Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Hrant Dink’in katili Ogün Samast'a tahliye kararı çıktı

Gazeteci Hrant Dink’in katili Ogün Samast tahliye edildi.

Hrant Dink’in katili Ogün Samast'a tahliye kararı çıktı

16 yıl 10 aydır cezaevinde bulunan Ogün Samast’ın cezası bir yıl önce iyi halinden dolayı koşullu salıverme kapsamında dolmuştu. Samast cezaevi yönetimince deneme aşamasında tutuluyordu.

BUGÜN TAHLİYE EDİLDİ

Kişisel gelişimi için yapılan gözlemlerde iyi hali olduğu gözlenen Samast için koşullu salıverme şartlarını taşıdığına kanaat getirilerek tahliye kararı verildi.

Samast, şubat ayından bu yana cezasını çektiği Bolu F Tipi Cezaevi’nden saat 19:50’de tahliye edildi. Samast’ın cezaevi çıkışında ailesi karşıladı.

OGÜN SAMAST KİMDİR?

28 Haziran 1990'da Üsküdar, İstanbul'da dünyaya gelen Ogün Samast 33 yaşındadır. Ailesi Trabzon ilinin Düzköy ilçesindedir. Samast'ın ebeveynlerinin ayrı oldukları bilinmektedir. Ortaokul mezunu olan Samast, lise birinci sınıfta okulu bırakmıştır. Girdiği işlerden de uzun zaman geçmeden ayrılmıştır.

HRANT DİNK KİMDİR?

Hrant Dink, 1954 yılında Malatya'da dünyaya geldi. Babası Sivas'ın Gürün ilçesinde, annesi Gülvart ise Sivas'ın Kangal ilçesinde doğup büyümüştü. Anne ve babası 1961 yılında İstanbul'a taşınmalarının ardından boşandı. Hrant ve iki kardeşi Gedikpaşa'daki Ermeni Yetimhanesi'ne yerleştirildi.

Dink bu sırada Türkiye'de gelişmekte olan sol siyasetten etkilendi ve Türkiye Komünist Partisi / Marksist-Leninist çizgisinde siyaset yapmaya başladı. O yıllarda, örgüt ile Ermeni cemaatinin ilişkilendirilmesini önlemek amacıyla ismini mahkeme kararı ile Fırat olarak değiştirdi. Liseyi bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde zooloji eğitimi aldı. Bir süre sonra yetimhanede birlikte büyüdükleri Rakel ile evlendi.

Bazı gazetelerde kitap eleştirileri ile yazı hayatına başladı. Basında çıkan yanlış haberlere gönderdiği düzeltmeler ile adı duyulmaya başladı. İstanbul Ermeni Patrikhanesi'ne, "Ermeni toplumu çok kapalı yaşıyor, kendimizi iyi anlatırsak ön yargılar kırılır"diyerek bu amaçla Türkçe ve Ermenice bir gazete çıkarmayı önerdi. 5 Nisan 1996 tarihinde ilk sayısı yayınlanan Agos gazetesinin kuruculuğunu, yayın yönetmenliğini ve başyazarlığını üstlendi. Agos dışında Zaman ve Birgün gazetelerinde yazdı.

HRANT DİNK CİNAYETİ

Gazeteci Hrant Dink, Ogün Samast tarafından 19 Ocak 2007 tarihinde gazete bürosunun yanında üç el ateş edilerek öldürüldü. Samast, 20 Ocak 2007 tarihinde, olaydan 36 saat sonra Samsun Otogarı'nda Trabzon'a gitmek üzereyken jandarmalar tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

Ogün Samast, cinayeti işlediğini itiraf etti ve "hiçbir pişmanlık duymadığını" söyledi. Suç işlerken 17 yaşında olması sebebiyle çocuk mahkemesinde yargılandı ve 22 yıl 10 ay hapis cezası aldı.

16 yıl 10 aydır cezaevinde bulunan Samast’ın 1 yıl önce iyi halinden dolayı koşullu salıverme kapsamında cezasının dolduğu ve cezaevi yönetimi tarafından bu süreçte deneme aşamasında olduğu öğrenildi.

Kişisel gelişimi için yapılan gözlemlerde iyi hali olduğu gözlenen Samast, koşullu salıverme şartlarını taşıdığına kanaat getirilerek tahliyesine karar verildi.


Haber Kaynağı : 12punto

Hrant Dink cinayeti Ogün Samast