Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Kayseri olayları sonrası Türkiye'nin kontrol ettiği bölgedeki Suriyeliler ayaklandı

Kayseri'de Melikgazi ilçesi Danişmentgazi Mahallesi'ndeki pazar yerinde bulunan tuvalette amcasının kızı 7 yaşındaki M.A'yı cinsel istismara maruz bırakan Suriye uyruklu 26 yaşındaki İ.A tutuklanmış. Olayı duyan halk sert tepki göstermişti. Kayseri'de yaşanan olayların ardından Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki bölgede yaşayan muhalifler Türk TIR’larına ve bayrağına saldırıda bulundu.

Kayseri olayları sonrası Türkiye'nin kontrol ettiği bölgedeki Suriyeliler ayaklandı

Kayseri'deki cinsel istismar olayı ardından  Suriyelilere yönelik saldırılara karşı yapıldığı iddiasıyla düzenlenen gösterilerde Türk bayrağına yönelik saldırılar gerçekleşti.

Kuzeybatı Suriye'nin çeşitli bölgelerinde, dün Kayseri'de Suriyelilere yönelik tepkilerin ardından bugün  Halep kırsalındaki el-Bab, Azez ve el-Rai şehirlerinde onlarca kişi, Türk kamyonlarını durdurarak sürücülere saldırılarda bulundu.

Bazı protestocular, kamyonların camlarını kırdı.

TÜRK BAYRAKLARI İNDİRİLDİ, ATEŞE VERİLDİ

Göstericiler, bölgedeki tüm sokaklardan ve kamu hizmeti binalarından Türk bayraklarının indirilmesini ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ne karşı kendilerini temsil eden üç yıldızlı bayraklarının asılmasını talep etti. 

Suriye’deki Esad rejimi ile Türkiye arasında ilişkilerin yeniden kurulması ihtimali ve son dönemde başlayan ‘normalleşme’ süreci Suriye’deki muhalifleri rahatsız etti.

Kayseri'deki olayları bahane eden Suriyeli muhaliflerin Türk TIR’larına saldırdığı ve Azez’deki PTT binasına saldırıda bulundukları görüldü.

Suriye’de Türkiye’nin kontrolündeki bölgede yaşayan Suriyeliler Türk TIR’larına saldırdı. Kalabalık bir grup ise ‘Allahu Ekber’ diye bağırarak Türk TIR’larına saldırdı.

Öte yandan Suriyeliler, Azez’de bulunan PTT binasına da saldırdı. Saldırganlar, binanın üstündeki Türk bayrağını indirdi. Öte yandan PTT binasındaki Türk çalışanların ofisten çıkarıldığı ve binanın kapatıldığı öğrenildi.

"PARA ÖDEYEREK DÜŞMAN BESLEYEN NADİR ÜLKELERDEN BİRİYİZ"

Emekli Tuğgeneral, İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve 12punto.com.tr yazarı Dr. Naim Babüroğlu Suriye'nin kuzeyinde tırlara ve Türk bayrağına yapılan saldırılarla ilgili olarak açıklamada bulundu.

Yapılanları nankörlüğün ve hainliğin zirvesi olarak tanımlayan Babüroğlu şu ifadeleri kullandı:

"Suriye’de Türkiye’nin kontrol ettiği bölgelerde, Türkiye’nin desteklediği Araplar Türk bayraklarını indirdi, yaktı, Türk araçlarına saldırdı. Nankörlüğün ve hainliğin zirvesi.

Ümmet politikasının çöküşüdür bu. 

 

Soru şu: Bize düşman olmaları için kaç milyar dolar harcadık. Para ödeyerek düşman besleyen nadir ülkelerden biriyiz."

SINIR AÇILMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde Suriye’de dikkat çeken gelişmeler oldu. Rejim bölgesi ile muhaliflerin bölgesi arasındaki Ebu Zendin Sınır Kapısı, 26 Haziran’da açılmıştı. 4 yıl aradan sonra açılan sınır kapısından 27 Haziran’da deneme amaçlı geçişler yapılmıştı.

Türkiye’nin Esad rejimi ile görüşmesini istemeyen Suriyeli muhaliflerin, Kayseri'deki olayların ardından Türk TIR’larına ve PTT binasına saldırması büyük tepki çekti.

TSK OLAYLARIN OLDUĞU SURİYE'YE TAKVİYE KUVVET GÖNDERDİ

Suriye'de Halep'e bağlı Azez'de Türkiye'den gelen TIR'lar ateşe verildi.

Yine aynı kasabadaki karakolda bulunana Türk bayrağına saldırıldı.

Türk bayrağını indirerek parçalayan kalabalığı sakinleştirmeye gelen birimlere ise taş ve sopayla saldırıldı.

Gelen bilgiler arasında Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki tüm sınır kapılarını 2. bir emre kadar kapattığı belirtiliyor.

Bunun üzerine TSK bölgeye takviye kuvvetler gönderdi.

SURİYE GEÇİCİ HÜKÜMETİ OLAYLAR SONRASI BASIN AÇIKLAMASI YAYIMLADI

Yaşanan olaylar sonrası Suriye Geçici Hükümeti, bir basın açıklaması yayımladı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Tarih ve coğrafya, Türkler ve Araplar arasında yüzyıllar boyunca var olan kardeşliğe tanıklık etmektedir. Bölgenin yaşadığı tüm zorluklara ve çilelere rağmen, bu kardeşliğin önümüzdeki yüzyıllar boyunca da devam edeceğine dair inancımız tamdır. Bunu da iki halkın ortak kaderi gerektirmektedir. 

Bu nedenle Suriye Geçici Hükümeti, katil Esad rejimi, müttefikleri ve terör örgütlerinin işlediği suçlardan kaçan Suriyeli mültecilere yönelik tüm aşırı görüşlü eylemleri kınamaktadır. Bu kınama kapsamında Kayseri'de bazı aşırı görüşlü kişiler tarafından bazı Suriyeli mültecilere yönelik aşırı davranışları da içermektedir. 

Suriye Geçici Hükümeti, Türkiye'deki ve tüm sığınma ülkelerindeki Suriyelilerin korunmasının gerekliliğini vurgulamakta ve Türkiye İçişleri Bakanlığı'nın saldırganlara karşı aldığı yasal adımları takdir etmektedir.

"KIŞKIRTICI ÇAĞRILARA UYMAMAYA ÇAĞIRIYORUZ"

Ayrıca Suriye Geçici Hükümeti, özgürleştirilmiş bölgelerde yaşayan halkımızı, Türk ve Suriye halkları arasında mevcut ittifakı baltalamayı ve Türk ordusu ile Suriye Milli Ordusu'nun fedakarlıkları ile inşa edilen mal ve kurumlara saldırmayı amaçlayan kışkırtıcı çağrılara uymamaya çağırmaktadır.

 

Suriye Geçici Hükümeti, bu olayların devrim düşmanları tarafından Türk-Suriye ilişkilerine zarar vermek ve Suriye topraklarını terörizmden kurtarmada Suriye halkıyla birlikte çalışan Türk kardeşleri hedef almak için kullanılma tehlikesinin altını çizmektedir.

 

ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPTI

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri'deki olaylarla ilgili olarak "muhalefetin zehirli söylemlerinin" bu duruma yol açtığını belirtti.

Erdoğan, "Şiddet kabul edilemez, nefret söylemi siyasi kazanımlar için kullanılamaz" dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise, olaylarla ilgili 67 kişinin gözaltına alındığını ve bu kişilerin insanlık dışı ve yasa dışı eylemlerde bulunarak Suriyelilere ait mülklerde zarara yol açtığını belirtti.

Kayseri'deki olaylar, Türkiye'nin güneyindeki Gaziantep'te Suriyeli sığınmacılara yönelik yoğun güvenlik operasyonlarının yürütüldüğü bir dönemde gerçekleşti. 


Haber Kaynağı : 12punto

AKP bayrak kamyon kayseri Protesto sınır kapısı Suriyeli Şiddet

İlgili Haberler