Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,9216
Dolar
Arrow
34,0763
İngiliz Sterlini
Arrow
45,0830
Altın
Arrow
2804,0000
BIST
Arrow
9.866

TBMM'deki olaylı Can Atalay oturumunun perde arkası ortaya çıktı: 'Saray'dan telefon geldi' iddiası

TBMM’deki olaylı Can Atalay oturumuna ilişkin yeni ayrıntılara ulaşıldı. Muhalefetin, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'a saldıran AKP'li Alpay Özalan için oturumdan çıkarma cezası istediği öğrenildi. İktidarın bu cezayı kabul etmediklerini vurgulayan muhalefet kaynakları, Saray'dan telefon geldiğini iddia etti.

TBMM'deki olaylı Can Atalay oturumunun perde arkası ortaya çıktı: 'Saray'dan telefon geldi' iddiası

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) dün (16 Ağustos) saat 14.00'te Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili "yok hükmünde" kararı verdiği Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay için toplandı.

AKP'li Alpay Özalan, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'a saldırdı. Meclis'te çıkan olaylar nedeniyle oturuma 5 kez ara verildi. Meclis’te yaşanan arbedede CHP'li Okan Konuralp ve DEM Parti Grup Başkan Vekili Gülistan Kılıç Koçyiğit’in kaşı açıldı.

OY ÇOKLUĞUYLA REDDEDİLDİ

Olaylı geçen oturumlar sonrası yapılan son oturumda muhalefetin Can Atalay'la ilgili verdiği genel görüşme talebi oy çokluğuyla reddedildi.

OLAYLI TOPLANTININ PERDE ARKASI

TBMM'deki Can Atalay oturumunun perde arkasında yaşananlar ortaya çıktı.

Cumhuriyet'in haberine göre, AKP’li Bekir Bozdağ’ın saat 14.54’te ara vermesinin ardından partilerin grup başkanvekilleri hem TİP’li Ahmet Şık’a hem de AKP’li Alpay Özalan’a ceza verilmesini değerlendirdi. İlk olarak iki isme de “sadece kınama cezası verilmesinin düşünüldüğü” kaydedildi. Ancak sonrasında muhalefetin bu öneriye “Ahmet Şık sözlü olarak bir sataşmada bulundu ama karşılığında yumruklu bir saldırı oldu. Burada cezalar aynı olmamalı” diyerek itiraz ettiği öğrenildi.  

‘SARAY’DAN TELEFON’ İDDİASI

Toplantılarda muhalefetin Alpay Özalan için kınama yerine “oturumdan çıkarma” cezası istediği öğrenildi. Ancak iktidarın bu öneriyi kabul etmediği aktarıldı. İktidarın oturumdan çıkarma önerisi sonrası kendi içinde bir toplantı haline girdiğini söyleyen muhalefet kaynakları, “Önerimizden sonra iktidar milletvekilleri bir telefon görüşmesi yaptı. Muhtemelen Saray’dan bir talimat geldi. Geri döndüklerinde birden ‘Bu ceza olmasın, bir ceza vermeyelim’ dendi. Oturumu yönetmeye de Bekir Bozdağ yerine Numan Kurtuluş’un geleceği söylendi” iddiasında bulundu.

MUHALEFET REST ÇEKTİ

Bunun üzerine muhalefetin tepki gösterdiğini aktaran kaynaklar şu ifadeleri kullandı:

“Muhalefet grup başkanvekilleri üç saat temas içindeydi. İktidarın cezasızlığa giden bir tavrı olunca da grup başkanvekilleri tüm milletvekillerini dışarı çıkarıp basın açıklaması yapacaklarını söyledi. Yani bir rest çekildi ve toplantıdan çıkıldı. Bu sırada kendi aramızda muhalefet olarak yapabileceğimiz basın açıklamasını düşündük. İktidar da kendi arasında durumu değerlendirdi. Son olarak Bekir Bozdağ bir ara daha verdi ve Numan Kurtulmuş’un grup başkanvekillerini arkaya çağırdığını söyledi. Bu görüşmenin sonucunda da tekrar hem Özalan’a hem de Şık’a kınama cezası verilmesi kararlaştırıldı.”

Öte yandan AKP’li Özalan’ı kendi partisinin temsilcilerinin de eleştirdiği ancak “Ama Ahmet Şık da ağır konuştu, kışkırttı” benzeri ifadelerle kendisini savunduğu kaydedildi.


Haber Kaynağı : 12punto

Ahmet Şık Alpay Özalan Can Atalay