Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

CHP'den AYM'ye vergi düzenlemesi başvurusu

CHP Grubu, 28 Temmuz 2024 tarihli vergi düzenlemelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP'den AYM'ye vergi düzenlemesi başvurusu

CHP Grubu, 2 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan "Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. 

CHP'li Gökhan Günaydın, başvuruya ilişkin yazılı açıklamasında, düzenlemenin birçok anayasal hakkı ihlal ettiğini belirtti.

MÜLKİYET HAKKI VE VERGİ UYGULAMALARI 

CHP'li Gökhan Günaydın, kamu idarelerinin mahkeme kararları doğrultusunda ödeme yaparken borcu yoktur belgesi istemesinin mülkiyet hakkına aykırı olduğunu vurguladı. Ayrıca, vergi tevkifatı yapılacak sektörlerin Cumhurbaşkanınca belirlenmesinin, verginin kanuniliği ilkesine aykırı olduğunu ifade etti.

Günaydın, malul ve engellilere mahsus eşyaların ithalinde katma değer vergisi (KDV) alınmasının da devletin pozitif yükümlülüğünü ihlal ettiğini söyledi. Ayrıca, faaliyetini durduran veya devreden şirketlerde devreden KDV tutarlarının vergi incelemelerine tabi tutulmaması gibi düzenlemelerin de mülkiyet hakkını zedelediğine dikkat çekti.

CUMHURBAŞKANINA TANINAN YETKİLER

CHP’nin başvurusunda, Cumhurbaşkanı'na bazı vergi ve sosyal güvenlik düzenlemeleri konusunda geniş yetkiler tanınmasının da hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Özellikle tütün mamullerine ilişkin maktu vergi tutarlarının Cumhurbaşkanı tarafından belirlenmesi, bütçe hakkının Cumhurbaşkanı’na devredilmesi ve küresel asgari kurumlar vergisiyle ilgili kararların Cumhurbaşkanının inisiyatifine bırakılması bu kapsamda eleştirildi.


Haber Kaynağı : 12punto

CHP gökhan günaydın AYM