RTÜK'ten muhalife ceza, yandaşa ödül!
RTÜK, 1 Ocak 2023 ile 30 Haziran 2024 arasında yayıncı kuruluşlara toplam 124 milyon lira para cezası keserken, cezaların yarısından fazlası muhalif kanallara geldi. RTÜK'ün açıkladığı ceza listesinde Demirören ve Turkuvaz medya grupları yer almadı.

Türkiye Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 1 Ocak 2023 ile 30 Haziran 2024 tarihleri ??arasında yayıncı kuruluşlara toplam 124 milyon lira (4,5 milyon dolar) para cezası verdi ve 1.357 yayın durdurma cezası verdi. Demirören ve Turkuvaz medya grupları para cezası almadı, cezaların yarısından fazlası muhalif NOW TV'yi hedef aldı.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), RTÜK 30'unda başlıklı raporunu yayınlayarak, konseyin Türk medyası üzerindeki artan kontrolünü vurguladı. Raporda, RTÜK'ün özellikle hükümet yolsuzluğu ve seçim haberlerine yönelik haberleri hedef alan bir sansür mekanizması olarak işlev gördüğü iddia ediliyor.
SİYASİ ELEŞTİRİYE REKOR PARA CEZALARI
RTÜK tarihindeki en büyük bireysel para cezası, gazeteci Çiğdem Toker'in Türkiye'nin 28 Mayıs cumhurbaşkanlığı seçim gecesi yayında "demokrasi sandıkla sınırlı değildir" demesinin ardından NOW TV'ye kesildi. Yetkililer, Toker'in sözlerinin kamuoyunda düşmanlığa yol açtığını iddia etti. Toker ayrıca sorguya çağrıldı.
NOW TV'ye, iktidar partisini eleştiren "AK Parti Grubunda Istakoz" başlıklı haberi nedeniyle 8 milyon liranın üzerinde bir para cezası daha kesildi.
MUHALİFLERE BASKI
Rapora göre, hükümeti eleştiren yayınlara 60 milyon liradan fazla para cezası verildi. Hükümetin Şubat 2023'teki Kahramanmaraş depremine verdiği yanıtın haber yapılmasıyla birlikte ek olarak 4 milyon lira ceza kesildi.
Hassas konuları ele alan televizyon dizileri de RTÜK'ün yaptırımlarıyla karşı karşıya kaldı. Dini cemaatlere odaklanan Kızılcık Şerbeti ve Kızıl Goncalar dizileri yayından kaldırıldı. Kürt konularını işleyenlere 1 milyon lira para cezası verilirken, LGBTQ+ içeriklerine 568.000 lira ceza kesildi.
DÜZENLEYİCİ KAPSAMIN GENİŞLETİLMESİ
RTÜK'ün yetki alanı 2018'de internet yayıncılığını da kapsayacak şekilde genişletildi ve YouTube gibi platformlar üzerinde yetki verildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, YouTube kanallarının yayın lisansı almasını zorunlu kılma planlarını doğruladı ve bu da dijital gazetecileri ve çevrimiçi içerik oluşturucularını sıkı düzenleyici denetime tabi tutma potansiyeli taşıyor.
RTÜK HAKKINDA ARKA PLAN
1993'te yayıncılıktaki devlet tekelini sona erdiren anayasa değişikliklerinin ardından kurulan RTÜK, Türkiye'de radyo ve televizyon içeriklerini düzenlemekle görevlidir. Dokuz üyesi parlamento temsiline göre seçilir. Kurulduğu günden bu yana, konsey medyadaki muhalif sesleri bastırmak için düzenleyici yetkisini kullandığı için eleştirilere maruz kalmıştır.
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Denizlispor ile Edirnespor küme düşmemek için sahada

3. Lig'de zorlu maç!

Mahir Polat için vicdani bir adım

2. Lig Kırmızı Grup’ta zirve mücadelesi

Özel'e 2 rakip çıktı, PM yarışında rekabet, Gölge Kabine ve İmamoğlu

Enes Güran'ın telefon ve internet kayıtları ortaya çıktı: İşte o kayıtlar

Mart ayında öldü Temmuz'da ortaya çıktı!

Trump, gümrük vergileri ve neler olacak? ABD dış ticaret açığı vermiyor ki…

Bursaspor 3 puan için sahada!

Aybüke Pusat'ın yerine kim gelecek? Yeni bir isme teklif götürüldü
