Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,1883
Dolar
Arrow
34,1181
İngiliz Sterlini
Arrow
45,8147
Altın
Arrow
2914,0000
BIST
Arrow
10.029

Polis katili Yunus Emre Geçti'nin 26 suç kaydı var ama cezası yok: Ogün Samast detayı

Polis Memuru Şeyda Yılmaz'ın şehit edilmesi ve 19 yaşındaki katil Yunus Emre Geçti'nin karıştığı 26 suç dosyası kamuoyu gündeminde tartışılmaya devam ediliyor. Barış Pehlivan katil Yunus Emre Geçti'nin suç dosyaları üzerine konuştu.

Polis katili Yunus Emre Geçti'nin 26 suç kaydı var ama cezası yok: Ogün Samast detayı

Hakkında 26 suç kaydı olmasına rağmen serbest dolaşan ve polisle girdiği çatışmada Şeyda Yılmaz'ı şehit eden katil Yunus Emre Geçti ülke gündemindeki yerini koruyor. Nasıl olup da bu kadar suç dosyasıyla gündelik hayatına devam ettiği konusu tartışılmaya devam ederken, Barış Pehlivan'dan dikkat çeken bir analiz geldi.

Halk TV'de Şule Aydın'ın sunduğu Kayda Geçsin programında Barış Pehlivan, katil Yunus Emre Geçti'nin suç dosyalarını ve cezasızlığını anlattı.

Pehlivan şu ifadeleri kullandı:

"19 YAŞIN BİR ÖNEMİ VAR"

"Bu polis katili hakkında ne gibi veriler var elimizde. En önemli veri 19 yaşında bir kişiden bahsediyoruz. 19 yaşın bir önemi var. Emniyet bir açıklama yaptı dedi ki 20'den fazla suç dosyası var. Bazı şeyleri kelime oyunuyla anlatmıyorlar bazı şeylerin üzerini saklamaya çalışıyorlar.

Bazı şeylerin de duygusal manipülasyona uğramamız için farklı şekilde yansıtıldığını belgeleyeceğiz. Ben br bilgi daha vereyim bu kişi neden dışarda neden içerde değil. Bu kadar suç kaydı olan kişi nasıl halen dışarda gezebilir? Benim edindiğim bir bilgi var.

Bu kişi İstanbul'daki iki cezaevinden yolu geçmiş. Maltepe ve Ümraniye cezaevi. Bu bilgiyi kenara koyalım aksi yönde iddialar da var ama benim edindiğim bilgilere göre bu cezaevlerine girmiş."

"RESMİ TUTANAKLARA ULAŞILSIN İSTENMİYOR"

"26 suç kaydı ne anlama geliyor? Bakalım. Benim edindiğim izlenim bu Yunus Emre Geçti'nin dava dosyalarına ya da yargı ile emniyetle ilgili kayıtlarına pek ulaşılsın istenmiyor. Altını çiziyorum bu katilin suçları nasıl işlediği nasıl dışarda durabildiğine dair resmi tutanaklara resmi bilgilere ulaşılsın istenmiyor. Nedenini birazdan anlatacağım? Göz göre göre bir cinayet nasıl geliyorum der. Beyindeki uru göreceğiz. O ölümcül tümörü göreceğiz. Burada anlatacaklarım yargı ve güvenlik bürokrasisinden edindiğim bilgi iddia ve analizlerin toplamı."

"İŞ YARGI TARAFINA GELİNCE ŞÜPHELER BAŞLIYOR"

"Şehidimiz kim tarafından öldürüldü. Kasten öldürme yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, uyuşturucu, motor hırsızlığı, tehdit, hakaret, mala zarar verme, nitelikli dolandırıcılık, gene uyuşturucu, yağma, gasp, cinsel saldırı, ateşli silah ve bıçak bulundurma. Bu anlattıklarım 19 yaşındaki katilin suç kaydı. Suç kaydı nedir biliyor musunuz?

Bir kere bir kişinin tutuklu olması, hakkında gözaltı kararı olması hükümlü olması hepsi ayrı maddeler. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün rakam olarak açıkladığı suç kayıtları yargıdan ayrı bir şey. Şunu demek istiyorum, siz polise deseniz ki komşum bana tehditte bulundu desen, emniyet komşuna dair suç kaydı oluşturur. O kişi hakkında soruşturma, yargılama, tutuklama olur o ayrı mesele.

Emniyet Genel Müdürlüğünde bu kişinin hakkındaki suçlamaların toplam listesine suç kaydı denir. Burada 20 küsür suçtan bahsediyoruz. Peki Emniyet bu kaydı almış. İş yargıya düşüyor bundan sonra. Burada iş yargı tarafına gelince bazı hem bilgi kirliliği hem de şüpheler başlıyor."

"BU KATİL HENÜZ RESMİ OLARAK CEZALANDIRILMAMIŞ"

"Bu kadar suç gördük. Sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim. Şu kadar suçtan dolayı bu katil henüz resmi olarak cezalandırılmamış. Nasıl? Bakın yaralama var motosiklet hırsızlığı var, cinsel saldırı var, yağma var, uyuşturucu var ama halen bir cezalandırma yok. Halen bir hüküm kurulmamış. Hala bir hüküm yok. Burada iki şey karşımıza çıkıyor."

"OGÜN SAMAST İÇİN DE AYNI SÜREÇ İŞLEDİ"

"Bu kişi 19 yaşında. Bu kişinin suç kaydı 2021 yılında başlamış. 2021'de 16 yaşında. Bakın yasaya göre 18 yaş altında suçlamaya muhatap olan kişi çocuk sayılır. Onun yasadaki adı suça sürüklenen çocuktur. Hatta Ogün Samast için de aynı kavram kullanıldı. Yasaya göre bu suçları işlerken yasaya göre çocuktu. Bunun ne önemi var diyeceksiniz. Şu önemi var. Yine mahkemeler suça sürüklenen çocuklarda şöyle bir takdir kullanıyor genelde en alttan veriyor cezayı ya da ceza aldıysa yatarı o kadar az oluyor ki diyelim ki 10 yıl ceza aldı. Bir iki yıl yatıyor."

"SUÇLAMALARIN BEŞİNDEN DAVAYA GEREK YOK KARARI VERİLMİŞ"

"Bunları şunun için anlattım. Bu kadar ceza var ya, elimizdeki bilgiler söyleyeceğim. Bunların beşinde davaya gerek yok kararı alınmış. Pardon da şurada neler olduğunu gördük. Çok ağrı suçlar var. Polis katili için bu suçlamaların beşinden davaya gerek yok kararı verilmiş. Kim vermiş savcılar. Şimdi rahat uyusunlar. Bu suçlamaların üçü hakkında soruşturma bile yürütülmemiş. Soruşturma aşamasında kapatılmış. Birinde yargılama yapılmış hakim HAGB vermiş. Birinde beraat verilmiş. Beşinde hala yargılanıyor."

"BİLİNÇLİ OLARAK DIŞARDA TUTULDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

"Soru şu: 30'a yakın suçlamada hala hakkında kanunen suçlu diyemiyoruz. Türk Yargısı Gülşen'i bile hapiste tutan, Can Atalay'ı hapiste tutan, Sedef Kabaş'ı hapiste tutan muhalifleri siyasetçileri tweet atanı röportaj vereni hapse atmakta titremeyen yargı bu adama ceza vermemiş. Ya beraat vermiş ya dava açmamış dosyayı kapamış ama şöyle bir şey var.

Ben çok kişiyle konuştum cinsel saldırı, motosiklete hırsızlığı gibi davalar ne karar verildi merak ediyorum. Bir insanın bu kadar suçlamadan bu kadar az cezaevine düşmesi yada hiç düşmemesi normal değil.

Bu çocuğun bilinçli olarak ya da yanıltarak dışarda bırakıldığını düşünüyorum açıkçası. Bu şu yüzden önemli. Çocuk suçlular meselesine geliyoruz. Mafyaların tetikçilerini konuşuyoruz. Tetikçilere bakın genelde çocuklar seçilir ve onlar korunur ve onlara suç işletilir."


Haber Kaynağı : 12punto

Cezaevi Cinayet Emniyet Genel Müdürlüğü Yunus Emre Geçti