Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,2401
Dolar
Arrow
34,4862
İngiliz Sterlini
Arrow
43,5545
Altın
Arrow
2962,0000
BIST
Arrow
9.549

Soma Emek ve Demokrasi Güçleri: Soma'yı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız!

"Soma maden faciasının 10. yılı öncesinde Soma Emek ve Demokrasi Güçleri bir basın açıklaması yaptı.

Soma Emek ve Demokrasi Güçleri: Soma'yı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız!

12punto.com.tr

301 canımızı kaybetmemizin 10. yılında yeni acılar yaşanmasın, yüreklerimiz yanmasın diye 'Yeter Artık' demek için biraraya geldik.

Hep birlikte sesimizi yükseltiyoruz" denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Yarın 13 Mayıs 2024.

Tam on yıl önce yaşanan madenci katliamında 301 canımızı kaybettik, 162 işçi ise yaralandı. Cumhuriyet tarihinin en büyük, dünyanın yaşadığı büyük işçi katliamlarından biri Soma’nın acısı oldu.

'Olası kastla insan öldürme', 'neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama', 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma' suçlamalarıyla açılan dava 2015'te Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

2016 yılında açıklanan bilirkişi raporunda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ihmali ve kusuru olduğu belirtiliyordu.

Raporda yer alan Enerji Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne (MİGEM) ilişkin yapılan değerlendirmede, planlanandan iki kat fazla üretim yapıldığı, üretim artmasına rağmen havalandırmayı sağlayan ana vantilatörün kapasitesinin değiştirilmediği, teknik koşullar arasında gaz maskelerinin işçilerin madenden kaçmasına olanak tanımamasından üretim zorlamasına, maden içi etkin haberleşme ve alarm sistemi bulunmamasından acil durumlar için bir planlama yapılmamış olmasına kadar bir dizi eksikliğe dikkat çekiliyordu.

Dava Temmuz 2018'de sonuçlandı. 51 kişinin yargılandığı davada 37 kişi beraat etti, 14 sanık 'taksirle ölüme ve yaralamaya sebebiyet vermekten' hak ettiklerinin çok altında cezalar aldılar.

Davanın heyetinin değiştiği, Cezaların yükseltilmesini isteyen Yargıtay 12. Dairesi heyetinin üçünün değiştiği bir yargılanma süreci yaşanmış oldu.

İstedik ki: Soma Davası patronlara bir ders olsun. Yeni işçi ölümleri, yeni acılar yaşanmasın. Olmadı.

Bugün bütün bu sorumlular dışarıda gezerken, aileler adına müdahil olan avukatlar başka davalar gösterilerek cezalandırıldılar, cezaevindeler.

Madenciler işyerlerinde ölmeye devam ediyor.

8 Ekim 2014’de Ermenek’te 18 maden işçisi,

17 Kasım 2016’da Şirvan’da 16 maden işçisi,

14 Ekim 2022’de Amasra’da 42 maden işçisi,

12 Şubat 2024’te İliç’te 9 maden işçisi yaşamını yitirdi.

İSİG verilerine göre her yıl 2000 civarında işçi işyerlerinde yaşamını kaybediyor. Beş saatte bir iş cinayeti işleniyor. Böyle giderse işçiler yaşamlarını yitirmeye devam edecek. Patronlar karları düşmesin diye gerekli önlemleri almayacak, denetimler göstermelik olacak.

301 işçinin hayatını kaybettiği 2014’teki maden faciasıyla ilgili haklarında dava açılan ve ‘görevi kötüye kullanmakla’ suçlanan 28 kamu görevlisi ancak 10 yıl sonra hakim karşısına çıkarılabildi. İlk duruşması 8 Mayıs 2024 Çarşamba günü Soma Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Dava 12 Eylül 2024 tarihine ertelendi.

Bu dava maden ocaklarında gerekli önlemlerin alınabilmesi için, denetimlerin düzenli olarak yapılabilmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu davanın takip edilmesi yeni ölümlerin olmaması için önemlidir. Herkesi 12 Eylül 2024 tarihinde yapılacak duruşmaya davet ediyoruz.

301 canımızı kaybetmemizin 10. yılında yeni acılar yaşanmasın, yüreklerimiz yanmasın diye 'YETER ARTIK' demek için biraraya geldik. Hep birlikte sesimizi yükseltiyoruz.

SOMA'YI UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ, UNUTTURMAYACAĞIZ!

SOMA EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ"


Haber Kaynağı : 12punto

Ceza Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dava denetim Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı maden Soma