Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.367

“Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti’

Gazetecilerin tutuklanması ve sansüre neden olan yasa AYM'de görüşülecek. Gazeteciler ve meslek örgütleri AYM önünde nöbete başladı.

“Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti’

TBMM'den AKP ve MHP'nin oylarıyla geçen, 33 gazeteci hakkında soruşturma açılmasına neden olan 'Sansür Yasası' son olarak T24 yazarı Tolga Şardan'ın tutuklamasına gerekçe yapılmıştı. Tartışılan yasa, CHP’nin başvurusu üzerine bugün Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) görüşülecek. Görüşme öncesi gazeteciler AYM'nin önünde 'Sansüre ve tutuklamalara karşı basın nöbeti' başlattı. Nöbete CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katılarak destek verdi.

Gazetecilik meslek örgütleri, Basın Konseyi, ÇGD, Gazeteciler Cemiyeti, TGS, Haber Sen, gazetecilerin keyfi suçlanmasına neden olan söz konusu maddenin iptali için AYM önünde nöbet başlattı. Nöbete yasa gerekçe gösterilerek tutuklanıp 5 gün sonra serbest bırakılan gazeteci Tolga Şardan da katıldı.

Şardan konuşmasında, “Ben, yüce Mahkeme’nin sağ duyulu bir karar vereceğini ümit ediyorum. Bu vereceği sağ duyulu karar, sadece mesleğimiz açısından değil, toplumun ve ülkenin beklentisi açısından da bence çok önemli. Toplumun rahatlamaya ihtiyacı var; doğru bilgiye, doğru habere ihtiyacı var. Dolayısıyla gazetecilerin elini kısıtlamak, önünü kapatmak yerine -tırnak içinde söylüyorum- gazetecilik yapan gazetecilerin de önünün açılması gerektiğini düşünüyorum. Ümit ederim, mesleğimiz açısından, bu mesleği yapacak olan gelecek kuşakların daha rahat çalışması açısından iyi bir zemin olmasını diliyorum. Benden sonra da kimse de bu süreçleri yaşamasın" dedi.

'85 MİLYONUN İFADE HÜRRİYETİNİ HEDEF ALIYOR'

Nöbette serbest kürsü de kuruldu. Kürsüde konuşan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan şunları söyledi:

"Bugün burada basın hürriyetini savunmak için bulunuyorum. Basın hürriyetinin sadece gazetecilere tanınan bir özgürlük alanı olmadığını da çok iyi biliyoruz. Bu aslında 85 milyonun haber alma hakkını ve en temelde de çatı kavram olan ifade hürriyetini hedef alan bir sorundur. 2022 Mayıs ayında, ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak’ TCK’nin 217/A’ya getirilen yeni bir suç tipiyle, dezenformasyonla mücadele etiketi altında yapılan çalışmanın hak ve hürriyetler temelinde ne kadar ciddi sorunlara yol açacağını ifade etmiştik. Bu yasanın özellikle bilginin gerçek dışı olup olmadığının, hukuki öngörülebilirlikten uzak ve belirsizlikler içerdiğini ve bu anlamda kötüye kullanıma da son derece açık olduğunu ifade etmiştik. Ve geldiğimiz son noktada da maalesef ki belirttiğimiz tereddütlerimizin basın hürriyetini kısıtlanması açısından hayata geçtiğini üzüntüyle izliyoruz."

'DEMOKRASİ LEKESİNİ SİLMİŞ OLACAK'

Avrupa Gazeteciler Birliği Onursal Genel Başkan Yardımcısı Doğan Tılıç konuşmasında ise şunları ifade etti:

"Dünyanın pek çok yerinde, Avrupa’nın pek çok ülkesindeki meslektaşlarımın da dayanışmasını iletmek istiyorum. Onlar da şu anda beraberler. Bizim ihtiyacımız olan bu. Bu denli güçlü ve birlikte durmak. Arkamızdaki yüksek mahkeme bugün bir karar verecek. Dezenformasyon yasası dediğimiz, sansür yasası konusunda karar verecek. Karar ne olursa olsun ne bizi susturabilecekler ne de bizim için çok fazla bir şey yapmış olabilecekler.

Bugün dünyanın insanları bombalar altındaki Gazze’de meslektaşlarımızı görüyorlar. Biz de Türkiye’de ateşten gömlekle haberlerimizi geçiyoruz. İster ateş altında, ister ateşten gömlekle… Gazeteciler dünyanın her yerinde her zaman sözlerini söylemenin yolunu bulurlar. Ama şu an arkamızdaki yüce mahkeme bir kararı kaldırmakla, iptal etmekle bizden daha fazla bu ülkenin bir ayıbını kaldırmış olacak. Bu ülkenin demokrasi lekesini silmiş olacak."

'AYM VAR MI YOK MU GÖRECEĞİZ'

Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Kenan Şener, söz alarak şu ifadeleri kullandı:

"AYM’den bugün tüm ülkeyi rahatlatacak bir karar vermesini bekliyoruz. Bu nedenle burada toplandık. Az önce de ifade ettim. Ortak bir metnimiz yok. Burası Balyoz, Ergenekon davalarından bu yana, kumpas davalarından bu yana adalet arayışını sonuna kadar sürdürmek isteyen herkesin serbest kürsüsü olmuş durumda.

Neden çünkü arkamızda ülkenin en yüksek mahkemesi var, Anayasa Mahkemesi’nin görevi tüm toplum için Anayasayı korumak, değerlerini savunmak. Biz de Anayasanın korunması, değerlerinin savunulması için AYM’nin değerli yüksek yargıçlarının bugün çok önemli bir karar vereceğine inanıyoruz. Bugün bu inançla burada toplandık. Bu nedenle buraya gelen herkes içinde bulunduğumuz duruma uygun olarak, bir serbest kürsü gibi kendi görüşünü ifade edecek. Elbette anayasal kurallar çerçevesinde. Biz de buna AYM’nin yüksek yargıçlarının da uymasını bekliyoruz.

AYM, ülkemizin en yüksek yargı oranı olmasına karşın, Anayasanın titizlikle uygulanması için kararlar vermesine karşın, basın ve ifade özgürlüğü için son iki yılda çok değerli, çok önemli kararlar vermesine karşın, Can Atalay kararında gördüğümüz gibi, Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının uygulanmadığına şahit oluyoruz. Ülkenin en yüksek mahkemesi bugün bir karar verecek. Anayasa Mahkemesi var mı yok mu, bugün dezenformasyon maddesi hakkında kararıyla bugün tüm ülkeye göstermiş olacak."

CHP LİDERİ DE KATILDI

Nöbete CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı. Özel'in konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde:

"Çok önemli bir haykırışı dile getiriyorsunuz. Size destek vermek, dayanışma içinde olduğumuzu belirtmek için buradayız. AYM'ye tarihi sorumluluğunu hatırlatıyoruz. Tolga Şardan bu madde yüzüne tutuklanmıştı bir gazetecidir.

Eğer bugün AYM bu yasanın iptali ile ilgili adım atmayacak olursa Şardan'a yapılan herkese yapılacaktır. Seçim yaşadık. CHP'ye terör örgütü ile işbirliği yaftası yapıştırdılar ancak bir adım atılmadı. AYM'nin alacağı kararla ilgili bir şey demeye gerek yok. Halkın haber alma hakkını korumalarını bekliyoruz.

'OLAĞAN KARAR İPTAL KARARIDIR'

"AYM'nin tüm toplumu ilgilendiren meseleleri çok daha hızlı önüne koyması ve adım atması gerekmektedir. Biz de destek vermeye hazırız. Şardan hala hapiste olabilirdi. Bu görüşme geçen ay yapılsaydı gazetecilere yapılan baskılar olmazdı. Ben en doğru kararı vereceklerini umuyorum. AYM üyelerinin vicdanlarıyla karar vereceklerine inanıyorum.

"İptal etmeme ihtimalini tartışmanın şu an zamanı olmadığını düşünüyorum. Türkiye'ye bir kara leke sürmüş olurlar. Gazetecileri tutukladıkları memlekette ne yabancı sermaye gelir ne güven endeksi yükselir. Eğer iptal edilmezse bunu olağandışı bir konu olarak gündemimize alırız. Olağan olan karar iptal kararıdır."


Haber Kaynağı : 12punto

Basın Konseyi basın Sansür Yasası