Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,0698
Dolar
Arrow
34,2356
İngiliz Sterlini
Arrow
44,4960
Altın
Arrow
2993,0000
BIST
Arrow
8.774

Instagram neden sessiz? Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı olan platform ne zaman harekete geçecek?

İfade Özgürlüğü Derneği’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Kerem Altıparmak ile BTK’nin Instagram kararının iptali için Ankara 13. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. CHP, İYİ Parti ve DEM Partili milletvekilleri TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na Instagram için toplantı çağrısında bulundu. Ancak, Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı olan Instagram henüz sorunun çözümü için harekete geçmedi. Prof. Dr. Yaman Akdeniz ınstagram yetkililerine çağrı yaptı.

Instagram neden sessiz? Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı olan platform ne zaman harekete geçecek?

İfade Özgürlüğü Derneği’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) Instagram kararının iptali için Ankara 13. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Akdeniz ve Altıparmak, ilgili kanun maddesinin itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesini de talep etti. Akdeniz, "BTK’nın talepleri Instagram tarafından yerine getirilirken ve katalog suçlar bakımından hukuka aykırı davranılmazken, Instagram’a uygulanan topyekun erişim engelleme uygulaması keyfi, ölçüsüz ve hukuka aykırıdır" dedi.

İfade Özgürlüğü Derneği’nin yanı sıra Instagram konusu meclisin de gündemindeydi. 

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun CHP, İYİ Parti ve DEM Partili üyeleri, Instagram’a getirilen erişim engelini görüşmek üzere ortak imzayla komisyonu olağanüstü toplantıya çağırdı.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun CHP, İYİ Parti, DEM Partili üyeleri, Instagram’a getirilen erişim engeliyle ilgili olarak komisyonun 8 Ağustos'ta olağanüstü toplanmasını talep etti.

Milletvekillerinin ortak imzayla Komisyon Başkanlığı’na yaptıkları başvuruda, şöyle dendi:

“İletişim ve bilgi paylaşımında önemli bir rol oynayan dijital mecraların özgürlüğü, demokratik toplumların vazgeçilmez bir parçasıdır. Son dönemde Instagram sosyal medya platformunun erişime engellenmesi, bireylerin iletişim özgürlüğü ve bilgi edinme hakkını doğrudan etkileyen bir durum ortaya koymuştur. Anayasamızın herkesin düşünce ve kanaatlerini açıklama, yayma özgürlüğünü güvence altına almıştır. Ayrıca, uluslararası standartlar ve insan hakları belgeleri, iletişim özgürlüğünün korunmasını ve bu özgürlüğün engellenmemesini temel bir hak olarak tanımaktadır. Instagram'ın erişime engellenmesi, ifade özgürlüğü ve bilgi paylaşım hakkını kısıtlamakta, dolayısıyla demokratik değerlere aykırı bir durum teşkil etmektedir.”

INSTAGRAM NEDEN SESSİZ

İfade Özgürlüğü Derneği dava açarak milletvekilleri meclisi olağanüstü toplantıya çağırarak Türkiye’de milyonlarca kullanıcısı olan Instagram yasağının son bulması için adım attı, ancak platformun kendisi ise harekete geçmedi. 

Meta sözcüsü konuya dair dün (5 Ağustos 2024) yaptığı açıklamada, "Türkiye'de Instagram'a erişimin engellenmesinden dolayı milyonlarca kişi aileleriyle ve arkadaşlarıyla gündelik iletişim kurdukları bir yöntemden mahrum kalırken, işletmeler de aynı şekilde müşterilerine ulaşamıyor. Hizmetlerimizi yeniden kullanıma sunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" demişti.

İfade Özgürlüğü Derneği’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ise dün akşam (5 Ağustos 2024) katıldığı TELE1 televizyonundaki Gazeteci Özlem Gürses ile Kayıt Dışı programında, Instagram yetkililerine çağrıda bulundu.

Prof. Dr. Yaman Akdeniz, milyonlarca kullanıcısının ifade özgürlüğü için Instragram platformunun yasal yollara giderek hakkını araması gerektiğini savundu. Kullanıcıları bireysel olarak harekete geçmişken ve davalar açarak Instagram yasağının son bulması için çabalarken platformun sessiz kalmasını eleştiren Yaman Akdeniz, “Milyonlarca Instagram kullanıcısı tatmin edici bir açıklama bekliyor” dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

Yaman Akdeniz Instagram