Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8822
Dolar
Arrow
34,0393
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9689
Altın
Arrow
2822,0000
BIST
Arrow
9.669

CHP içinde ‘Mavi Vatan’ kavgası: CHP’nin önemli isimleri Namık Tan ile Yankı Bağcıoğlu karşı karşıya geldi

CHP Milletvekili ve normalleşme görüşmelerinde de yer alan emekli Büyükelçi Namık Tan, “Mavi Vatan” için “masal” ifadesini kullandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu ise “Mavi Vatan konseptini anlatmak, açıklamak, öğretmek ve savunmak bir Türk amirali olarak benim görevimdir” çıkışını yaptı.

CHP içinde ‘Mavi Vatan’ kavgası: CHP’nin önemli isimleri Namık Tan ile Yankı Bağcıoğlu karşı karşıya geldi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği “normalleşme” görüşmelerinde yer alan ve not tutan CHP Milletvekili ve emekli Büyükelçi Namık Tan, TBMM Genel Kurul çalışmalarına katılarak konuşma yaptı.

Namık Tan konuşma sırasında AKP'li vekillere yönelik, “Bir ara tutturduğu mavi vatan masalından oldukça çabuk yüz geri etti” ifadelerini kullandı.

Namık Tan’ın “Mavi Vatan” için “masal” ifadesini kullanması tepki çekti. 

İşte o konuşma: 

CHP Genel Başkan Yardımcısı olan emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, CHP’li Namık Tan’ın sözlerinden sonra “Mavi Vatan” açıklaması yaptı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, “Mavi Vatan” başlıklı yazılı açıklamasında, “Mavi Vatan konseptini anlatmak, açıklamak, öğretmek ve savunmak bir Türk amirali olarak benim görevimdir” vurgusu yaptı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu’nun açıklaması şöyle: 

“Mavi Vatan kavramı; Türkiye Cumhuriyeti’nin denizlerdeki hak, alaka ve menfaatlerinin somutlaşmış bir ifadesidir. 

- Bu kavramı ortaya koyan konseptin teorisi ile konseptin denizlerimizdeki fiili uygulamaları her türlü siyasi mülahazaların dışında olup  uzun yılların emeğine dayanır. 

- Bu konseptin temelini; hamaset ve şovenist fikirler değil, ömürlerini denizlerde geçirmiş amiraller, ticari Bahriye’de görev yapan denizciler, deniz hukuku alanında çalışan bilim insanları ve akademisyenlerin fikirlerinin yanı sıra örneğin Ege Denizi’ndeki  egemenliği tartışmalı adaları ilk kez gündeme getiren  merhum amiral Güven Erkaya, Milli Gemi Konseptinin mimarı merhum amiraller Vural Bayazıt ve Özden Örnek’in  denizcilik gücünün geliştirilmesine katkı sağlayan çabaları oluşturur.

- Mavi Vatan konsepti, denizlere yönelik Atatürk’ün direktifi ile vücut bulan Türk'ün milli ülküsünün fiiliyatta hayat bulmuş halidir.

- Mavi Vatan konseptini anlatmak, açıklamak, öğretmek ve savunmak bir Türk amirali olarak benim görevimdir.”

MAVİ VATAN NEDİR?

Türkiye'nin dört bir tarafında deniz yetki alanları "Mavi Vatan" olarak adlandırılıyor. Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'i kapsayan Mavi Vatan, ilk defa 2006 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda düzenlenen sempozyumda ortaya atıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda düzenlenen "Karadeniz ve Deniz Güvenliği" konulu sempozyumda emekli Tümamiral Cem Gürdeniz tarafından ortaya atılan "Mavi Vatan" kavramı 2010'da Temel Deniz Hukuku kitabında kayda geçirildi.

Türkiye ile Libya arasında gerçekleşen deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşması, Mavi Vatan doktrinin somut adımlarından biri oldu. BM’ye bildirilmesiyle dünyaya ilan edilen bu anlaşma sayesinde Libya ile Türkiye denizden komşu oldu.


Haber Kaynağı : 12punto

mavi vatan Namık Tan Yankı Bağcıoğlu