Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İstanbul'da Filistin eylemine polis müdahalesi!

İstanbul'un merkezi noktalarından Odakule önünde Filistin'e destek için toplanan "Filistin için bingenç" isimli gruba polis müdahale etti.

İstanbul'da Filistin eylemine polis müdahalesi!

Ercan Küçük - 12punto.com.tr

Bugün İstanbulda 2 farklı noktada İsrail’in soykırım uyguladığı Filistin’e destek eylemleri vardı. Günün 2. eyleminde yüzlerce polis “İsrail’le Ticarete Dur De” diyen ‘Filistin İçin 1000 Genç’ grubuna müdahale etti, onlarca kişiyi gözaltına aldı.

İSTİKLAL’DE SERT MÜDAHALE

Filistin İçin 1000 genç isimli grup Odakule önünde Filistin’e destek eylemi düzenlemek istedi. İsrail’le ilişkilerin sonlandırılmasını isteyen grubun önü İstiklal Caddesi’nde yüzlerce polis tarafından kesildi. Olayda onlarca kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar zorla polis aracına bindirildi.

İLK EYLEM BEYAZIT’TA

Günün ilk eylemi Beyazıt Meydanı’nda düzenlendi. Filistin’de İşgale Son Platformu’nun çağrısıyla Beyazıt’ta bir araya gelenler “İşgal devleti İsrail ile ticaret soykırımı besliyor” yazılı pankart açarak eylem yaptı. Soykırımla Suç Ortaklığına Son Verin! talebinin yer aldığı açıklama özetle şu şekilde:

Gazze’de yaşayan 2 milyon 300 bin Filistinli, 182 gündür Siyonist İsrail devleti tarafından askeri işgal ve tam bir abluka altında tutuluyor. 

Türkiye’den hareket eden gemiler ve kargo uçakları, Filistin halkına soykırım uygulayan işgal ordusunun kullandığı silahların aksamını, mühimmatın çeliğini, askeri kıyafetlerini ve gıda tedariğini sağlıyor. Türk şirketleri İsrail’in elektriğini üretiyor, çimentosunu yolluyor. Tüm bu ticaretin başını ise iktidar ve avanesi çekiyor. AKP yöneticisi veya destekçilerine ait, en çok devlet teşviği alan şirketler İsrail’le ticari ilişkilerde ön sıralarda yer alıyorlar. Bu şirketlerin başında Zorlu, AkçanSA, Limak, Eren Holding, MNG Air, Kalyonlar, Kalkavanlar, Oyak, Tosçelik, Kardemir, İsdemir ve Erdemir geliyor.

İşgal devleti İsrail’in resmi sayfasında açıkladığı üzere 7 Ekim’den sonra başlayan soykırım saldırısı sürecinde işgal devletinin en fazla meyve-sebze ithal ettiği ülke: Türkiye. Başta çocuklar tüm Filistin halkı kıtlık içindeyken Türkiye’den İsrail’e tonlarca meyve-sebze ihracatı yapıldı.

Resmi kurumlar, İşgal devletiyle olan ticaretin kamu kurumlarıyla ilgisi olmadığını söyleyerek bu utancı “şirketlere” ihale etmeye çalışıyor. Ancak belgelerle ortaya konduğu üzere, devlete ait şirketler işgal devletine soykırım sürecinde de petrol taşıyor, stratejik ürünleri satmaya devam ediyor. Mili Savunma Bakanlığı, İşgal ordusunun kullandığı savunma sanayii ürünlerinin ihracatına onay veriyor.

Ticaret Bakanlığı’nın resmi verilerine göre sadece Ocak-Şubat 2024 periyodunda bile İsrail işgal devletine 772 milyon dolarlık ihracat yapılmış durumda. Bugün Türkiye, İsrail’in en çok ithalat yaptığı 4. Ülke konumundadır.

İşgal ve soykırım faili İsrail’e lojistik, ekonomik ve askeri destek anlamına gelen tüm faaliyetlere son verin!

Filistin halkının soykırım faillerine gıda ürünleri, askeri hammadde ve enerji kaynakları akışını derhal durdurun!

Savaş suçu işleyen bir devlete yaptırım ve tecrit uygulamak yerine “özel ticareti engelleyemeyiz” bahanesine sığınmayın. Bu ilişkiyi kesmeme kararı politik bir tercihtir ve tarihe utanç vesikası olarak kaydedilecektir. Başta siyasi kurumlar, sendikalar ve demokratik kitle örgütleri olmak üzere tüm kamuoyunu bu utanca karşı sesini yükseltmeye çağırıyoruz!


Haber Kaynağı : Ercan Küçük

Filistin eylem gözaltı İstanbul İstiklal Caddesi