Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,0377
Dolar
Arrow
34,0303
İngiliz Sterlini
Arrow
45,3604
Altın
Arrow
2830,0000
BIST
Arrow
9.900

12punto gündeme getirmişti: 'Bu akıl almaz uygulama çocuk istismarıdır'

Sağlık Bakanlığı haberlere de konu olan ve İstanbul Beylikdüzü’nde bebeklere hacamat yaptığı belirlenen bir mekânla ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Uzman isimler uygulamaya ilişkin kritik uyarılarda bulundu.

12punto gündeme getirmişti: 'Bu akıl almaz uygulama çocuk istismarıdır'

Sağlık Bakanlığı sosyal medyada tepki toplayan hacamat uygulaması hakkında soruşturma başlattı.

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'a konuşan Türk Pediatri Kurumu Başkanı, Prof. Dr. Haluk Çokuğraş ise hacamat gibi yöntemlerin tehlikeli olduğunu söyledi:

'ŞOKA GİREBİLİR'

"Tıbbın alternatifi şarlatanlıktır. Yıl olmuş 2024. Çok eskide kalan ve hatta bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmamış bir takım uygulamalar tekrar hortlatılıyor. Bu tür uygulamalar çocukların sağlığını riske ediyor. En basitinden enfeksiyon riski oluşabilir. Bir takım dolaşım bozuklukları yaşanabilir. Çocuktan çok miktarda kan çekilmesi kansızlığa yol açabilir ve çocuk bu sebeple şoka girebilir.”

'ÖLÜMLER YAŞANABİLİR'

Çocuk Hastalıkları Uzmanı, Dr. Orhan Çura ise " Hacamatın bilimsel bir alt yapısı yok. Bu konuda yazılmış ne makale ne de araştırma var. Bu iş ehil olmayan yerler ve ellerde yapılırsa büyük hijyen sorunları doğarÇocuğun bir yerinin belli olmayan bir süre kanatmak üzere çizilmesi, üzerine kupa tutulması çocuğa ağrı şoku yaşatabilir, kalp atımları hızlanabilir, çocuk baygınlık ve nefes almada güçlük yaşayabilir. Kanamanın süresinin uzun olursa çocuk hipoglemik şoka girebilir, beyne yeterince oksijen gitmemesine bağlı ölümler yaşanabilir.”

Haftada en az 3-4 çocuğun sırtına çizik atılmış halde geldiğini söyleyen Çura, "Bu akıl almaz uygulamayı otizmli çocuklara da uyguluyorlar. Bunun adı ‘çocuk istismarıdır.’ Ve maalesef şikayet edeceğimiz bir yer yok. Çünkü Sağlık Bakanlığı resmi olarak bu uygulamaya izin verdiği için konunun takibi yapılmıyor" diye konuştu.

İSTİSMAR ÇIKIŞI

12punto'ya konuşan Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Hilmi Önder Okay ise, Hacamat, sülük gibi uygulamaların bebek ve çocuklarda istismara girdiğini belirtmişti. Okay ayrıca, "Bunu yaptıran bir yetişkin kendi tercihiyle, onam vererek, ideal koşullarda yaptırmak isterse yaptırabilir, kişinin özgür iradesidir ama bir bebeğe üstelik sakıncalı olduğu açıklanmadan yakınları tarafından yaptırılması kabul edilebilir değildir, büyük bir hayati risk taşır" ifadelerini kullanmıştı


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

bebeklerde hacamat çocuk istismarı Prof. Dr. Hilmi Önder Okay