Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Kürt kökenli yurttaşlar Ekrem İmamoğlu'na oy verecek mi? Araştırma sonuçları açıklandı

Spectrum House Araştırma Merkezi Genel Direktörü ve sosyolog Azad Barış, 31 Mart 2024'teki yerel seçimlerde Kürt kökenli yurttaşların İstanbul'da DEM Parti'nin kazanamayacağını bildiğini belirterek, "Ağırlıklı ekseriyetin Ekrem İmamoğlu'na oy vereceğini düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.

Kürt kökenli yurttaşlar Ekrem İmamoğlu'na oy verecek mi? Araştırma sonuçları açıklandı

Türkiye 31 Mart 2024'te yerel seçimler için sandık başına gidecek.

Kritik seçimlerde sonucu en çok merak edilen kentlerin başında gelen İstanbul'da yarışın AKP ve MHP'nin adayı Murat Kurum ile CHP'nin adayı mevcut İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında geçmesi bekleniyor.

İSTANBUL'DA ÇOK ADAYLI YARIŞ

Çok adaylı bir yarışın olacağı İstanbul'da diğer partilerin adaylarının sonuca nasıl bir etkide bulunacağı da merak konusu. Bu partilerin başında ise Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) geliyor. 14 Mayıs seçimlerine YSP olarak giren DEM Parti İstanbul'da yüzde 8,13 oy aldı.

KÜRT KÖKENLİ SEÇMENİN İSTANBUL'DAKİ TERCİHİ NE OLACAK?

Kamuoyu araştırmacıları ve analistler, İstanbul'daki Kürt kökenli seçmenlerin yerel seçimlerdeki eğilimlerini araştırdı.

Bu doğrultuda çalışmalarını aktaran Spectrum House Araştırma Merkezi Genel Direktörü ve Sosyolog Azad Barış, Kürt kökenli Z kuşağının yerel seçimlerde Ekrem İmamoğlu'na yöneleceğini belirtti.

"Kürt Z kuşağı, kendi kültüründen utanmıyor ve baskıya karşı da bir şekilde direnç gösteriyor" diyen Barış, "Gitarını alıp sokakta Çevraşam şarkısını çalabiliyorlar. Bu nedenle yerel dinamiklerden hareketle aslında evrensel değerler merkezine en yakın kim duruyorsa, oyunu ona verecekler. Ağırlıklı ekseriyetin İmamoğlu'na vereceğini düşünüyorum, çünkü DEM’in İstanbul'u kazanmayacağını çok iyi biliyor" yorumunu yaptı.

İstanbul'daki Kürt kökenli seçmenlerin, 2028'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini düşünerek oy vereceğini kaydeden Barış, "İstanbul seçimleri sadece yerel bir seçim olarak değil, yerel meseleleri aşan bir seçim olarak görülüyor. İstanbul'u kazanan, Türkiye'yi kazanır mantığıyla hareket ederek, 2028'e yönelik oy vereceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU 4 PUAN ÖNDE

Yaptıkları son araştırmaya göre, Ekrem İmamoğlu'nun 4 puan önde olduğunu kaydeden Barış, "AK Parti seçmeninin önemli bir kısmının da aslında İstanbul’u İmamoğlu’nun yönetmesini istiyor. Bizim elde ettiğimiz verilere göre, çok net bir şekilde belirlenen bir durum var. Ak Parti seçmenlerinin yaklaşık olarak üçte biri İmamoğlu'nun kenti bireysel olarak yönetmesini istiyor, ancak bu isteğe rağmen oy vermiyorlar. Örneğin, DEM Parti seçmenlerinin %70'i İmamoğlu'nun kenti yönetmesini tercih ediyor. Bu tercihin sebebi, İmamoğlu'nun elde ettiği başarıların olumlu etkilerinin farkında olmalarıdır.” ifadelerini kullandı.

AKP'NİN KÜRT OYLARI GERİLEDİ

Azad Barış, kayyum uygulamaları ve güvenlikçi politikalar nedeniyle AKP'nin Kürt kökenli seçmenler açısından gerilediğini belirtti. Daha önce yüzde 25'lerde olan oy oranının şimdi yüzde 16'lara kadar düştüğünü ifade etti. Özellikle batı illerinde bu düşüşün belirgin olduğunu vurguladı.

"EKREM İMAMOĞLU İLE KÜRTLER ARASINA KİMSE GİREMEZ"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, geçtiğimiz şubat ayında gazeteci Altan Sancar'a verdiği röportajda "Ekrem İmamoğlu ile Kürtler arasına kimse giremez. Benim Kürtlerle olan ilişkimde başka bir partinin, başka bir siyasal figürün aracılığına ihtiyacım yoktur. Böyle bir beklentim de yoktur. İstanbul’un güzel Kürtleri ile Ekrem İmamoğlu arasında, aracısız, direk bir hat, direk bir rabıta vardır. Ben Kürt yurttaşlarımız ile aramdaki Gönül Hattı diyorum. Birbirimizi anlıyoruz. Birbirimizi seviyoruz. Birbirimizin zihnini kalbini okuyoruz" açıklamasını yapmıştı.

 


Haber Kaynağı : 12punto

31 Mart 2024 Ekrem İmamoğlu DEM Parti İstanbul yerel seçim Kürtler Azad Barış