Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

İyi Parti’de sancılı kurultay: Kongrede 4 aday, partililerin hedefinde 2 isim var

Hür ve müstakil kararıyla yerel seçimlere kendi adaylarıyla giren İyi Parti’de yaşanan hezimet sonrası Genel Başkan Meral Akşener kongre kararı almıştı. Yeniden aday olmayacağını açıklamasının ardından İyi Parti’de aday sayısı 4’e çıktı, yeni adaylar ise zemin yokluyor.

İyi Parti’de sancılı kurultay: Kongrede 4 aday, partililerin hedefinde 2 isim var

Ercan KÜÇÜK - 12punto.com.tr

Yerel seçimden başarısızlıkla çıkan İyi Parti seçim sonuçlarını tartışamadan yeniden kurultay sürecine girdi. 12punto’nun İyi Partili kaynaklardan edindiği bilgilere göre ise parti içinde başarısızlığın faturasının iki kişiye kesildiği vurgulanıyor. Bu isimler Genel Başkan Meral Akşener ve Teşkilat Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Buğra Kavuncu.

“AKŞENER’İN HABERİ VARDI”

Parti içinde alınan başarısız sonucun odak noktası olarak 14 Mayıs’ta yapılan genel seçimler öncesi alınan kararlar gösteriliyor. Genel Başkan Akşener’in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortak aday olacağını, hatta masada kendisine “Ya kabul et ya git” diyerek Kılıçdaroğlu’nun adaylığının dayatılacağını önceden bildiği, buna rağmen hala masada kalması, kalktığında da geri dönmesinin seçmende güvensizlik yarattığı vurgulanıyor. Hatta 12punto’ya konuşan bir İyi Partili bir gün öncesinde İyi Parti’yi masadan kovacaklarını bunu genel merkeze kendisinin de ilettiğini belirtti.

12punto’nun edindiği bilgilere göre başarısızlığın ikinci temel nedeni genel seçimler sonrası özellikle CHP’ye karşı, Kılıçdaroğlu’nun üzerine kurgulanan sert tavır. Konuşulanlara göre Akşener’in çevresindeki isimler, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kongrede kazanıp CHP Genel Başkanlığına devam edeceği şeklinde öngörüde bulundular. Buna göre Kılıçdaroğlu CHP’nin başında kaldığı sürece İyi Parti CHP’ye karşı alternatif olacaktı. Ancak kongrede Kılıçdaroğlu kaybedince bu plan suya düştü ve İyi Parti zarar gördü.

"ADAYLAR HÜR VE MÜSTAKİL DEĞİL, DİĞER PARTİLERİN ARTIKLARI"

Akşener’e fatura kesilmesinin bir diğer sebebi de “Hür ve müstakillik” kararı. Özellikle parti içinde öne çıkan Mehmet Tolga Akalın ve Rıdvan Uz’un başını çektiği ülkücü kanat, ‘3. yol ve işbirliğini’ savundu. Ancak bu kanat, yıllar önce MHP Kurucusu Alparslan Türkeş’in siyasete getirdiği “3. Yol” söyleminin bugünkü hür ve müstakillikle hiçbir alakası olmadığını vurguluyor. Bu kanat, belirlenen adayların ‘Hür ve müstakil’ profiline de uymadığını, diğer partilerin artıklarının adaylaştırıldığını belirtiyor. Teşkilattan gelen isimlerin aldıkları oyların ise partinin Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğuna dikkat çekiliyor.. Parti içinde seçim stratejisinin ise “hür ve müstakil”likten ziyade Ekrem İmamoğlu, Mansur Yavaş, Zeydan Karalar, Muhittin Böcek’e seçim kaybettirmek olduğunu savunanlar da var.

KAVUNCU DA ZEMİN YOKLUYOR

Başarısız sonuçlardan sorumlu tutulan diğer isim de Teşkilat Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Buğra Kavuncu oldu. Partililer, “Hür ve müstakil” söylemini medyada ilk kullananın Kavuncu olduğunu, kendisine yakın sosyal medya hesapları üzerinden de böyle bir algı çalışması ve propaganda yapıldığını söylüyor. Kavuncu’nun oy kullandığı sandıktan kendisine 3 oy çıktığı, komşularının bile Kavuncu’ya oy vermediği parti içinde konuşulan önemli iddialardan birisi. Kavuncu’nun geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada adaylığa göz kırpması ve “??İYİ Parti iktidar olmak için kurulmuş bir partidir. Dolayısıyla kapsayıcı ve kucaklayıcı olmak zorundadır. Marjinal yaklaşımlar, katı ve bağnaz ideolojik söylemler bizi bu hedefe götürmeyecektir.” cümlelerini kullanması da özellikle de parti içindeki Ülkücülerin tepkisini çekmiş durumda. 

KİM KİMİ DESTEKLİYOR?

Yaşanan tartışmaların gölgesinde İyi Parti yeniden bir olağanüstü kurultaya gidiyor. Kurultayda Mehmet Tolga Akalın, Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu ve Günay Kondaz adaylıklarını açıkladı. Peki kimler kimi destekliyor?

12punto’nun konuştuğu kaynaklar, Akşener’in Müsavat Dervişoğlu’nu, Rıdvan Uz’un ve Mansur Yavaş’a yakınlığıyla bilinen partililerin ve Trakya delegelerinin Tolga Akalın’ı destekleyeceği, Koray Aydın’ın ise teşkilatlarda ağırlığı olduğunu belirttiler. Parti kurucularından olan Akalın, Dervişoğlu ve Aydın’ın genel başkanlığa aday olmasının, Akşener’in iradesinin sorgulanması anlamına geldiği de öne çıkan fikirler arasında yer alıyor.


Haber Kaynağı : 12punto

Alparslan Türkeş Buğra Kavuncu CHP Ekrem İmamoğlu İstanbul İYİ Parti işbirliği Kemal Kılıçdaroğlu kurultay Koray Aydın Mehmet Tolga Akalın Mansur Yavaş Meral Akşener Muhittin Böcek MHP Müsavat Dervişoğlu seçim sonuçları