Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
36,3594
Dolar
Arrow
34,4660
İngiliz Sterlini
Arrow
43,6304
Altın
Arrow
2935,0000
BIST
Arrow
9.367

TBMM, Can Atalay için olağanüstü toplandı: Oturumda yumruklu saldırı yaşandı

AYM'nin tutuklu Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği kararı görüşmek toplanan TBMM oturumunda yumruklu saldırı yaşandı. AKP'li Alpay Özalan'ın TİP Milletvekili Ahmet Şık'a saldırması sonrasında meclis karıştı. Yaşanan arbedede DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in kaşı açıldı.

TBMM, Can Atalay için olağanüstü toplandı: Oturumda yumruklu saldırı yaşandı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) saat 14.00'te Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili "yok hükmünde" kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için toplandı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş tüm siyasi partileri Meclis’e çağırdı.

Görüşmeye muhalefet partilerinin genel başkanları da katıldı. Ayağında bir kırık oluşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de Genel Kurul'u takip ediyor.

Elektronik yoklamanın bitmesini kuliste bekleyen AKP milletvekilleri, yoklama tamamlanınca Genel Kurul salonuna girdi.

MHP milletvekilleri ise oturuma katılmadı.

Toplantı öncesi Can Atalay'ın oturuma katılacak tüm milletvekillerine yazdığı ve diğer TİP milletvekilleri tarafından kendilerine ulaştırılan mektup da TİP'in sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyu ile paylaşıldı.

CAN ATALAY'DAN MESAJ

Can Atalay, TİP'in yaptığı paylaşımı alıntılayarak şu paylaşımı yaptı

15 DAKİKA ARA VERİLDİ

TİP Milletvekili Ahmet Şık kürsüye gelerek "Sizde hiç utanma yok. Hakikat her zaman acıtır" sözleri üzerine AKP sıralarından tepki geldi. AKP'li vekillerin kürsüye yürümesinin üzerine Bekir Bozdağ oturuma 15 dakika ara verdi.    

Verilen aranın ardından tekrar kürsüye çıkan Ahmet Şık şöyle konuştu:

"Usül tartışması yaşandı ama burada usülü konuşmaya hiç gerek yok. Çünkü anayasasızlığın hüküm sürdüğü, kanunsuzluğun teamül haline geldiği bu ülkede size mevzuat anlatacak falan değilim. Din şarlatanlığınıza, göstermelik milliyetçiliğinize kanan, hırsızlığınızı, hukuksuzluğunuzu görmezden gelenleri makbul vatandaş olarak gören sizlerden en çok duyduğumuz söz, vatan haini, bölücü, hain, FETÖ'cü, terörist. Sizden olmayan herkese terörist dediğiniz için Can Atalay'a da terörist demeniz hiç şaşırtıcı değil. Ama herkes bilsin bu ülkenin en büyük terör örgütü hanedanlık ile devlete çöken işte bu sıralarda oturanlardır.  

AHMET ŞIK'A TEKMELİ YUMRUKLU SALDIRI

Söz konusu konuşma ile birlikte Ahmet Şık'a AKP'li milletvekilleri kürsüye doğru yürüyerek tekmeli yumruklı saldırı yaptı. Saldırı sonrası Şık yere düştü.

Yaşanan kavgada DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in kaşı açıldı.

AHMET VE GÜLİSTAN'A AĞIR SALDIRI

Meclis'te yaşanan kavgada kaşına aldığı yumrukla yaralanan CHP Milletvekili Okan Konuralp yaşananları 12punto'ya anlattı. Okan Konuralp, "Burada Ahmet ve Gülistan’a o kadar ağır saldırı yapılmışken bizim bir şey söylememiz şık olmaz. Biz onları bir şekilde korumak için, gerekli tepkiyi göstermek için oradaydık. O sırada bir yumruk geldi sanırım. Kaşımda küçük bir yarılma var fakat yine dediğim gibi diğer arkadaşlarımızın yanında bizim aldığımız darbenin konuşulması hoş olmaz” dedi.

'HAKARET EDERSEN CEVABINI DA ALIRSIN'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında saldırıyı savundu, Osman Kavala, Selahattin Demirtaş ve Can Atalay'ı hedef alan ifadeler kullandı. Köroğlu, "Burası TBMM dingonun ahırı değil,hakaret edersen cevabınıda alırsın. Osman Kavala,Selahattin Demirtaş ve Can Atalay teröristtir." dedi.

MUHALEFET OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI İSTEMİŞTİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Gelecek Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve Emek Partisi (EMEP) 9 Ağustos’ta, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Can Atalay ile ilgili verdiği karar nedeniyle Meclis’in olağanüstü toplanmasını istemişti.

MHP KATILMADI

AKP'nin Can Atalay toplantısına kaç milletvekiliyle katılacağı bilinmezken, ittifak ortağı MHP ise, olası bir Genel Kurul toplantısına katılmayacağını duyurmuştu.

MUHALEFET VEKİLLİĞİNİN İADESİNİ İSTİYOR

Muhalefet, AYM'nin gerekçeli kararının okunmasıyla Atalay'ın vekilliğinin iadesi sürecinin başlamasını istiyor.

"BU HÜKÜM SADECE YENİDEN YARGILAMA YOLUYLA KALKABİLİR"

Ancak, iktidar cephesi AYM’nin Can Atalay kararını farklı yorumluyor.

AKP’li üst düzey yetkililere göre milletvekilliği devamsızlık, istifa, kesin hüküm ve milletvekilliği ile bağdaşmayan görev yapma hallerinde düşürülebilir ve bu işlemler AYM denetimine tabi değildir.

AKP’li bir yetkili, “Atalay ile ilgili Yargıtay’ın verdiği kesin hükümde bir değişiklik yok. E-devlet, UYAP’ta da bu hüküm duruyor. Bu hüküm sadece ve sadece yeniden yargılama yoluyla kalkabilir. Bunun yolları da bellidir. Avukatlarının ortaya koyacağı yeni bir delil ya da Adalet Bakanlığı’nın kanun yararına bozma talepleri dışında Yargıtay kararı değişmez. Burada Meclis’in yapacağı bir şey yok. Kesinleşmiş bir yargı kararını yasama idari bir işlemle nasıl kaldırabilir” değerlendirmesini yapmıştı.

KRİTİK TOPLANTI ÖNCESİ CAN ATALAY'DAN MESAJ

Can Atalay, olağanüstü toplantı öncesi TBMM Başkanlığı'na mesaj gönderdi.

Atalay, "AYM kararı Meclis'te okunarak özlük haklarım tesis edilecektir. Konu, bu kadar açık ve basitken aksi yönde öne sürülen her türlü gerekçe, Anayasa’ya uymamanın bahanesi olacak" dedi.

AYM'nin son kararıyla "milletvekilliğinin düşürülmesi" işleminin yok hükmünde olduğunu tespit ettiğini belirten Atalay şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesi, ‘milletvekilliğimin düşürülmesi’ yönündeki eylemlerin 'fiili bir durum yaratmaktan ibaret' olduğunu tespit etti ve herhangi bir hukuki dayanağı olmadığına hükmetti. Özetle Anayasa Mahkemesi, 'Can Atalay halen milletvekilidir, milletvekilliği hiçbir zaman hukuken sona ermemiştir' dedi.

"Bu durumda, yaratılan hukuka aykırı fiili durum sonucunda adımın 'milletvekilliği sona erenler' listesine yazılması, özlük haklarımın kesilmesi ve ‘İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’ üyeliğimin sona erdirilmesi halk iradesinin Anayasa Mahkemesi kararındaki tabir ile fiilen (de facto) yok sayılmasından ibarettir. Esas olarak bu kararın gereğinin yerine getirilmesinden ve Anayasal sınırlar içerisinde hareket edilmesinin sağlanmasından Meclis Başkanımız sorumludur."

"MECLİS'İN YAPABİLECEĞİ BİR İŞLEM SÖZ KONUSU DEĞİL"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM'nin Can Atalay için yapacağı olağanüstü toplantı öncesi "Meclis'in yapabileceği herhangi bir işlem söz konusu değil" açıklamasını yaptı.

KARAR OKUTULMADI

Anayasa Mahkemesi (AYM), açıkladığı gerekçeli kararla Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin 'yok hükmünde' olduğunu belirtmişti. Bugün olağanüstü toplanan Genel Kurul'da bu karar okutulmadı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, birleşimi 1 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

NE OLMUŞTU?

Can Atalay, Gezi Parkı davasında 25 Nisan 2022'de 18 yıl hapis cezası aldı.

Atalay, 14 Mayıs 2023'te yapılan genel seçimde TİP'ten Hatay Milletvekili seçildi.

Atalay’a verilen hapis cezası, 28 Eylül 2023'te Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce onaylandı.

AYM ise milletvekili seçilmesi nedeniyle 25 Ekim 2023'te Atalay hakkında hak ihlali kararı verdi. Yüksek Mahkeme; yargılamanın durdurulmasına, vekilliğinin kabulüne ve Atalay'ın tahliyesine karar verilmesine hükmetti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu kararı uygulamadı ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi.

Daire, 8 Kasım 2023'te AYM'nin süper temyiz mahkemesi gibi davranarak böyle bir hüküm kuramayacağı gerekçesiyle karara uyulmayacağını açıklayarak AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

AYM bunun üzerine anayasal zorunlulukları anımsatarak 21 Aralık 2023'te ikinci kez hak ihlali kararı verdi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise 3 Ocak'ta bu kararın yok hükmünde olduğu yönünde bir karar aldı.

Yargıtay’ın kararının 30 Ocak'ta TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü.

Atalay'ın avukatlarının yanı sıra TİP, CHP ve DEM Parti; bu kararın iptali için AYM'ye başvurdu.

AYM, 22 Şubat'tev açıkladığı ve 1 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararla Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin “yok hükmünde” olduğunu kaydetti.

Karardan sonra gözler TBMM'ye çevrilmişti.

'ALPAY ÖZALAN'IN MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR'

Genel Kurul'da Şık'ın ve Koçyiğit'in yaralanmasının ardından CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç 12punto'ya konuştu.

Öztunç şunları söyledi:

"Meclise yakışmadı. Böyle bir şey olur mu? Bir defa bir kadın milletvekili, DEM Parti Grup Başkanvekili'nin kaşı yarıldı. Erkek vekiller bir kadın vekili dövdü. Araya girip ayırmak isteyen arkadaşlarımıza saldırdılar. Biz araya girip ayırmak istemiştik. Dün Mahmud Abbas oturumundaki TBMM'ye bakıyoruz bir de bugün TBMM'ye bakıyoruz.

Ak Partililerin tahammülü bitti. Bu bitişin göstergesidir. Bir parti bittiği zaman zora başvurmaya başlar, kaba kuvvete başvurmaya başlar. İlginç olan ise ilk yumruğu atan ve kavgayı başlatan Meclis İdari Amiri Alpay Özalan. Meclis İdari Amiri ayırmakla mükelleftir ne demek kavga başlatmak! Bu bir değil iki değil Alpay Özalan'ın milletvekilliğinin düşürülmesi gerekiyor.

Bir tereyağın tavada eriyip gitmesi gibi AK Parti eriyip gidiyor, tükeniyor. Bugün gördüklerimiz bunun tescilidir. Bunun farkında oldukları için agresifleşiyorlar, acziyete düşüyorlar"


Haber Kaynağı : 12punto

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Can Atalay Türkiye İşçi Partisi TBMM Genel Kurulu TBMM Ali Öztunç