Zamansız bir destan: Gilgameş Operası opera severlerle buluşuyor
16. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali kapsamında, insanlığın kadim sorularına ışık tutan ve opera sahnelerinde devrim yaratan 'Gilgameş Operası' dünya prömiyeri ile sanatseverlerle buluştu.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından prömiyeri gerçekleştirilen Gilgameş Operası, Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi tarafından düzenlenen 16. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali kapsamında Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Sahnesi’nde sanatseverlerle ilk kez buluştu.

Sanatseverler tarafından büyük ilgi gören ve dakikalarca ayakta alkışlanan eser, opera sahnelerinde bir ilki gerçekleştirdi.

Bir özgürlük tutkusu destanı olan Gilgameş operası, bilgisizlikten bilgiye geçişi tasavvufi bir şekilde ele almasından dolayı zamansız bir eser olma özelliğine sahiptir.

Ülkemizin yetiştirdiği 20. yüzyılın büyük bestecilerinden biri olan Ahmed Adnan Saygun’un kültürler arasında köprü olma işlevini taşıdığı ve ana yurdunun düşünce dünyasını, kavramsal bir çerçeve içinde yorumladığı yapıtlarından olan bu epik dram, Doğu’nun ezgiselliği ile Batı’nın çok sesliliğinin iç içe geçmiş halidir.

Destanın konusunun zamansız olmasının en önemli etkenlerinden biri de, hiç kuşkusuz, insanoğlunun hala aynı “rüya”nın peşinde olmasıdır.

Hem Tanrı, sevgi, ilahi aşk vb. tasavvufi kavramları işlediği hem de tarih ve eser bazında milli ve yerli oluşu olması ile Gılgameş, toplumumuz için değerini ve önemini her geçen gün daha da artırmaktadır.

Caner Akın’ın teknoloji ile sahne tekniklerini harmanlayarak , Türkiye’de ilk kez opera sahnelenmesinde devrim yaratarak büyük bir görsel şölen ile sahneye koyduğu 'Gilgameş Operası'nda, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı İbrahim Yazıcı yönetti.

Dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Gizem Betil, Işık tasarımı Cem Yılmazer, video tasarımı Aisha Hajiyeva, koreografisi Deniz Özaydın imzalı eserde, İDOB Korosu’nun şefi Volkan Akkoç.

Prömiyerde; Hikayeci: Hüseyin Likos; Gilgameş: Alican Güçoğlu; Enkidu: Yılmaz Berkay Günay;
Ninsun: Aylin Ateş; Şamaş: Burak Bilgili; İştar: Şebnem Ağrıdağ Kışlalı; Anu: Gökhan Ürben; Antum: Asude Karayavuz; Enlil: F. Kılıç Aslan;
Humbaba: Melike Manav Yalçın; Alto Solo: Nursel Dinler Yazman;
Halktan Bir Kadın: Neslişah Pekin; İştar Kızı: Burcu Soysev , Berin Kocabaşoğlu;
Siduri: Merve Topaldemir; Soprano Hikayeci: Pınar T. Koç; İrnina: Zeynep Halvaşi;

Gelin: Buket Polat; Damat: Agit İşcan; Yılan: Ecem Ovat;
A Düşünce Hayali: Emre Güngör; B Düşünce Hayali: Mualla Dedemen;
C Düşünce Hayali: Banu Ergün; D Düşünce Hayali: Ahmet Baykara; Ut Napiştim: Alper Saldıran sahnedeydiler.

Eser, 20 Mayıs Salı günü tekrar sanatseverler ile buluşacak .
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

TSK’da yeni 'Vesayet'!..

Erdoğan'ın belediyeleri ele geçirme planı belli oldu: Kimsenin haberi yok!

Süleymancılar cemaatinde 'miras' ve 'cinayet' iddiası !

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen hâlâ 'resmen' yaşıyor

Ne Koç, Ne Sabancı... 'Nas Ekonomisi' en çok ona yaradı

İstanbul 19 Mayıs konser ve etkinlik takvimi 2025

İktidarın masasına gelen anketi açıkladılar

Atatürk’ün 1927’deki seri fotoğraf çekimine ait görüntüleri ortaya çıktı

19 Mayıs 2025 gazete manşetleri

Artık onlara da maaş bağlanacak! Yasal düzenleme yolda