Eti sağlıklı tüketmek için 'Kızartmayın, kavurmayın' uyarısı
Kurban Bayramı’nda fazla tüketilen kırmızı etin sağlık problemlerine neden olabileceğine dikkat çeken Diyetisyen Merve Sena Nazlı, etin kızartma ya da kavurma yerine ızgara, mangal veya haşlama olarak tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.
Kurban Bayramı’nın gelmesiyle beraber yurt genelinde etler hazırlanırken, uzmanlar beslenmeye yönelik dikkat çeken uyarılarda bulundu. Kurban etlerinin dinlendirildikten sonra tüketilmesini öneren Diyetisyen Merve Sena Nazlı, bilinçsiz et tüketimi nedeniyle vatandaşların aşırı ve sağlıksız beslenmeye yöneldiğini belirterek, daha sonra sağlık problemlerinin yaşandığını söyledi.
''KIRMIZI ETİMİZİ SEBZELİ BİR ŞEKİLDE DE HAZIRLAYABİLİRİZ''
Kurban Bayramı’nda Ramazan Bayramı’ndan farklı olarak daha kırmızı et tüketiminin arttığını belirten Diyetisyen Merve Sena Nazlı, “Kırmızı et tüketimi normal porsiyonlarda olduğu zaman sakıncalı değil ama miktar olarak birazcık daha fazla olmakta. Çünkü kurbanlıklar kesildikten sonra, hızlı bir şekilde tüketmeye başlıyoruz. Bunu da daha çok haşlama yerine kavurma olarak ve bol kuyruk yağlı yapıyoruz. Özellikle burada kalp damar hastalıkları, tansiyon problemi olan kişiler ve özellikle böbrek hastalarının dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü çok fazla miktarda kırmızı et tüketimi kolesterolü ve tansiyonu yükseltip bayramı zehir edebilir. O yüzden mutlaka dikkat etmenizi önereceğim. Onun dışında kırmızı et tüketecekler, kırmızı et demirden zengin olduğu için mutlaka yanında C vitamini olan yeşil salatalar, söğüş sebzeler gibi tercih edebilir ya da kırmızı eti sebzeli bir şekilde de hazırlayabiliriz” dedi.
''KAVURMA YERİNE IZGARA, MANGEL VEYA HAŞLAMA YAPILABİLİR''
Kırmızı etin fazla tüketiminin kan şekerinin aniden yükselmesine neden olabileceğine değinen Nazlı, “Pişirme yöntemi olarak da kızartma ya da kavurma yerine ızgara, mangal veya haşlama yapılabilir. Yanında içecek grubu olarak asitli gazlı içeceklerden birazcık uzak durmaya çalışalım. Havaların ısınmasıyla beraber soğuk içecekler içmek istiyoruz ama burada da dikkat etmemiz gereken şeyler çok fazla şekerli içecekler oluyor. Kan şekeri de hızlı yükselebilir. O yüzden ayran içebilirsiniz. Şalgam suyu doğal probiyotik olduğu için özellikle tercih edilebilir ya da maden suyu tercih edilebilir. Çünkü terliyoruz, terledikçe vitamin kayıplarımız ve mineral kayıplarımız oluyor. Mineral kaybının en iyi kaynağı da maden suyu tercih edilebilir. Bu süreç içerisinde tatlı tüketimimize de yine dikkat etmemiz gerekiyor. Şerbetli tatlılar, hamur tatlılar bayramda çok daha fazla tercih ediliyor. Burada dikkat etmemiz gereken dondurma ya da sütlü tatlılar gibi tercih edebiliriz. Su tüketimi yine çok önemli. 2-2 buçuk litrenin altına düşmemeye çalışalım” şeklinde konuştu.
''ŞEKERLİ GIDALARI DA BİRAZCIK DAHA...''
Beslenme noktasına anne ve babalara seslenen Nazlı, “Çocuklarda dikkat etmemiz gereken nokta ise etleri tüketebilirler ama çok fazla şekerli gıdalara maruz kalıyorlar. Çok fazla çikolata yiyorlar. Bu onların gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek ve abur cubur tüketim sıklığını birazcık daha arttırabilir. Burada birazcık daha kota koyabiliriz. Her gittiğimiz yerde değil de sevdiklerimizi beğendiklerimizi tercih etmeye çalışabiliriz. Şekerli gıdaları da biraz daha azaltmaları noktasında onları teşvik edebiliriz. Çünkü çocuklar gidilen yerlerde daha çok asitli gazlı içecekler içmeyi seviyor. Evet bayram diye belki eğer bir hastalığı yoksa bir tane hak verilebilir bayram için ama onun dışında daha çok yine böyle ayran tükettirmeye çalıştırırsak çocuklarımız açısından da oldukça iyi olur. Yaşlılarda da dikkat edeceğimiz nokta yine bu kavurma ve et tüketim sıklığı var. Çünkü güne kahvaltıda bile biz kavurma tüketerek başlayan bir toplumuz. Bu da kan şekerimizi ve aynı zamanda tansiyonumuzu yükseltici etkiye sahip. Ben kahvaltı olarak kavurma gibi et tüketmek yerine güzel bir kahvaltı yapalım öneriyorum. Peynirimiz, yumurtamız, yeşilliğimiz, tam tahıllı ekmeklerimizle beraber güzel bir kahvaltı yapalım. Öğlen yemeği ve akşam yemeği olarak da kurban etlerinin tüketilmesini tavsiye ediyorum. Bu süreç içerisinde kurban etleri aslında hani biraz daha bekletilmesi ve ondan sonra tüketilmesi gerekiyor. Bizim genellikle önerimiz 24 saat dinlendirilmesidir. Çünkü kurban eti ilk başta serttir. Durdukça yumuşamaya başlar. Ama bu Kurban Bayramı’nda çok olamıyor. Çünkü herkes hızlı bir şekilde tüketmek istiyor. Burada birazcık daha az porsiyon ama 24 saat geçtikten sonra tüketimi daha sağlıklı olacak” ifadelerini kullandı.
''KIRMIZI ETLERİMİZ 8 İLA 10 AY ARASINDA DERİN DONDURUCUDA SAKLANABİLİR''
Kurban etlerini saklama noktasında da uyarılarda bulunan Diyetisyen Merve Sena Nazlı, “Etleri bütün halinde değil de, parça halinde saklamaya özen gösterelim. Yine kıyma yapılabilir. Kırmızı etleri de porsiyonluk olarak yemekte ne kadar kullanacaksak o şekilde kilitli poşetlerle beraber buzdolabının derin dondurucu kısmında saklayabiliriz. Genel olarak kırmızı etlerimiz 8 ila 10 ay arasında derin dondurucuda saklanabilir” diye konuştu.
Haber Kaynağı : İHA
Çok Okunanlar
Serdar Ortaç: Sol kolumu kaybettim, artık ölmek istiyorum
Gelinim Mutfakta bugün kim elendi? 13 Aralık Cuma 10 altın bileziği kim aldı?
Arif Güran'ın yüz yüze görüşme tutanağı ortaya çıktı
Bahçeli'nin teröristbaşı açılımı çöpe gider!..
Kararsız seçmen oranı yüzde 30'u aştı
Reyting sonuçları açıklandı! 12 Aralık 2024 Perşembe birincisi kim oldu?
Bu hafta Avrupa’da sadece Başakşehir kazandı
Narin Güran cinayetinde şok edici iddialar: Uygunsuz şekilde mi gördü?
Bugün hangi maçlar var? 13 Aralık Cuma hangi takımların maçı var?
Rusya'ya kaçan Beşar Esad'ın evinin içinin son hali görüntülendi