Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Tarihi Sansaryan Han'da restorasyon projesine uyulmadığı tespit edildi

Yıllarca emniyet binası adı altında işkence merkezi olarak kullanılan ve kısa süre önce otele dönüştürülen tarihi Sansaryan Han’da restorasyon skandalı yaşandı. Koruma Kurulu, restorasyon projesine uyulmadığını tespit etti.

Tarihi Sansaryan Han'da restorasyon projesine uyulmadığı tespit edildi

Uzun yıllar Emniyet Müdürlüğü’nün kullandığı ve Nâzım Hikmet, Ahmed Arif, Ruhi Su, Aziz Nesin, Mihri Belli, Deniz Gezmiş, Vedat Türkali ve Cihan Alptekin'in de aralarında bulunduğu pek çok aydının ve devrimcinin işkence gördüğü İstanbul Sirkeci'deki tarihi Sansaryan Han’ın proje uygun restore edilmediği ortaya çıktı.

Tarihi yapının Aktarlı Grup ve ABD merkezli Marriott International tarafından 5 yıldızlı otel olarak kullanılmak üzere restore edildiği ve kısa süre sonra açılacağı belirtildi.

KARARLAR ORTAYA ÇIKTI

63 odası, teras restaurantı ve ön cephesinde de 8 mağaza olacağı açıklanan Sansaryan Han ile alakalı Koruma Bölge Kurulu kararları ortaya çıktı.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre Bölge Koruma Kurulu, 24 Mayıs 2023 tarihinde "Tarihi ve Kentsel SİT alanı içerisinde yer alan ve tescilli yapı olan Sansaryan Han’ın çatısındaki imalatların kaldırılmasına" karar vererek "Restorasyon projesine uyulması" için uyarıda bulundu.

İŞKENCE MERKEZİYDİ

Ermeni tüccar Mıgırdiç Sanasaryan’ın 1889’da Ermeni çocukların okutulması için Ermeni okullarına tahsis ettiği Sansaryan Han’ın mülkiyeti 1929’da vakıflara geçirilmişti.

Bina, 1935 yılından itibaren uzun bir süre İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından kullanılmıştı. Emniyet Müdürlüğü olarak işlev gördüğü sırada burada gözaltında tutulan kişilere işkence yapılmıştı.


Haber Kaynağı : 12punto

Sansaryan Han Emniyet Müdürlüğü İstanbul Emniyet İşkence