Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Son 7 ayda 3 binden fazla otobüs kazası yaşandı

Türkiye'de otobüs kazaları son dönemde alarm veriyor. TÜİK verilerine göre, 2023'ün son 7 ayında 309 bin 573 trafik kazasından 3 bin 713'ü halk veya yolcu otobüslerinden kaynaklandı.

Son 7 ayda 3 binden fazla otobüs kazası yaşandı

Uzmanlara göre, son zamanlarda artan otobüs kazalarının temel sebebi, "eski şoförlerin" yeni nesil otobüs teknolojilerine adaptasyon zorluğu. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de son 7 ay içinde 3 bin 713 otobüs kazası yaşandı. 

Akşam gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Bilal Özcan, kazaların artmasında dijitalleşmenin etkisine dikkat çekti ve şunları belirtti: "Denetleme sistemi 2018'den beri aktif. Ancak eski şoförler, yeni nesil otobüsleri tanımadan yola çıkıyorlar. Bu personelin mutlaka eğitilmesi gerekiyor."

Korsan seferlere de değinen Özcan, özellikle İstanbul'da kış aylarında kahvehanelerden, kasaplardan ve ilçelerden korsan seferlerin yapıldığını belirtti. Bu durumu önlemek için, şoförlerin ehliyetine, SRC belgesine ve takometresine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, meslek okullarında eğitim alacak yeni nesil şoförlere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Ücret politikasının güncellenmesi gerektiğini savunan Özcan, şoförlere tatmin edici ücretler ödenmesi ve maaşlı, sigortalı çalışma koşullarının sağlanması gerektiğini söyledi. Maliyetlerin düşürülmesi ve şirketlerin para kazanması için yolcu maliyetlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, Avrupa'da olduğu gibi şoförlerin bilgisayar üzerinden şirketlerine bilgi vermesi ve kendi kendine alkol testi yapması gibi uygulamaların Türkiye'de de hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Son 7 ayda 3 bin 713 otobüs kazası yaşandığına dair TÜİK verilerine değinilen habere, yazı hazırlanırken Kars'ta yaşanan yeni bir otobüs kazası haberi de eklendi. Kaza sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiği, 8 kişinin yaralandığı bildirildi.


Haber Kaynağı : 12punto

TÜİK otobüs kazası