Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

Türkiye'nin yerel seçim kararı belli oluyor. An be an yaşananlar

Yurttaşların verdikleri oylar sayılmaya devam ederken, CHP'nin büyük oranda önde olması dikkatlerden kaçmadı. Türkiye'nin yerel seçim kararı şimdiden yaratacağı sonuçlarla konuşulurken an be an yaşanan gelişmeler de dikkat çekti.

Türkiye'nin yerel seçim kararı belli oluyor. An be an yaşananlar

Sandıklara atılan oylar sayılmaya devam ederken, pek çok ilde CHP'nin önde olduğu görülüyor. Yurttaşlar yaşanan gelişmeleri yakından takip ederken siyasette an be an yaşananlar şöyle oldu:

Murat Kurum: Milletimizin iradesini milat olarak kabul edeceğiz

AKP'nin İBB adayı Murat Kurum, seçim sonuçlarının netleşmesi ve seçim yarışını kaybetmesinin ardından bir açıklama yaptı.

"Milletimizin sandıktaki iradesini bir milat olarak kabul edip eksiklerimizi gidermek için sahada olmaya devam edeceğiz." diyen Kurum, şöyle devam etti:

"Seçim hepimize hayırlı olsun. Hangi partiden olursa olsun sandığa giden tüm kardeşimize teşekkür ederim. Seçim sonuçları hepimize hayırlı olsun. İstanbullular emin olsun çalışmaya devam edeceğiz. Hemşerilerimiz liderliğinde çalışacağız. Milletimizin verdiği mesajı dikkate alıp değerlendireceğiz. Ülkemizi Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün istediği muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağız. Milletimizin sandıktaki iradesini bir milat olarak kabul edip eksiklerimizi gidermek için sahada olmaya devam edeceğiz."

İmamoğlu: Bir kişinin vesayet dönemi bugün itibariyla bitmiştir

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart yerel seçimlerinin sonuçlarına ilişkin Saraçhane'de konuşma yaptı.

İmamoğlu, toplanan kalabalığa hitabında, "Bir kişinin vesayet dönemi bugün itibariyle bitmiştir" ifadesini kullandı.

İBB Başkanı İmamoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: 

"Bu seçimin kaybedeni yok, 16 milyon İstanbullu kazandı. Bizim olduğumuz yerde öteki yok. Milletin her bir ferdine, her inancına, bütün mezheplerine, her etnik kökenden insana hayırlı olsun. Bu seçimle birlikte bu kenti baskısı altına alan birçok kötülüğü kenara ittik. Bu şehrin parasının çarçur edilemesini kenara ittik. Bu şehirde yeni bir kültür başladı. Milletin parası artık milletin oldu. Halk rakiplerimize, Sayın Cumhurbaşkanı'na ne mesaj verdi? Sizler bize dediniz ki 'İstanbul'da israf dönemi bitti. Partizanlık bitti. Partizanlık yok, liyakat var. Halkçı belediyecilik var'. Bu anlayış kazanmaya devam edecek. Her İstanbulluya eşit ve adil hizmetin ulaştığı dönem devam edecek. Milletimiz bize dedi ki 'hızını arttır'. Halk bizi seçerek bize ne mesaj verdiyse hükümete de verdi. İstanbul'a hizmette seçilen seçene saygı gösterecek. Vesayet kuramaz. Kanal yok, İstanbul var. Bir kişi emir vermez. Bir kişinin vesayet dönemi bugün itibariyle bitmiştir. Millet her zaman kazanır demiştik, millet kazandı. Millet kazanmaya devam edecek. Çok daha güzele yelken açacak. Sandıktan çıkanı emir kabul ederiz. Artık Beyoğlu bizimle. Bayrampaşa, Beykoz, Çatalca, Silivri, Çekmeköy, Eyüpsultan, Sancaktepe, Tuzla, Şile, Üsküdar. Şu anda rekabetin devam ettiği ilçelerimiz var. Fatih, Gaziosmanpaşa ve Pendik..."

Erdoğan: 31 Mart bizim için bir bitiş değil, bir dönüm noktasıdır

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "31 Mart bizim için bir bitiş değil, bir dönüm noktasıdır." dedi.

Seçimlerin ardından oy sayımı devam ederken AK Parti Genel Merkezi'nde vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Millet, sözünü sandık yoluyla söyler. Millet, siyasetçiye mesajını sandık yoluyla iletir. Milletin kararının hiçbir baskıyla karşılaşmadan tebarüz etmesi büyük bir kazançtır. 31 Mart bizim için bir bitiş değil, bir dönüm noktasıdır." ifadesini kullandı.

Erdoğan: 31 Mart seçimlerinden istediğimiz sonuçları alamadık

"Sonuçlardan bağımsız olarak kazanan öncelikle demokrasimizdir, milli iradedir. Kazanan, adaylardan önce demokrasimiz olmuştur." diyen Erdoğan, "31 Mart seçimleri, son 22 yılda girdiğimiz 18'inci imtihanımızdır. 14-28 Mayıs seçimlerindeki zaferimizden 9 ay sonra maalesef yerel seçim imtihanından istediğimiz sonucu alamadık. AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak daha öncekiler gibi bu seçim sınavına yoğun bir şekilde hazırlandık Netice böyle oldu. Her olanda bir hayır vardır." şeklinde konuştu.

Erdoğan: Sonuçlar partimizin irtifa kaybı yaşadığını gösteriyor

Erdoğan, "Sandıklar kapamış, millet son sözünü söylemiş ve kararını vermiştir. Yüksek Seçim Kurulu önümüzdeki günlerde sonuçları açıklayacaktır. Biz de partimizin organlarında seçim sonuçları değerlendireceğiz. Öz eleştirimizi cesaretle yapacağız. Sandık sonuçları bize ülke genelinde irtifa kaybı yaşadığımızı gösteriyor. Bu sonuçları ayrıca masaya yatıracağız. Sebepleri tespit edecek ve gerekli müdahalelerde bulunacağız. Hiçbir surette milletimizin kararına hürmetsizlik etmeyeceğiz. Milletin sandıkta verdiği mesajları en isabetli bir şekilde akıl ve vicdan terazimizde tartarak gerekli adımları mutlaka atacağız. Milletle inatlaşmaktan, milletin takdirini sorgulamadan, bugüne kadar olduğu gibi yine uzak duracağız. Önümüzde 4, 4,5 yıllık süre var. Yanlışlarımızı düzelteceğiz, eksiklerimizi gidereceğiz, doğrularımızı artıracağız" ifadelerini kullandı.

Doğu Perinçek: Muhtarlıklar kazandık

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Vatan Partisi sayesinde sistemin surlarında gedikler açılmaya başlamıştır. Muhtarlıklar kazandık.” dedi.

Perinçek, yaptığı değerlendimede, "Vatan Partisi bu seçimde şöyle başarılar kazandı; Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesindeki muhtarlık seçimlerinde, Sivas'ın Divriği ilçesindeki muhtarlık seçimlerinde, Adana'nın yüreğir ilçesindeki muhtarlık seçimlerinde ve en son gelen bigilere göre Uşak merkezdeki muhtarlık seçimlerinde Vatan Partisi önemli başarılar kazandı." diye konuştu.

Erbakan: Şanlıurfa ve Yozgat'ı biz kazandık

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "Açılan sandıklara göre, Yeniden Refah Partisi, Türkiye genelinde yüzde 6 oy oranına ulaşmış, oylarını 14 Mayıs'a göre yüzde 100'ün üzerinde artımış ve Türkiye'nin üçüncü büyük partisi olmuştur." dedi.

Ayrıca Erbakan, "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ni ve Yozgat'ı biz kazandık. 43 ilçe ve 24 belde belediyesini kaznamış bulunuyoruz. Seçimin yıldızı biziz." ifadelerini kullandı.

İYİ Parti'den "Akşener'in istası" iddiasına ilişkin açıklama

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, seçim sonuçlarına ilişkin yarın (1 Nisan) basın toplantısı düzenleyeceği bildirildi.

Yapılan açıklamada, Akşener'in yarın basın toplantısı gerçekleştireceği belirtildi.

Açıklamanın devamında, "Bunun dışındaki bilgi ve haberlere itibar edilmemesi gerekir" denildi.

Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde Akşener'in istifa edeceği iddia edilmişti.

Dilek Kaya İmamoğlu: "Sevgi ve iyilik kazandı

Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek Kaya İmamoğlu, X sosyal medya hesabı üzerinden, eşiyle birlikte çekilen bir fotoğrafını paylaşarak "Sevgi ve iyilik kazandı" yazdı.

İmamoğlu: 1 milyon farkla öndeyiz

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu, oy sayımı devam ettiği sırada yaptığı açıklamada, rakibine karşı bir milyonun üzerinde oy farkıyla seçimi kazandıklarını dile getirdi.

Rakibi, Cumhur İttifakı'nın adayı Murak Kurum'un aldığı 39,5'lik oy oranına karşı kendisinin yüzde 50 oy aldığını belirten İBB Başkanı İmamoğlu, "14 belediyemizin tamamında görevimize devam edeceğiz. Yanı sıra 11 belediyede de elde ettiğimiz veriler gereği kazanmak üzereyiz. Sürecin henüz bitmediğini bu noktada tutanakların teslim edilmediğini, takibinin en sıkı şekilde yapılması gerektiğini iletmek istiyorum." dedi.

İmamoğlu, bazı ilçelerde de rekabetin kafa kafaya devam ettiğini aktardı.

Türkiye geneli sonuçları CHP: 37,13, AK Parti: 36,14

Ülke genelinde açılan sandıkların oranı Yüzde 74,84'ü buldu. Buna göre partilerin aldığı Türkiye geneli oy oranları şu şekilde:

AK Parti: 36,14

CHP: 37,13

DEM Parti: 5,81

Yeniden Refah: 5,80

MHP: 4,58

İYİ Parti: 3,61

Adıyaman'da CHP 20 puan farkla önde

31 Mart yerel seçimlerinde sonucu en çok merak edilen kentlerden Adıyaman'da sandıkların yüzde 87,45'i açıldı.

Buna göre CHP'nin Belediye Başkanı adayı Abdurrahman Tutdere, yüzde 48,92 ile ilk sırada yer alıyor.

AK Parti'nin adayı Ziya Polat, yüzde 27,91 ile ikinci sırada ve Yeniden Refah Partisi ise yüzde 14'lük oy oranı ise üçüncü sırada bulunuyor.

Turgut Altınok: Vatandaşımız karar vermiştir saygı duyarız

Cumhur İttifakı'nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, oy sayımı devam ederken yaptığı açıklamada "Vatandaşımız karar vermiştir saygı duyarız, hayırlı olsun." dedi.

Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders: Bye bye Erdoğan

Hollanda’da aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve AK Parti'ye "Bye bye" dedi.

Wilders, iletisinde, şu ifadelere yer verdi:

"By bye Recep Tayyip Erdogan ve AK Parti. Türkiye laiklik ve özgürlük istiyor."

CHP'nin adayı Lütfü Savaş Hatay'da öne geçti

Hatay'da Lütfü Savaş, AK Partili rakibi Mehmet Öntürk'ün önüne geçti. Kentte şu ana kadar sandıkların yüzde 59'u sayıldı.

Lütfü Savaş'ın oyu TSİ 22.40 itibarıyla yüzde 43.84 olurken Öntürk'ün oy oranı yüzde 43.36

Mansur Yavaş: Ankara'da rantçılar kaybetti ve sosyal belediyecilik kazandı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, oy sayımı devam ederken yaptığı açıklamada, "Bu seçimin kaybedeni, siyasi hayatını müfteri olarak tamamlayan Turgut Altınok'tur." dedi.

"Ankara'da rantçılar kaybetti ve sosyal belediyecilik kazandı, sizden aldığımız paranın hesabını kuruşu kuruşuna vereceğiz" diyen Yavaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2019'da kullandığım cümleleri tekrarlayacağım. Bu bir zafer değildir. Çünkü bu bir savaş değildir. Dünyaya bakışımız farklı olsa da seçim bitti. Rozetimizi çıkararak Ankaralılara hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu seçimin kaybedeni, siyasi hayatını müfteri olarak tamamlayan Turgut Altınok'tur. Ankara'da seçimi rantçılar kaybetti, bina kaybetti, yeşil kazandı, imar baronları kaybetti. Milyarlarca lirayı halkın sağlığına harcayanlar ve harcayacaklar kazandı. Değerli Ankaralılar seçimi vatan için atan yürekler kazandı. Kimsenin yatağa aç girmesine sessiz kalmayacağız. Bu seçim sonuçları hepimize bir yol haritası çiziyor. Kutuplaştırmadan uzak durup başı dara düşenin yanına hızır gibi koşarsanız işte böyle rekor oyla seçiliyorsunuz." 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Yeni başlıyoruz

Türkiye genelinde oy sayımı devam ederken Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Merkezi'nde açıklama yaptı.

Özel, oy oranlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bugün oylarıyla ülkemize sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum. Bugün seçmen yeni bir siyasete, 22 yıllık fotoğrafı değiştirmeye, yeni bir siyasi iklime karar verdi. Bugün seçmen iktidarın orantısız gücünü yerelden dengelemeye karar verdi." ifadesini kullandı.

Konuşması sırasında gözyaşlarına hakim olamayan Özel, "Bu sonuç Türkiye ekonomisine yapılan bir katkıdır." değerlendirmesinde bulundu.

CHP lideri, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin zaferi kazanılmıştır. Milletimiz huzurunu kaçıranlara geçit vermemiş açık bir mesaj vermiştir. Bu mesaj şöyledir; Ülkemizin bir hukuk devleti olarak geri gelmesini istiyoruz. Ayrımcılığa karşı çıkıyoruz. Bizim farklılığımız zenginliğimizdir."

"Taşıma seçmenler" iddiası

DEM Partisi tarafından gündeme getirilen ve diğer partilerin de tepki göstermesi istenen "taşıma seçmen" iddiasına ilişkin Özel, "Doğu ve Güneydoğu'ya taşınan seçmenlerle, o seçilen belediyelere kayyum atanması kadar kötü bir girişimdir. TSK personeli bu ayıptan sorumlu değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanılmaya çalışmasına kim talimat verdiyse bu ülkenin toplumsal barışına kötülük yapmıştır." sözleriyle tepki gösterdi.

CHP'nin bir önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da teşekkür eden Özel, "Geçen mayıs ayında yaşadığımız büyük üzüntüden sonra Kurultay'ın seçimle değiştiğini göstererek Kemal Kılıçdaroğlu'na ve delegelerine çok şey borçluyuz. Bu seçim sonuçlarının iktidara da önemli katkılar yapacağını biliyoruz." şeklinde konuştu.

"Yeni Başlıyoruz" diyen Özel, "Bugün elde ettiğimiz başarının en önemli mesajı şudur: CHP başının üstündeki görünmez yüzde 25'lik tavanı kırmış tuzla buz etmiştir. TRT'nin bize yaptığı onca haksızlık ve adaletsizliğe karşı onlara bir sürprizim var demiştim. O sürpriz 1977'den beri ilk kez CHP'nin kazanan parti olarak ekranında yer almasıdır. Sevincinizi sessiz şekilde yaşamanızı rica ediyorum. Bize bakanlar kibiri değil tevazuyu hissetmelidirler. Rövanç alma özlemini içimize gömüyoruz. Bize yapılanları unutun. 31 Mart seçimleri, halkçı belediyecilik anlayışımızın kazandığını gösterdi. Seçim sonuçları bir milattır çünkü CHP artık her kesimin, her vatandaşın partisidir. CHP artık sadece Ege, Akdeniz kıyılarında değil, Türkiye'nin her kesiminde vardır." dedi.

İYİ Partili Bilge Yılmaz'dan, Meral Akşener'e istifa daveti

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Yılmaz, aynı zamanda Genel Başkan Meral Akşener'i de istifaya davet etti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:

"İYİ Parti Genel Başkanı Sayın Meral Akşener'i istifaya davet ediyorum.Önümüzdeki genel seçimlerde ülkemizin AK Parti iktidarının kötü ve beceriksiz yönetiminden kurtulması için bugünden çalışmaya başlamalıyız. Bu sonuçlar göstermiştir ki yapacak çok işimiz var, kaybedecek vaktimiz yok. Bu yönde yapacağım çalışmalara ağırlık verebilmek için İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanlığı görevimden istifa ediyorum."

Lütfü Savaş: Hatay halkı müsterih olsun kazanıyoruz

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin Hatay adayı Lütfü avaş, Halk TV'ye yaptığı açıklamada, "Hatay halkı müsterih olsun, algı var ama biz kazanıyoruz,." diye konuştu.

 


Haber Kaynağı : 12punto