Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,0377
Dolar
Arrow
34,0303
İngiliz Sterlini
Arrow
45,3604
Altın
Arrow
2830,0000
BIST
Arrow
9.975

Dünya Sağlık Örgütü Maymun Çiçeği için toplanıyor

Afrika'da maymun çiçeği (mpox) virüsü vakalarında hızlı bir artış gözleniyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), kıta genelinde "halk sağlığı acil durumu" uyarısı yaparken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) mpox salgını nedeniyle uluslararası acil durum ilan edilip edilmemesini değerlendirecek.

Dünya Sağlık Örgütü Maymun Çiçeği için toplanıyor

Afrika’da maymun çiçeği (mpox) virüsü vakalarında kaygı verici bir artış yaşanıyor. Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), Salı günü yaptığı açıklamada kıta genelinde "halk sağlığı acil durumu" ilan etti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise bugün mpox salgını nedeniyle uluslararası acil durum ilan edilip edilmemesi konusunda karar verecek.

2024 yılı başından bu yana Afrika’da 15 bin mpox vakası tespit edildi, 461 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Hayatını kaybedenlerin çoğunun Kongo'da yaşayan çocuklar olduğu açıklandı.

ACİL DURUM İLANI VE AŞI ENDİŞESİ

Uzmanlar, acil durum ilanının hastalıkla mücadelede daha fazla kaynağa erişim sağlayacağını belirtirken, yetersiz aşı stoku endişeleri artırıyor. CDC, geçtiğimiz hafta salgınla mücadele için Afrika Birliği'nden 10 milyon dolar fon sağlandığını ve bu yıl için 3 milyon doz aşı temin edilmesinin planlandığını duyurdu.

Ancak, hastalığın en yaygın görüldüğü Kongo’ya kısa vadede yalnızca 65 bin doz aşı ulaştırılabileceği değerlendiriliyor. Ülkedeki sağlık sistemi ise mevcut durumda kızamık ve kolera salgınlarının baskısı altında.

VİRÜSÜN TARİHİ VE ETKİLERİ

Mpox virüsü ilk olarak 1970 yılında Kongo’da keşfedilmişti. Ocak 2022'den bu yana dünya genelinde bin 456 kişinin ölümüne yol açtığı tahmin edilen hastalığın seyri, uluslararası sağlık otoriteleri tarafından yakından izleniyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vedant Patel, özellikle Kongo’daki durumun dikkatle takip edildiğini ifade etti.

Türkiye Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde 12 Ağustos tarihli bilgilendirme notunda, mpox hastalığının ateş, eklem ağrısı ve yaygın döküntü gibi semptomlara yol açtığı kaydediliyor.


Haber Kaynağı : 12punto

DSÖ maymun çiçeği virüsü