Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Her yıl 2 milyon kişi akciğer kanserine yakalanıyor!

Dünyada yılda 2 milyon kişi akciğer kanserine yakalanıyor ve bu sayı Türkiye'de 41 bini buluyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, kanser tedavisinde bakım açığının kapatılması ve daha ileriye gidilmesi gerektiği vurgulandı.

Her yıl 2 milyon kişi akciğer kanserine yakalanıyor!

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünya genelinde yılda ortalama 2 milyon kişinin, Türkiye'de ise 41 bin kişinin akciğer kanserine yakalandığını açıkladı. Prof. Dr. Kutluk, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, bu yılın ana temasının "kanserde bakım açığını kapatın, kanser bakımında daha ileriye" olduğunu belirtti.

Dünya genelinde her yıl ortalama 20 milyon insanın kansere yakalandığını ve 10 milyon kişinin bu nedenle yaşamını yitirdiğini vurgulayan Kutluk, Türkiye'de ise erişkin kanserlerinin yılda 230 binden fazla, çocuk kanserlerinin ise 3-4 bin civarında görüldüğünü ifade etti. Kutluk, alınabilecek tedbirler, erken tanı ve tarama çalışmalarıyla kanser kaynaklı yaklaşık 4 milyon ölümün önlenebileceğini belirtti.

Akciğer kanserinin tütün ve tütün ürünleri kullanımının başlıca sebeplerinden biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kutluk, dünyada yılda yaklaşık 2 milyon akciğer kanseri vakası görüldüğünü, bunu yaklaşık 2 milyon meme kanseri vakasının takip ettiğini söyledi. Türkiye'de de durumun benzer olduğunu belirten Kutluk, ülkede yılda ortalama 41 bin akciğer ve 24 bin meme kanseri vakası görüldüğünü ifade etti.

Kutluk, tütün ürünlerinden uzak durmak, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite gibi temel yöntemlerle kanserlerin yüzde 30, yüzde 50'sini önlemenin mümkün olduğunu vurgulayarak, ülkelerin kanserin önlenmesi konusuna yatırım yapması ve tedavi sürecini de beraberinde yürütmesinin önemine değindi. Ayrıca, yeni tedavi yöntemleriyle erişkin kanserlerinde yaşama şansının yüzde 70, çocukluk çağı kanserlerinde ise yüzde 80'e ulaştığını söyledi. Meme kanseri ve kolon kanserinde tarama oranlarının artırılması, Ulusal Aşı Programı'na rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının dahil edilmesi, klinik çalışmaların desteklenmesi ve geliştirilmesinin önemine dikkat çekti.


Haber Kaynağı : AA

akciğer kanseri çocukluk çağı kanserleri sağlıklı beslenme Meme Kanseri