Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8412
Dolar
Arrow
33,9580
İngiliz Sterlini
Arrow
44,8874
Altın
Arrow
2747,0000
BIST
Arrow
9.771

Hatay'da TOKİ skandalı...12punto araştırdı: Kolon demirleri fırladı, müteahhit kaymakama bağırdı

Hatay'ın Samandağ ilçesi Mağaracık Mahallesi'nde yapılan TOKİ konutlarındaki özensizlik, kolon ve kirişlerdeki bozulmalar sosyal medyada gündem oldu. 12punto söz konusu TOKİ konutlarındaki sorunları araştırdı.

Hatay'da TOKİ skandalı...12punto araştırdı: Kolon demirleri fırladı, müteahhit kaymakama bağırdı

Burak DEMİRBAŞ-12punto.com.tr

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından, depremzede yurttaşların barınma sorunu henüz çözülmüş değil.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart 2023'te yaptığı konuşmada, “319 bini 1 yıl içinde olmak üzere toplam 650 bin yeni konut yaparak depremzede vatandaşlarımıza teslim edeceğiz” demişti. 

Önceki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ise 14 Eylül 2023'te TRT Haber’e verdiği mülakatta, Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ), depremzedeler için inşa etmesini istedikleri konut sayısını 850 bin olarak açıklamıştı.

İÇLER ACISI GÖRÜNTÜ

Hatay'ın Samandağ ilçesi, Mağaracık Mahallesi'nde yapılan TOKİ konutlarındaki görüntüler ise sosyal medyada gündem oldu.

Görüntülerde kiriş ve kolonlarda birçok sorun olduğu ve yapılaşmadaki sorunlar dikkat çekiyor.

'GÖRÜŞMELERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ'

Söz konusu görüntülerin ardından 12punto'ya konuşan TİP'li Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay'ın Özel Kalem Müdürü Sergen Doğru, bölgedeki sorunları Kaymakamlığa bildirdiklerini belirterek, "TOKİ ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yaptığı için oranın denetiminde belediyenin yasal olarak herhangi bir rolü yok fakat bizler Kaymakamlık ve Bakanlıktaki yetkili kişilerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz" dedi.

Doğru sorunun ana kaynağının ne olduğunun sorulması üzerine ise, "Bizim anladığımız ve aldığımız duyumlar müteahhit firmayla işçilerin anlaşamadığı, sürekli işçilerin değiştiği ve işçilerin alacaklarını alamadığı yönünde. Bu konuyla ilgili gereken aksiyonu alması gereken Kaymakamlıkla görüştük" ifadelerini kullandı.

CHP Samandağ İlçe Başkanı Nadir Kimyon ise, ustaların sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla ortaya çıkan skandal görüntülere ilişkin şunları söyledi:

'TOPRAK KAYMASI VAR' İDDİASI

"Kaymakam Bey ile konuştuk. TOKİ müdürü ile görüştüğünü söyledi. Asıl sorun; buradaki kalıpçı, demirci ustalarının medyadaki itiraflarıyla ortaya çıktı. 'Burada toprak kayması var, fore kazık sistemi kullanılmıyor. Etriyeler 40 yerine 20 kullanılıyor' şeklinde beyanları olduktan sonra biz de konuyu araştırmaya başladık

Bu görüntüler 3 ay önceye ait olduğu söyleniyor, bize ulaştı. Burada bir denetlemenin olmadığını görüyoruz. Seçilmiş belediye başkanının da icracı olması nedeniyle aksiyon göstermesi yönünde bir fikrim var. 

6 Şubat'tan itibaren enkazda kalan iktidar halkımızın 1.5 yıldır barınma sorununu çözemiyor. Çünkü ranta dayalı bir seferberlik var, inşaat müteahhitlerine peşkeş çekiliyor. Doğal olarak da sıkıntıların doğmasına neden oluyor. Denetlense de yaptırım yok" 

'MÜTEAHHİT KAYMAKAM'A BAĞIRIP ÇAĞIRABİLİYOR'

"Bataklık yere binalar yapılmış" diyen Kimyon şöyle devam etti:

"Siyaset üstü bir durum yaşıyoruz. Ustaların dediği doğruysa bize toplu mezar yapılıyor. Burada bir deprem daha olma olasılığı yüksek gözüktüğünü söylüyorlar. Uzmanlar Ölüdeniz Fay Hattı'nın aktif olduğunu her an 7 üstü deprem olabileceği söylüyor.

Oradaki işçiliğin ve beton kalitesinin testini biz yaptıramıyoruz. Bu denetlemenin doğru yürütülmesi gerekiyor. Siyasi iktidarın bunu yapamayacağını görüyoruz. 

Denetim yok, Kaymakamlığa gidiyoruz, Kaymakam TOKİ'ye gidiyor, oradaki müteahhit kaymakama bağırıp çağırabiliyor." 

'BİLİRKİŞİLERİN TESPİT YAPMASI GEREKİYOR'

22 Temmuz'da Kaymakamlığa gittiğini belirten Kimyon, Kaymakam'ın TOKİ Müdürü'nün konuyla ilgileneceğini belirttiği aktararak sözlerini şöyle noktaladı:

"Burada fore kazık sistemi yok, bataklık var. Etriyeler 40 yerine 20 yapılıyorsa sıva yapıldıktan sonra kim denetleyecek bilmiyorum. Burada bilirkişilerin tespit yapması gerekiyor."

İşte TOKİ'lerdeki diğer görüntüler şöyle:

 

KAYMAKAM DÜZELTMESİ

CHP Samandağ İlçe Başkanı Nadir Kimyon, söz konusu, "Kaymakamlığa gidiyoruz, Kaymakam TOKİ'ye gidiyor, oradaki müteahhit kaymakama bağırıp çağırabiliyor" ifadesini düzelterek, aksine kaymakamın müteahhide bağırdığını ve öyle bir şey yaşanmadığını söyledi. 


Haber Kaynağı : Burak Demirbaş

Samandağ TOKİ Samandağ Samandağ Mağaracık Mahallesi Hatay