Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

El Nino göz hastalıklarını artırıyor!

Araştırmacılar El Nino'nun sıcaklık ve yağışlarda yarattığı değişimlerin göz hastalıklarının bulaşıcılığını artırabileceğini keşfetti.

El Nino göz hastalıklarını artırıyor!

İngiltere ve ABD'den akademisyenlerin ortak çalışması, El Nino'nun neden olduğu sıcaklık ve yağış değişikliklerinin göz hastalıklarının bulaşıcılığını artırabileceğini gösterdi.

Cambridge Üniversitesi'nden ve Michigan ile Texas Üniversiteleri'nden bilim insanları, İklim Değişikliği ve El Nino'nun göz sağlığına olası etkilerini araştırdılar.

"El Nino ve Göz Sağlığı: İklim Değişikliğinin Göz Üzerindeki Etkileri" başlıklı çalışmada, Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen ve deniz suyu sıcaklığını artırarak dünya genelinde yağış desenlerini etkileyen El Nino'nun 7 yılın ardından yeniden etkili olmaya başladığı belirtildi.

Çalışmada, El Nino'nun ABD'nin güneyinde, Orta Asya ve Güney Amerika'da aşırı yağışlara yol açtığı, Orta Amerika, Güney Asya, Endonezya ve Avustralya'da ise şiddetli kuraklıklara neden olduğu ifade edildi.

Araştırmacılar, El Nino'nun bilinen hava deseni etkilerinin yanı sıra dolaylı olarak insan sağlığı üzerinde de etkili olduğunu ve bu etkilerden birinin de göz sağlığıyla ilgili olduğunu tespit etti.

El Nino'nun artan sıcaklıklarının bazı bölgelerde yağışların artmasına neden olduğunu, bu durumun hastalık taşıyan sivrisineklerin çoğalması ve bulaşıcı hastalıkları artırmasıyla sonuçlanabileceğini belirtildi.

Araştırmada, sivrisineklerin dang humması virüsü, Batı Nil virüsü, chikungunya virüsü, sıtma parazitleri ve beyin iltihabına yol açan virüsler gibi hastalıkları daha yoğun bir şekilde bulaştırabileceği aktarıldı.

Artan yağışların ani sel baskınlarına ve sel sularıyla zararlı patojenlerin bulaşabileceğine dikkat çekilen araştırmada, bu durumun keratit gibi göz rahatsızlıklarının artmasına neden olabileceği vurgulandı.

Araştırmada ayrıca, aşırı kuraklıkların su kaybına ve bu durumun kuru göz sendromu, göz damarlarında problemler ve katarakt gibi sorunlara yol açabileceği belirtildi.

El Nino'nun atmosferde ve bulut örtüsünde meydana gelen değişiklikler sebebiyle bazı bölgelerde güneşten gelen morötesi ışınlara daha fazla maruz kalınabileceği ifade edildi.

Bu durumun, göz rahatsızlıklarına, özellikle pterjium, fotokeratit ve kötü huylu tümörler gibi sorunlara yol açabileceği belirtildi.

Çalışmayı yürütenlerden ABD Baylor Tıp Okulu Öğretim Üyesi Dr. Andrew G. Lee, El Nino'nun sivrisinek kaynaklı hastalıkların artmasına neden olabileceğini ve sağlık harcamalarında artışa sebep olabileceğini belirtti. Lee ayrıca, El Nino'nun dünya genelindeki insan sağlığına etkilerini göz önünde bulundurarak önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.


Haber Kaynağı : AA

ABD batı Nil virüsü El Nino göz hastalıkları İklim değişikliği