Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

'Bay Sinema' Türker İnanoğlu'na veda: 'Bir devir kapandı'

Türker İnanoğlu (88), 2 Nisan Salı akşamı geçirdiği ani rahatsızlığın ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. ‘Bay Sinema’ olarak anılan ünlü yapımcı ve yönetmen, bugün son yolculuğuna uğurlanıyor. İnanoğlu için ilk tören TİM Show Center’da düzenlendi. Türker İnanoğlu'nun oyuncu oğlu İlker İnanoğlu, "Vefat ettiği zaman rahatlardım zannediyordum ama çok zormuş. Bir devir kapandı" dedi.

'Bay Sinema' Türker İnanoğlu'na veda: 'Bir devir kapandı'

Kaldırıldığı hastanede tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayan Türker İnanoğlu, Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde öğle namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Kanlıca Aile Mezarlığı’na defnedilecek.

Bay Sinema için TİM Show Center’da tören düzenleniyor.

Sanat dünyasının ünlü isimleri, İnanoğlu'na veda için salonda yerlerini aldılar.

'SERT BİR BABAYDI'

Türker İnanoğlu'nun oyuncu oğlu İlker İnanoğlu, konuşmasında duygusal anlar yaşayarak şu ifadeleri kullandı:

"Çok sert bir babaydı. Hala çocuk gibiyim karşısında. Vefat ettiği zaman rahatlardım zannediyordum ama çok zormuş. İçimden bir parça kopmuş gibi hissediyorum. Bu kadar üzüleceğimi tahmin etmiyordum. Baba seni çok seviyorum mekanın cennet olsun."

'TAM İSTEDİĞİ GİBİ BİR VEDA'

Türker İnanoğlu'nun kızı Zeynep İnanoğlu Özdemir ise, "Babam önemsediği konuları kimseye emanet etmezdi. Bugünü de kendisi planladı. Benim yurtdışında olacağımı düşünmüştü. Her şeyin üzerinden birkaç kez geçtik. Bütün bu planlamalar yaşanan acıyı azaltmıyormuş. O böyle bir insandı detaylara hakimdi. Çalışkandı diisiplinydi. Duygularını göstermemekle beraber aşırı duygusaldı. İşine ve çalışma arkadaşlarına inanılmaz bağlıydı. Çok insana dokunup, çok eser bıraktı.

Bugün burada sizleri görse çok mutlu olurdu. Tam istediği veda. Sevgili baba beni duyuyorsan hissediyorsan seni çok sevdiğimi bilmeni istiyorum. İsminin ve adının bizlerle yaşaması için elimden gelen her şeyi yapacağımı sözünü veriyorum" ifadelerini kullandı.

'SİNEMA İÇİN YAPMADIĞI YOK'

Yeşilçam'ın efsane isimlerinden Hülya Koçyiğit, "Hepimizin hayatında etkisi, dokunuşu var. Türk sinemasına çok değerli katkıları var. Dönem dönem sinema çıkmaza girdi. Bunun halledilmesi için Türker İnanoğlu, bizi alıp Ankara’ya götürdü. Kültür Bakanlığı’nı ziyaret ettik. O bir sinema aşığı, sinema tutkunu, sinema için yapmadığı yok.

Hepimizin hamisi, emeklerine çok büyük saygı duyuyorum. Bugün bir devir kapandı onunla beraber. Öyle güzel eserler bıraktı ki ardında ne mutlu böylesine yaşanmış bir hayata..." dedi.

'ÇOK DİSİPLİNLİYDİ'

Şarkıcı Erol Evgin, "Türk sinemasının duayeniydi. 40 yılı aşkın süredir birlikte çok çalışmalar yaptık. En son bana Safranbolu Üniversitesi ile ilgili projelerini göstermişti. Çok titizdi, çok disiplinliydi. Ben her yıl burada konser veririm. Salon beni büyüler her seferinde. Onu arar, ‘Ne kadar güzel bir salon yapmışsın.

Senin ekibin çok iyi' derdim. ‘Askeri disiplin almış onlar’ derdi bana. Ailesine, sevenlerine, sinema ve televizyon dünyasına baş sağlığı diliyorum" şeklkinde konuştu.

'HERKES ONU SEVİYORMUŞ'

Törende konuşan Cem Yılmaz, "1990’lı yılların ortasında Meltem Cumbul show yapıyordu. Beni çağırmıştı beni orada izlemiş. Bu sahne aktif olduktan sonra burada sahneye çıktım. Bin kez gösteri yaptıysam binine de geldi. Hep ‘en çok seni seviyorum’ derdi ve buna inandırırdı insanı. Ben de en çok beni zannediyordum ama herkesi seviyormuş. Herkes de onu seviyormuş. Her zaman sahnemize gelip bir ihtiyacın var mı diye sorardı" dedi. 

TÜRKER İNANOĞLU KİMDİR?

Türk film yönetmeni, yapımcı, senaryo yazarı ve iş insanı Türker İnanoğlu, 18 Mayıs 1936 tarihinde Safrabolu'da dünyaya geldi. 1957 yılında Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'nda öğrenciyken, yönetmen yardımcısı olarak sinema alanına girdi.

Lütfi Ömer Akad ve Nişan Hançer gibi ünlü yönetmenlerle çalıştı. 1960 yılında yaptığı Köyde Bir Kız Sevdim filmiyle yönetmenliğe başladı.

1960 yılında Erler Film adında kendi sahibi olduğu bir film şirketi kurdu. 1979'da Ulusal Video şirketini, 1985 yılında da bir televizyon stüdyosu kurdu.

Çok sayıda televizyon yapımlarına imzasını attı. Beyoğlu'nda Atlas Sineması, Şişli'de Kent Sineması, Kavacık'ta Boğaziçi Sinemalarının da sahibidir. 2005 yılında İstanbul Maslak'ta, TİM (Türker İnanoğlu Maslak Show Center) açtı.

Türker İnanoğlu, 2 Nisan 2024 tarihinde hayatını kaybetti.


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Türker İnanoğlu Bay Sinema İlker İnanoğlu Sinema Türk Sineması