Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Yeni araştırma: Alzheimer bulguları başlamadan önce tespit edilebilir

Nature Aging dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada elde edilen bulgular, Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasından önce tespit edilebilmesi için kullanılabileceğini gösterdi.

Yeni araştırma: Alzheimer bulguları başlamadan önce tespit edilebilir

12PUNTO DIŞ HABERLER

Nature Aging’te yayınlanan yeni bir araştırmaya göre Alzheimer hastalığının önceden tespit edilebileceği değerlendiriliyor.

Araştırma başlangıçta alzheimer’ı erken teşhis için bir yöntem geliştirme amacı taşımıyordu. Ancak yapılan araştırmada elde edilen bulguların, alzheimer’ı henüz bulguların başlamadığı aşamalarında tespit etmek için kullanılabileceği sonucuna varıldı. 

1500 kan proteinin analiz edildiği araştırmaya göre elde edilen protein verileri aracılığıyla geliştirilecek kan testleri, hastalığın belirtilerinin başlamasından 15 yıl öncesine kadar tespit edilmesini sağlayabileceği öngörülüyor.

50.000 KİŞİNİN VERİLERİ ANALİZ EDİLDİ

Çalışmada araştırmacılar, Birleşik Krallıktaki Biobank’tan aldıkları 50.000 sağlıklı yetişkinin verilerini 15 yıl boyunca analiz etti.

50.000 kişiden 1417’si, çalışma başladıktan sonraki 14 yıl içinde alzheimer hastalığına yakalandı.

Araştırmada dört proteinin (GFAP, NFL, GDF15 ve LTBP2) kandaki yüksek seviyelerinin Alzheimer ile güçlü bir şekilde ilişkili olduğu fark edildi. 

UK Science Media Centre’da yer alan bir açıklamada, sinirbilimci Amanda Heslegrave, “Alzheimer’ı erken teşhis ederek hastalığın seyrine müdahale etmek istiyorsak, bunun gibi çalışmalara ihtiyacımız var” dedi. 

DSÖ’ye göre şu an dünyada Alzheimer hastalığına yakalanmış 55 milyondan fazla insan var.

Alzheimer tanısı, genellikle hafıza sorunları ya da benzeri belirtiler ortaya çıkmaya başladıktan sonra konuluyor. Yayınlanan makalenin yazarlarından Jian-Feng Feng, Natura’a yaptığı açıklamada “Tanı koyduğumuzda çok geç oluyor” diyor. 

Yapılan çalışmanın ardından alzheimer’a yakalanacak bireylerin kanlarındaki proteinlerin analiz edilmesi yoluyla %90 oranında doğru tespit edilebileceği açıklandı.


Haber Kaynağı : 12punto

Alzheimer