasal düzenleme süreci başlayacak.

MECLİS’TE YASAL ZEMİN HAZIRLANACAK
Silah bırakma süreci devam ederken, TBMM’de kurulacak özel bir komisyon konuyla ilgili yasal düzenleme çalışmalarına başlayacak.

SÖZDE YÖNETİCİ KADRO TÜRKİYE’YE DÖNECEK Mİ?
Terör örgütünün lider kadrosunun Türkiye’ye dönüşü söz konusu olmayacak. Ancak alt kadrolarda yer alan, örgüte doğrudan üye olmayan, eğitim almış ama suça karışmamış kişiler Türkiye’ye dönebilecek. Örgüt üyeleri ise bu kapsam dışında tutulacak.

TCK’YA GEÇİCİ MADDELER EKLENECEK
Yasal düzenlemeler kapsamında Türk Ceza Kanunu’na geçici maddelerle yeni tanımlar dahil edilecek. Silah bırakıp kendini fesheden örgütleri kapsayan özel bir çerçeve oluşturulacak. Bu çerçeve, DEAŞ, DHKP-C ve FETÖ gibi terör örgütlerinin devam eden tehditleri göz önüne alınarak, terörle mücadelede zafiyet yaratmayacak şekilde hazırlanacak.

ÜÇ AŞAMALI SİSTEM: FESETME, İZLEME, DOĞRULAMA
Süreç; örgütün kendini feshetmesi, sahadaki durumu izleme ve doğrulama adımlarıyla işleyecek.
Mevcut etkin pişmanlık yasalarından farklı bir yasal tanım oluşturulacak. Silah bıraktığını beyan eden kişiler için bu durumun sahada doğrulanması şart olacak.
Ancak bu şartlar sağlandıktan sonra ilgili kişilerin düzenlemelerden yararlanması mümkün olacak.
Hem ceza hem de infaz yasalarında düzenlemelere yer verilecek.
CEZAEVLERİNDE 6 BİN PKK’LI VAR
Halen cezaevlerinde yaklaşık 6 bin PKK’lı teröristin bulunduğu ifade ediliyor.

TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİNDEN DEĞİL, İŞLEDİKLERİ SUÇLARDAN YARGILANACAKLAR
Türkiye’ye dönecek olanlardan eyleme karışmış olanlar, terör örgütü üyeliğinden değil, işledikleri suçlardan yargılanacak. Suça karışmamış olanlar için ise rehabilitasyon ve topluma uyum projeleri uygulanacak.
Bu noktada birçok bakanlık devreye girecek. Eğitim ve meslek edindirme kurslarıyla, söz konusu kişilerin topluma entegre olmaları sağlanacak.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Bahçeli Modeli!..

Fahrettin Altun sessizliğini Ekrem İmamoğlu için bozdu

İki gün boyunca sevgilisinin streç filme sarılı cesediyle yaşadı

Meclis'te yeni bir parti mi kuruluyor? 'Erdoğan yeni bir parti kurmasını isteyec

Ümit Özdağ, Ekrem İmamoğlu ve Melih Gökçek karşılaştırması yaptı

ORC bu kez genç seçmenleri araştırdı: Aradaki makas açıldı

Yeni açılım sürecinin yol haritası netleşti!

Siyasette yeni ittifak söylentileri...

Ahmet Davutoğlu, partisinde yaşanan istifalara dair sert tepki gösterdi

Demirtaş’a tahliye freni Öcalan’dan mı geldi?