Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

CHP'li Gökhan Günaydın: AKP parlamenter sisteme dönüşü teklif edebilir

CHP ile AKP arasındaki 'yumuşama' sürecini değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, "Cumhuriyet Halk Partisi AKP'ye hayat öpücüğü verecek herhangi bir adımı atmayacak" dedi. AKP’nin yeni anayasada amacının demokratikleşme olmadığını vurgulayan Günaydın, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin aksayan yönlerini reform edelim diyorlar.40+1 de kesmiyor, 30+1'e dönelim diyecekler” diye konuştu.

CHP'li Gökhan Günaydın: AKP parlamenter sisteme dönüşü teklif edebilir

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gazete Duvar'da Nergis Demirkaya'nın sorularını yanıtlayan Günaydın, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in karşılıklı yaptığı ziyaretlerin ardından siyasette başlayan normalleşme/yumuşama dönemini değerlendirdi.

"YAŞADIĞIMIZ 21 YILI UNUTACAK BİR SİYASETÇİ DEĞİLİM"

“Erdoğan-Özel görüşmeleri nasıl devam edecek, ne bekliyorsunuz?” sorusuna yanıt veren Günaydın, “Ben yaşadığımız 21 yılı unutarak yanıt verebilecek bir siyasetçi değilim. AKP'yi de kodlarını da biliyorum. Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine Mehmet Akif Ersoy’u değil Necip Fasıl Kısakürek'i örnek aldığını biliyoruz. Necip Fazıl Kısakürek "Dinimiz kinimizdir" diyen bir insan. Erdoğan'ın Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanlarını ve tüm ekibini teröristlikle suçladığını, fake videolar yayınladığını, Montesquieu'ya rahmet okutacak bir pragmatizm içerisinde olduğunu bilmeyen siyasetçiler değiliz. Buna rağmen şunu söyleyeyim, bu görüşmeler 28 Şubat için bir sonuç verdi” ifadelerini kullandı.

Söz konusu görüşmelerin Kobani Davası’na ve Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına engel olamadığını ifade eden Günaydın, “Dolayısıyla bu süreçten çok fazla şey beklemenin 21 yıllık pratikle birlikte düşünüldüğünde fazla umutkarlık, ümitvarlık olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

"REJİMİN SÜRDÜRÜLMESİ İÇİN GEREKEN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRLAR"

AKP’nin yeni anayasada amacının demokratikleşme olmadığını vurgulayan Günaydın, “İslamcı sosu oldukça yüksek bir tek adam sistemi ile nepotizmin ve kleptoraksinin dibine batan, dünyaya örnek gösterilebilecek hibrit bir rejim doğdu Türkiye'de. Alt tarafa din, iman, üst tarafa ham, hamam. Bu rejimin sürdürülmesi için gereken her şeyi yapmaya hazırlar. Bu anayasa meselesi de bunun bir uzantısı” ifadelerini kullandı.

"AMAÇ DEMOKRATİK PARLAMENTER SİSTEM DEĞİL"

Günaydın, “AK Parti’nin anayasa önerisini bilmiyoruz ama MHP'nin Cumhurbaşkanı yardımcısının seçimle gelmesi, Bakanlar Kurulu'na hukuki statü, hükümet programının Meclis’te okunması gibi bazı revizyon önerileri oldu. Bunun gibi örneğin yarı başkanlık içeren bir öneri getirseler böyle bir revizyona ne dersiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bize haziran ayı sonuna kadar anayasa değişikliğinin yöntemine ilişkin görüşlerinizi yazılı olarak bize bildirin diyorlar. Bunu hem Meclis Başkanı hem de Erdoğan söyledi. Ne yapmak istedikleriyle ilgili sızan bilgiler bizi tatmin etmez. Söylediğiniz başlıklar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye'nin demokratik siyasetinin, adaletinin, ekonomisinin önünde engel taşıyan en bariz özelliklerini sayın deseniz ilk ona girebilecek hususlar mıdır?

Bir partili cumhurbaşkanı, iki HSK'nın yapısı, üç TBMM’nin yasama yetkisinin saraya devri… Arkadaşlar bunların kaldırılmasını getirir mi? Her yönü absürt olan ve Türkiye'yi boğan sistemi değiştirmeye niyetleri var mı? Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin aksayan yönlerini reform edelim diyorlar. Nedir birinci önerileri? 50+1 sıkıntılı, 40+1'e dönelim. 40+1 de kesmiyor, 30+1'e dönelim diyecekler. Bunun için demokratik parlamenter sisteme dönüşü bile teklif edebilirler. Çünkü amaç demokratik parlamenter sistem değil. Amaç oy oranını seçebilecek seviyeye nasıl indirebilirim hesabı.”

"CHP, AKP'YE HAYAT ÖPÜCÜĞÜ VERECEK HERHANGİ BİR ADIMI ATMAYACAK"

Günaydın sözlerini şöyle sürdürdü:

“CHP, AKP’ye hayat öpücüğü verecek herhangi bir adımı atmayacak. Cumhuriyet Halk Partisi Türkiye'nin ilke ve devrimleriyle yeniden inşa edileceği bir demokratik siyasetin önünü açmaya çalışıyor ve bunu da kendisi Türkiye İttifakı üzerinden kurguluyor. Biz Türkiye İttifakı'nı yurttaşla kuracağız. Görüşmeler yapacağız ama Cumhuriyet Halk Partisi tek başına iktidara yürüyecek bir siyasal partidir. Bunun yol taşlarını döşeyeceğiz. Biz bu karanlık tünelden sonra bir daha buraya dönmeyecek bir reform sürecinin başlangıcının yol taşlarını döşüyoruz”



Haber Kaynağı : 12punto

gökhan günaydın Parlamenter sistem yeni anayasa yumuşama dönemi