Bilim insanları duyurdu: Alzheimer riskini azaltan gen keşfi
ABD’li bilim insanları, Alzheimer riskini yüzde 71'e kadar azaltabilecek bir gen keşfetti. Uzmanlar, farklı etnik gruplardan on binlerce insan üzerinde yapılan klinik çalışmalar ve bu kişilerin genom dizilerini ele aldıklarını açıkladı.
Keşfin, alzheimer hastalığıyla ilgili yeni tedavilere yol açabileceği belirtildi.
Columbia Üniversitesi Nöroloji Bölümü'nden Genetik Bilimi Uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, çalışmada, hastalığı önleyebilecek genetik bir faktörün varlığını ortaya koyduklarını söyledi.
Doç. Dr. Kızıl, Fibronektin adı verilen bir proteini kodlayan gendeki bir değişimin, Alzheimer gelişme riskini büyük ölçüde azalttığını keşfettiklerini duyurdu.
'ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN HASTALIK ÜZERİNDE ETKİSİ VAR'
Kızıl, X hesabından yaptığı açıklamada özetle şunları kaydetti:
"Yeni çalışmamızda, insanlarda Alzheimer riskini yüzde 71 azaltan bir genetik değişimi ve bu değişimin etki mekanizmasını açığa çıkardık. Bu bulgu, milyonlarca insanı hastalıktan koruyabilir, Alzheimer'ın önlenmesi ve tedavisinde yeni yollar sunabilir.
Columbia Med’de yapılan ve Stanford, Yale, MayoClinic gibi enstitülerden araştırmacıların da dahil olduğu bu çalışma, hastalığı önleyebilecek genetik bir faktörün varlığını ortaya koyuyor. APOE, kanda ve dokularda yağ taşıyan bir protein.
Bu proteinin belli bir versiyonu, APOEe4 olarak adlandırılıyor ve bu versiyon Alzheimer hastalığı riskini artıran genetik bir faktör. Özellikle, APOEe4 alelini taşıyan kişilerde, taşımayanlara göre hastalık çok daha erken yaşlarda ve daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir.
Ancak, her APOEe4 taşıyıcısı Alzheimer geliştirmiyor, bu da diğer genetik ve çevresel faktörlerin de hastalık üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermekte.
Çalışmamızda, Fibronektin adı verilen bir proteini kodlayan gendeki bir değişimin, Alzheimer gelişme riskini büyük ölçüde azalttığını keşfettik."
'ZARARLI MADDELERİ BEYİNDEN UZAKLAŞTIRIYOR'
Fibronectin'in kan-beyin bariyerinin çevresindeki koruyucu katmanın bir parçası olduğunu kaydeden Kızıl "Normalde Alzheimer hastalarında, bu bariyerde aşırı fibronectin birikir ve hastalığın ilerlemesine katkıda bulunur. Ancak keşfettiğimiz genetik varyasyon, bu aşırı birikimi engelliyor ve böylece beyin hücrelerini koruyor. Bu korumanın temelinde de Alzheimer durumunda beyinde biriken zararlı maddelerin beyinden uzaklaştırılması yatıyor.
Araştırmamızda, farklı etnik gruplardan on binlerce insan üzerinde yapılan klinik çalışmalar ve bu kişilerin genom dizilerini ele aldık. Bulgularımızı deneysel yollarla test etmek için de zebrabalığındaki Alzheimer modelimiz ile çalıştık.
Zebrabalığı modelleri üzerinde yapılan deneyler, fibronectin seviyesinin, Alzheimer hastalığına yol açan amiloid plaklarının temizlenmesini nasıl kolaylaştırdığını gösterdi. Bu bulgular, Alzheimer hastalığı araştırmalarında yeni bir dönem başlatabilir ve milyonlarca insanın yaşam kalitesini artırabilir, yeni ilaçların geliştirilmesine yol açabilir" ifadelerini kullandı.
Haber Kaynağı : 12punto
İlgili Haberler
Çok Okunanlar
BEDAŞ 21 Kasım'da İstanbul'da elektrik kesintisi yaşanacak mahalleleri açıkladı
A101 21 Kasım 2024 Perşembe aktüel ürünler kataloğu yayımlandı!
21 Kasım 2024 burç yorumları
Hasan Arat'tan Fenerbahçe'ye Rafa Silva'lı 'Talisca' yanıtı
Fatih Altaylı'dan Acun Ilıcalı ve yasa dışı bahis yorumu
21 Kasım Perşembe maç programı: Bugün maç var mı, hangi maçlar var, saat kaçta?
UEFA Uluslar Ligi'nde Türkiye'nin rakibi kim olacak? Play-off maçı ne zaman?
Ebru Baki Sözcü'den ayrıldı mı?
Onur ve Semih arasında MasterChef'te kavga! Yeni fragmanda olay anları
20 Kasım reyting sonuçları 2024: Annem Ankara, Kuruluş Osman, Leyla