Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,0377
Dolar
Arrow
34,0303
İngiliz Sterlini
Arrow
45,3604
Altın
Arrow
2830,0000
BIST
Arrow
9.975

IOC'den Türkiye Boks Federasyonu'nun 'Khelif' başvurusuna ret

Türkiye Boks Federasyonu IOC'ye başvuru yaparak, Khelif'in, Olimpiyatlardan diskalifiye edilmesini istemişti. IOC, Türkiye Boks Federasyonu tarafından yapılan başvuruyu reddetti.

IOC'den Türkiye Boks Federasyonu'nun 'Khelif' başvurusuna ret

Paris Olimpiyat Oyunları'nda İtalyan boksör Angela Carini'nin 46. saniyede çekilmesiyle maçı kazanan Cezayirli boksör Imane Khelif, tartışma konusu oldu.

Uluslararası Boks Birliği (IBA) ve Türkiye Boks Federasyonu; Uluslararası Olimpiyat Komitesine (IOC) başvuru yapmış ve Khelif'in, "cinsiyet uygunluk testleri de dahil olmak üzere çeşitli testleri geçemediği" hatırlatarak, oyuncunun organizasyondan diskalifiye edilmesini istemişti.

IOC BAŞVURUYU REDDETTİ 

IOC, IBA ve Türkiye Boks Federasyonu'nun yaptığı başvuruyu reddetti. IOC, açıklamasında, şu ifadeleri kullandı:

"Paris 2024 Olimpiyat Oyunları boks turnuvasına katılan tüm sporcular, müsabakaların uygunluk ve giriş düzenlemelerinin yanı sıra Paris 2024 Boks Birimi (PBU) tarafından belirlenen tüm geçerli tıbbi düzenlemelere uyarlar. Önceki olimpik boks müsabakalarında olduğu gibi, sporcuların cinsiyeti ve yaşı pasaportlarına göre belirlenmektedir.

İki sporcu, 2023'teki IBA Dünya Şampiyonasının sonlarına doğru, herhangi bir yasal süreç olmaksızın aniden diskalifiye edildiler. Bu iki sporcuya yönelik mevcut saldırı, özellikle de bu sporcuların uzun yıllardır üst düzey müsabakalarda yarıştıkları göz önünde bulundurulduğunda, herhangi bir uygun prosedür olmaksızın alınan bu keyfi karara dayanmaktadır. Böyle bir yaklaşım iyi yönetişime aykırıdır.

Uygunluk kuralları müsabakalar devam ederken değiştirilmemeli ve herhangi bir kural değişikliği uygun süreçleri takip etmeli ve bilimsel kanıtlara dayanmalıdır."

NE OLMUŞTU?

Fransa'nın başkenti Paris'teki North Paris Arena'da yapılan kadınlar 66 kiloda son 16 turunda İtalyan boksör Carini ile Khelif karşılaştı. Carini, aldığı sert darbelerin ardından maçın 46. saniyesinde oyundan çekildi.

Cezayirli Imane Khelif, 2023 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda, cinsiyet uygunluk testinde başarısız olduğu gerekçesiyle diskalifiye edildi. Ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) kriterleri doğrultusunda yarışmasına izin verildi.

Khelif'in sözcüsü Rosario Coco, onun 'trans kadın' değil 'interseks' olduğunu söyledi. Khelif'in sözcüsü, onun 'trans kadın' değil 'interseks' olduğunu söylemişti.



Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Türkiye boks federasyonu Angela Carini