Hatay'da rezerv yapı alanı ilanı: Ayağa kaldırılması beklenen kente 'tapu' operasyonu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kararıyla, Hatay Antakya ve Defne ilçesinde hasarlı-hasarsız yapılar rezerv yapı alanı ilan edildi.
Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanunun yürürlüğe girmesinin ardından, kanun kapsamındaki rezerv yapı alanı ilan etme yetkisi ilk olarak Hatay'da uygulanmaya başladı. Sol Haber, Hatay'ın Antakya ve Defne ilçesinde uygulanacak kararın yansımaları dosya haline getirdi.
BAKANLIK İLAN ETTİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kararıyla Hatay'ın Antakya ve Defne ilçesine bağlı mahalleler rezerv yapı alanı olarak ilan edildi.
Bakanlığın Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından imzalanan belgede, "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun" kapsamında, Antakya ve Defne ilçesine bağlı 207,35 hektar büyüklüğe sahip alan Rezerv Yapı Alanı olarak belirlendi." ifadeleri yer aldı.
KARAR 50 BİN KİŞİNİN YAŞADIĞI MAHALLELERİ KAPSIYOR
Konuyla ilgili soL'a bilgi veren Hatay Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyon Başkanı Ecevit Alkan, belirlenen rezerv yapı alanının, yaklaşık 50 bin kişinin yaşadığı mahalleleri, içindeki hasarlı ve hasarsız yapılarla birlikte kapsadığına dikkat çekti.
İNSANLAR MÜLKLERİNDEN EDİLECEK
Binaların hasarsız dahi olsa yıkılarak alanda imar planı bütünlüğü oluşturulacağını kaydeden Alkan, insanların ödeme gücü olmaması durumunda tapularına el konulacağına ve mülksüzleştirileceklerine işaret etti.
YASA TEPKİ TOPLADI
Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren ve Meclis Genel Kurulunda kabul edilen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", 9 Kasım tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.
Kanunla, deprem bölgesinde yıkım kararlarının iptalinin talep edilmesi nedeniyle yıkılamayan binalarla ilgili yargı süreçlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.
TAHLİYE İŞLEMİ YAPILMADIĞI TAKDİRDE ZORLA GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Rezerv yapı alanı olarak ilan edilecek alanların, yeni yerleşim alanı olarak belirlenmesi şartı kaldırılarak mevcut yerleşim alanlarında hukuksuz olarak rezerv alan ilan edilme yetkisi doğacak. Kanunda hak sahiplerinin kararıyla uygulanan tüm işlemlerde, çoğunluk üçte ikiden yarıya düşürülecek. Riskli yapı tespiti ve yıkım için tahliye işlemi ev sahibi veya kiracıların bulunmaması halinde kapalı kapı ve alanların açılması suretiyle, zorla gerçekleştirilebilecek.
Riskli alan ilan edilen mahallelerde, mahallelilerin yıldırılması ve tahliyesi maksadıyla yürütülmekte olan elektrik, su ve doğalgaz gibi hizmetlerin durdurulması yetkisi Bakanlık’tan alınarak Kentsel Dönüşüm Başkanlığına verilecek.
"YOKSULLAR KENTİN DAHA DA ÜCRA NOKTALARINA İTİLECEK"
Kanunun yeni halinin bu zamana kadar süren hukuksuzlukları derinleştireceğini ve yasalaştırılacağını belirten Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen, soL'a yaptığı açıklamada önümüzdeki dönemde daha çok mağduriyet yaşanabileceğine işaret etmişti.
Yeni yasayla ranta dayalı kentsel dönüşümün herkesi mağdur edebileceğine, bugüne dek belirli mahallelerde öne çıkan hukuksuz uygulamalarin kentin geneline de yayılabileceğine dikkat çeken Köymen, "Bir avuç varsılın yanında geri kalan tüm yoksullar kentin daha çeperine doğru itilecek'' demişti.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Fenerbahçe En-Nesyri için Al-Nassr'den gelen rekor bonservisi reddetti
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
İUP maaşı ödeme tarihi ne zaman? İUP maaşları ne zaman yatacak?
Atatürk için 21 Kasım 1938'de yapılan resmi cenaze töreninin fotoğrafları
22 Kasım 2024 burç yorumları
Yenidoğan Çetesi üyesi Renas Kılıç'tan skandal itiraf
Bu akşam TV'de ne var? 21 Kasım Perşembe TRT 1, Kanal D, Star TV, Show TV, ATV
BEDAŞ 22 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı