Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
41,1306
Dolar
Arrow
37,9898
İngiliz Sterlini
Arrow
49,1971
Altın
Arrow
3768,0000
BIST
Arrow
9.659
/gundem/video-altan-oymen-boyle-bir-donem-gormedim-78802

Altan Öymen: 'Böyle bir dönem görmedim!'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 100'ü aşkın kişinin gözaltına alınmasına dair konuşan eski CHP Genel Başkanı ve gazeteci Altan Öymen, 'Hayatımda böyle bir dönem görmedim' diyerek, mevcut durumu geçmiş dönemlerle kıyasladı. Öymen, Sercan Meriç'in sorularını yanıtladı

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) eski genel başkanlarından ve duayen gazeteci Altan Öymen, CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 100’ü aşkın kişinin gözaltına alınmasının ardından 19 Mart'ta Saraçhane'de düzenlenen buluşmaya katıldı ve konuşmaların gerçekleştirildiği otobüse çıkarak eski genel başkanlar Murat Karayalçın ve Hikmet Çetin ile birlikte tepkisini dile getirdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve diğer CHP'li yöneticilerin gözaltına alınmasını değerlendiren Öymen, 'Hayatımda böyle bir dönem görmedim' diyerek, mevcut durumu geçmiş dönemlerle kıyasladı.

ŞAFAK OPERASYONLARINA TEPKİ

Basın mensuplarına yönelik baskılara da değinen Öymen, şöyle dedi:

''1950’lerde önce Cüneyt Arcayürek ve Bedii Faik Akın’ı gözaltına almışlar ve iki gazeteciyi 15 gün içeride bırakmışlardı, hükümeti eleştirdiği için. Yani dava açılacaktı ama tutuklu gibi bir durum olmuştu. Daha sonra bu arkadaşları serbest bıraktılar. O dönemlerde kişi suç işlemişse cezanın infazı başlardı. Şimdi ortada ceza infazı falan yok; daha iddianame bile yazılmamış oluyor, insanlar hapiste oluyor. 3 ay, 5 ay, 7 ay değil; bazen yılları buluyor. Ve bu bir cezanın infazı değil, ceza uygulaması oluyor. Yani tutuklama bir ceza gibi kullanılıyor. Tutuklama artık bir ceza gibi kullanılıyor.''

Sabah saatlerinde gerçekleştirilen şafak baskınlarına değinen Öymen, kelepçeli gözaltılar ve medyaya servis edilen görüntülere de tepki göstererek, bu tür uygulamaların kişileri itibarsızlaştırma amacı taşıdığını ama asıl itibarsızlığı bu uygulamaları yapanların yaşadığını vurguladı.

'DEMOKRASİ VARSA GÖSTERİ DE VARDIR'

Altan Öymen, Türkiye'nin demokratikleşme sürecinin askeri dönemlerde dahi bazı açılardan daha tutarlı olduğunu savunarak, 'Demokratikleşmeden bu kadar uzaklaştığımız başka bir dönem hatırlamıyorum' ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Bildirgesi'ne atıfta bulunan Öymen, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının doğuştan gelen temel bir hak olduğunu, Avrupa’nın büyük şehirlerinde meydanlarda insanların özgürce eylem yapabildiğini belirtti. 'Demokrasi nerede varsa gösteri de oradadır zaten' diyen Öymen, Türkiye’nin artık demokratik ülkeler camiasında “iyi bir yerde” olmadığını da ekledi.

19 Mart’ta Saraçhane'de düzenlenen mitingde otobüsün üstünden halkı selamlayan Öymen, buluşmayı 'heyecan verici ve umut dolu' olarak tanımlayarak, gözlemlerini şöyle aktardı:

''Bu kadar yoğun, coşkulu, meydanları dolduran bir kalabalığı çok az gördüm. Gençler ve kadınlar çok fazlaydı. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı güzel bir konuşma yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın eşi ve şu anda içeride olan çocuğu da oradaydı.''

Cumhuriyet Halk Partisi'ne 75 yıl önce üye olduğunu hatırlatan Altan Öymen, partinin Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nden bugüne adını ve çizgisini koruyarak gelen tek siyasi yapı olduğuna dikkat çekti. Diğer partilerin 12 Eylül döneminde kapatıldığını, yerlerine başka partilerin kurulduğunu ve bugün adlarının bile anılmadığını vurguladı.

İKTİDARIN BÜYÜK ÇELİŞKİSİ

CHP ile DEM Parti arasında yerel seçimlerde yapılan iş birliğine dair yürütülen soruşturmaları da değerlendiren Öymen, bu durumun büyük bir çelişki olduğunu ifade etti:

''İktidar bir yandan DEM Parti ve PKK ile görüşüyor, diğer yandan CHP’ye 'onlarla iş birliği yaptınız' diyerek soruşturma açıyor. Bu nasıl bir mantık? Bu çelişkiler, sağlıklı bir düşünce süzgecinden geçirilmiş değil. Durup dururken kimseye ‘sen suçlusun’ denilemez. Hakkında dava açılsa bile karar kesinleşmeden kimse suçlu ilan edilemez. Bu demokrasiyle bağdaşmaz.''

Haber Kaynağı : Sercan Meriç

English Guru