Sıtma Nedir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Çocuklarla birlikte yetişkinlerde de saptanan sıtma, aşı ve ilaç tedavisiyle birlikte iyileşebilen bir hastalık olarak kabul edilir. Özellikle günlük hayatlarında sık seyahat eden kişilerin sıtma hastalığına karşı dikkat etmesi önerilir.

Sıtma Nedir?
Sıtma, "Plasmodium" adı verilen bir parazitin neden olduğu ateşli bir hastalıktır. Bu parazit, insanlara genellikle dişi Anofel sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaşır. Sıtma geçiren kişiler genellikle yüksek ateş, titreme ve şiddetli bir halsizlik yaşarlar. Ilıman bölgelerde nadiren görülmesine rağmen, tropikal ve subtropikal bölgelerde hastalık hala yaygındır.
Sıtma parazitlerinin birçoğu, tedavide kullanılan yaygın ilaçlara karşı direnç geliştirmiştir. Uzun süre devam eden sıtma vakalarında, karaciğer ve dalakta büyüme olabilir ve bunun sonucunda sarılık ve kansızlık gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Ayrıca solunum problemleri ve hatta zatürre gelişimi de görülebilir.
Sıtma, sadece sivrisinek sokması yoluyla değil; kan transfüzyonu, organ nakli, doku greftleri veya enfekte enjektör ve iğnelerin ortak kullanımıyla da bulaşabilmektedir.
Sıtma Nedenleri Nelerdir?
Sıtmaya bir tür mikroskobik parazit sebebiyet verir. Parazit ise insanlara en çok sivrisinek ısırıkları vasıtasıyla bulaşır.
Sivrisineklerin Bulaşma Döngüsü
Bir sivrisinek, sıtmalı bir kişiyi besleyerek enfekte olur.
Bu sivrisinek ileride sizi ısırdığı takdirde sıtma parazitlerini bulaştırabilir.
Parazit, vücuda girmesinin ardından karaciğere gider ve burada 1 yıl kadar uykuda kalabilir.
Parazitler olgunlaştığında karaciğeri terk ederler ve alyuvarları enfekte ederler. Bu insanların tipik olarak sıtma belirtilerini geliştirdiği zamandır.,
Enfekte olmamış bir sivrisinek, döngünün bu noktasında sizi ısırdığı takdirde sıtma parazitleri enfekte olur ve bu da onları ısırdığı diğer insanlara yaymasına sebep olur.
Diğer iletim yolları: Sıtmaya sebep olan parazitler kırmızı kan hücrelerini etkilediğinden ve enfekte kana maruz kalmaktan ötürü sıtmaya yakalanılabilir. Anneden doğmamış çocuğa, kan nakli gibi durumlarda sıtma yayılım gösterebilir.
Sıtma nasıl tedavi edilir? Nasıl Önlenir?
Sıtma, bazı durumlarda hayati tehlike yaratabilecek bulaşıcı bir hastalıktır. Tedavisi genellikle hastanede yapılır ve doktor parazitleri iyileştirmek için ilaçlar verebilir. Ancak özellikle bazı kişilerde sıtma daha ağır bir şekilde seyredebilir.
Bebekler
Küçük yaştaki çocuklar
65 yaş üstü kişiler
Bağışıklığı düşük olanlar
Hamile kadınlar ve karnındaki bebekler
Sıtma tedavisinde aşılama yöntemi de etkilidir. Aşı olunduktan sonra ilaç tedavisiyle sıtmanın önlenmesi söz konusu olur. Nihai tedavi ise uzman doktor tarafından belirlenir. Tedavinin belirlenme sürecinde kişinin sağlık durumu, yaşanan belirtilerin şiddeti ve hastanın yaşının etkisi önemlidir. Ancak uygulanacak tüm bu yöntemler sıtmanın tamamen önlenmesi ve iyileşmesi konusunda yeterli olmayabilir. Tedavi süreci doktor tarafından takip edilmelidir. Aşı ve ilaçlı tedavi uygulansa bile ileride sıtmanın nüksetmemesi için kontrol amaçlı ilaçlar da verilebilir.
Ayrıca sıtmayı önlemek için bireysel olarak başvurulabilecek bazı yollar da söz konusudur. Bunlar şöyle sıralanabilir:
Sivrisinek ısırığına karşı cildinizi uzun kollu gömlek ve pantolonla kapatabilirsiniz.
Doktor kontrolünde verilecek bazı spreyleri vücudunuza uygulayabilirsiniz.
Böcek ilacı uygulanabilen kıyafetleri tercih edebilirsiniz.
Seyahat etmeden önce ve sonra sıtma ilaçları alabilirsiniz.
Tüm bu önlemleri uzman bir hekim kontrolünde uygulamak daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Kaynak: Memorial Sağlık Grubu
Haber Kaynağı : 12punto
Çok Okunanlar

Büyük Marmara depremi için tarih verdi!

Demirtaş, Kavala ve Can Atalay serbest kalıyor!

'İBB'ye kayyum' iddiaları yeniden gündemde...

Son günlerin tartışılan ismi Mümtaz'er Türköne yine konuştu

Önder rahatsızlandığı gün Perinçek ile görüşmüş...

Erdoğan'a 7 yıl danışmanlık yapan isimden uyarı

Terör örgütü PKK 'kongre' için toplanıyor: Sonuçlar Öcalan'a sunulacak!

Türkiye'nin S-400'leri göndereceği yer belli oldu

Ahmet Ercan, İstanbul'da hissedilen 4.3'lük depremi değerlendirdi

Gelinim Mutfakta 25 Nisan Cuma puan durumu: Bugün kim elendi?
