Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

Sayıştay raporlarında ortaya çıktı: Dışişleri Bakanlığında 'kur farkı' oyunu

Sayıştay’ın 2023 yılı denetim raporlarında, Dışişleri Bakanlığı’na yönelik çok sayıda usulsüzlük tespit edildi. Raporlarda muhasebe kayıtlarındaki düzensizliklerden kur farkı giderlerine kadar birçok sorun dikkat çekti.

Sayıştay raporlarında ortaya çıktı: Dışişleri Bakanlığında 'kur farkı' oyunu

Sayıştay, bakanlıkların 2023 yılına ait denetim raporlarını yayımladı. Dışişleri Bakanlığı için hazırlanan raporda, muhasebe kayıtlarında dönemsellik ve tutarlılık ilkelerine uyulmadığı, kur farkı giderlerinin yanlış kaydedildiği ve sermaye giderleri limitlerine uyulmadığı gibi önemli bulgulara yer verildi.

MUHASEBE KAYITLARINDA DÜZENSİZLİK

Sayıştay raporuna göre, Dışişleri Bakanlığı’nın "malzeme hesabı, tesis, makine ve cihazlar hesabı, taşıtlar hesabı, demirbaşlar hesabı" gibi kalemlere ait işlemlerinin bazılarının, 2022 yılında gerçekleştirilmiş olmasına rağmen muhasebe kayıtlarına 2023 yılı işlemi olarak geçirildiği tespit edildi. Cumhuriyet'in haberine göre ayrıca, harcama birimlerinde önceki yıllara ait taşınır düzeltme kayıtlarının ve veri girişlerinin geç mahsup edilmesi de raporda vurgulandı.

KUR FARKI GİDERLERİNDE HATALI KAYIT

Raporda dikkat çeken bir diğer bulgu ise kur farkı giderlerine ilişkin oldu. Dışişleri Bakanlığı’nın yurtdışına yapılacak personel giderleri, mal ve hizmet alımları, tedavi giderleri ve uluslararası kuruluşlara katkı payı ödemeleri nedeniyle oluşan kur farklarını, "personel giderleri" kalemine yansıttığı tespit edildi. Bu durumun muhasebe kayıtlarında yanlışlığa yol açtığı belirtildi.

SERMAYE GİDERLERİ LİMİTLERİNE UYULMADI

Sayıştay raporunda, bakanlığın 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu eki cetvelinde yer alan sermaye giderleri limitlerine uygun olmayan kayıtlara yer verdiği de belirlendi. Bazı işlemlerin belirlenen tutarları aşmasına rağmen sermaye giderleri koduna kaydedilmediği tespit edildi.

TEDAVİ GİDERLERİNDE TEKİPSİZLİK

Yurtdışı temsilciliklerde görevli personel ve aile üyelerinin tedavi giderlerine ilişkin denetimde de eksiklikler tespit edildi.

2022 yılına ait SGK’ye gönderilen tedavi evrakları ile SGK’den gelen yazıların karşılaştırılması sonucunda 29 tedavi evrakı farkı olduğu ortaya çıktı. Bu durumda, tedavi hizmeti ödenmemesi gereken bir sağlık hizmeti olduğu halde ödemelerin yapılmış olabileceği belirtildi.


Haber Kaynağı : 12punto

Sayıştay Dışişleri Bakanlığı Bütçe Kanunu