Naci Görür'den Murat Kurum'a fay etüt raporu itirazı: 'Yerleşime uygun değil'
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıkladığı Kahramanmaraş'ın fay etüt raporu sonuçlarına itiraz etti.
Prof. Dr. Naci Görür Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un açıkladığı Kahramanmaraş fay etüt raporu sonuçlarına itiraz etti.
Görür, bölgenin yerleşime uygun olmadığını belirterek, Hatay’dan Adıyaman’a kadar olan alanın bir levha sınırı olduğunu ve bu sınırın milyonlarca yıl daha deprem üretmeye devam edeceğini vurguladı.
Naci Görür, Ölüdeniz ve Doğu Anadolu faylarının 6 Şubat depremleri sırasında kırıldığını, ancak levha sınırı üzerinde kırılmamış fayların bulunduğunu belirtti. Bu fayların herhangi bir kırılma durumunda ciddi hasar yaratacağını ifade eden Görür, bölgenin yerleşim açısından özel bir mimari ve inşaat teknolojisi gerektirdiğini söyledi.
Prof. Dr. Naci Görür, klasik bina yapılamayacak bu bölgede, deprem riskini azaltacak özel teknolojilerin ve uzmanlıkların kullanılmasının şart olduğunu belirtti. Aksi takdirde bugünkü acıların geleceğe aktarılacağını ifade ederek, bu tür planlamaların önemine dikkat çekti.
Bakan Murat Kurum'un açıkladığı fay etüt raporunda, deprem üretme potansiyeli taşımayan bölgelerde yapılaşmanın mümkün olduğu, ancak bazı segmentlerde deprem riski nedeniyle yapılaşmanın mümkün olmayacağı belirtilmişti.
Naci Görür'ün sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı:
"Sayın bakanımız Murat Kurum ekibi ile Maraş bölgesini, fayları ve Londr’da incelenen örneklerden bahsedip yerleşime uygunluktan söz ediyor.
Beni affedin sayın bakanım ama o zonda Hatay’dan Adıyaman’a kadar hiçbir yer yerleşime uygun değil.
Söz konusu zon bir levha sınırı. Levha sınırları deprem üretirler. yaklaşık 13,6 milyon senedir deprem üretiyor daha milyonlarca sene üretecek. Bu zon Ölüdeniz Fayı ila Doğu Anadolu Fayı tarafından temsil ediliyor. Bu faylar genellikle 6 Şubat depremlerinde kırıldı.
Ama bu levha sınırının doğusunda, Arap Levhası üzerinde levha sınırı kenar fayları var. Bunlar kırılmadı. Bu dar zonda hangi fay kırılırsa hasar verir. En iyisi fay analizlerine devam edip bu sınırdaki evlere dikkat edelim. Buradaki yerleşim alanlarına özen gösterilmelidir. Burası özel bir yerdir.
Özel planlama, özel mimari, özel inşaat teknolojisi, özel yapı malzemesi, deprem etkisini azaltacak özel teknoloji ister. Burada klasik bina yapamazsınız. İşini bilen özel insanlarla çalışmalısınız. Doğa koşullarını düzeltemiyeceğinize göre tek şansınız özgün inşaat, mimari ve malzeme teknolojileridir. Eğer böyle yapmazsak bugün çektiğimiz acıları gelecek nesillere ihraç etmiş oluruz. Sevgiyle"
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar
Jose Mourinho'dan Ronaldo ve Talisca açıklaması!
BEDAŞ 24 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
Galatasaray Bodrum FK’yi yenerken, Muslera ve Kerem arasında gerginlik
Teğmenlerin Komutanlarının 'Suçu'!...
Bolu'da kar yağışı kazaya neden oldu, otoyol ulaşıma kapandı
CHP'li Belediye Başkanı Günay'ın oğlu son yolculuğuna uğurlandı
Öğretmenler Gününde, Eğitim Devrimi için bir manifesto
Oğuz Aydın Fenerbahçe adına iki gole imza attı: İlkleri yaşadı
Narin’in ölümünde şüpheler artıyor! Teker teker inceledi
Muslera ve Kerem Demirbay arasında gerginlik