Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
35,8790
Dolar
Arrow
32,9500
İngiliz Sterlini
Arrow
42,5402
Altın
Arrow
2506,0000
BIST
Arrow
10.891

Rönesans dehası: 'Leonardo da Vinci Keşif Sergisi’ Lale Müzesi'nde açılıyor

Lale Müzesi, 15 Haziran'da Leonardo Da Vinci'nin Rönesans döneminde tasarladığı 100 yenilikçi icadın modelini, 130 belge, kod ve reprodüksiyonu ziyarete açıyor. Sergi, dünyada tek alanda açılan en kapsamlı Leonardo Da Vinci sergisi olacak.

Rönesans dehası: 'Leonardo da Vinci Keşif Sergisi’ Lale Müzesi'nde açılıyor

Lale Müzesi, 15 Haziran-31 Aralık 2024 tarihleri arasında, Rönesans dönemi ressam ve mucidi Leonardo da Vinci hakkındaki bugüne kadar açılmış en kapsamlı sergiye ev sahipliği yapıyor.

Sergide yer alan eserlerin büyük bir bölümü İstanbul Lale Vakfı tarafından satın alındı ve sergi sonrası İstanbul’da açılacak Da Vinci Müzesi’nde sergilenmeye devam edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Da Vinci Vakfı’nın katkıları ile açılan sergide, tarihin en büyük dâhilerinden Leonardo da Vinci’nin 100’den fazla icat modeli yer alıyor.

DA VİNCİ'NİN ÇALIŞMALARINDAN ETKİLENDİ

Sergiye eşlik eden 130’dan fazla belge, kod ve reprodüksiyon ise ziyaretçilere, bu dâhinin eserlerinin ve icatlarının derinliklerine inme fırsatı sunuyor.

Bu koleksiyon, Leonardo da Vinci’nin hayatının ve çalışmalarının modern dünyadaki etkisini gözler önüne seriyor ve onun, sadece bir sanatçı değil, aynı zamanda bir bilim insanı ve mucit olarak nasıl evrensel bir miras bıraktığını kanıtlıyor.

Leonardo Da Vinci’nin icatları ve tasarımları, günümüzde hava ve uzay mühendisliği ile mekanik ve makinelerin gelişiminde ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Onun hava akımlarını anlama çabası, modern uçak tasarımlarının temelini oluştururken, uzay araçlarındaki aerodinamik prensipler de Da Vinci’nin çalışmalarından etkilenmiştir.

Aynı şekilde, mekanik ve makineler alanında da Da Vinci’nin karmaşık makineleri ve otomatik sistemlere olan ilgisi, endüstriyel mühendisliğin ve otomasyonun gelişiminde etkili olmuştur. Bu bağlamda, Da Vinci’nin geçmişteki çalışmaları, bugünün teknolojik ilerlemesinde önemli bir köprü görevi görüyor.

'FELSEFİ ÇALIŞMALARI BULUNUYOR'

50 yıldır Leonardo da Vinci üzerine çalışma yürüten, Leonardo Da Vinci Derneği Türkiye Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tolay "Leonardo’nun en büyük özelliği meraktı. Vinci’nin daha çok resim, mühendislik ve anatomi çalışmaları bilinir ancak çok değerli felsefi çalışmaları bulunmaktadır.

Yaklaşık 10 yıl önce, arkadaşları ile birlikte yapmış olduğu felsefi çalışmaları kanıtlayan önemli belgeler bulundu. Bu belgeler Türkiye’de ilk kez bu sergide yer alacak. Leonardo bizim için örnek bir kişi. Onun gibi düşünebilmeyi öğrenebilirsek yol alırız" dedi.


Haber Kaynağı : 12punto

Leonardo da Vinci Keşif Sergisi Rönesans Dehası