Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
37,8385
Dolar
Arrow
34,1542
İngiliz Sterlini
Arrow
44,9695
Altın
Arrow
2916,0000
BIST
Arrow
9.109

İstanbul'da 9 adaylı seçim! Kim kazanacak?

Yeniden Refah Partisi'nin (YRP) İstanbul'da Mehmet Altınöz'ü aday göstermesinin ardından Memleket Partisi ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) dışında tüm partilerin İstanbul adayları belli oldu. Peki İstanbul'da hangi adaylar yarışacak işte tüm ayrıntılar...

İstanbul'da 9 adaylı seçim! Kim kazanacak?

HABER MERKEZİ

Yerel seçimlere sayılı günler kala 8 partinin İstanbul adayı ve 1 bağımsız aday belli oldu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özel önem verdiği ve 28 Mayıs seçimlerinin hemen ardından yerel seçimler için İstanbul'u işaret etmesi seçimlerin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Peki hangi parti İstanbul'da kimi aday gösterdi? Adaylık süreçleri nasıl gerçekleşti? İşte tüm detaylarıyla 31 Mart seçimlerinde İstanbul...

EKREM İMAMOĞLU

2019 yerel seçimleri öncesi Beylikdüzü Belediye Başkanlığı görevinde olan Ekrem İmamoğlu, son Başbakan Binali Yıldırım ile yarıştığı seçimleri 21 bin 462 oy farkla kazanmıştı. YSK'nın seçimleri yenilemesinin ardından 23 Haziran'da gerçekleştirilen yeni seçimde ise İmamoğlu farkı 806 bin 14 oya yükseltti. 

Böylece İmamoğlu, 1994'te Refah Partili Recep Tayyip Erdoğan, 1999'da Fazilet Partili Ali Müfit Gürtuna ve 2002 sonrası AKP iktidarıyla devam eden 25 yıllık sağ partilerin yönetimini sona erdirmiş oldu.

İBB Başkanı İmamoğlu CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından İstanbul'da yeniden aday gösterildi. 

14-28 Mayıs seçimlerinde 6 partili ittifakın son bulmasının ardından CHP adayı seçimlerde herhangi bir partinin desteği olmaksızın yarışacak.

MURAT KURUM

2019-2023 yılları arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olarak görev yapan Murat Kurum, 7 Ocak'ta Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından İstanbul adayı olarak açıklandı.

5 yıl sonra İstanbul'u yeniden kazanmak isteyen AKP'yi ayrıca Cumhur İttifakı ortaklarından Milliyetçi Hareketçi Partisi (MHP) de destekliyor.

AZMİ KARAMAHMUTOĞLU

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, 13 Ocak'ta partisinin İstanbul adayı olarak Azmi Karamahmutoğlu'nu açıkladı.

Karamahmutoğlu ayrıca, MHP'nin Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in hayattayken atadığı son Ülkü Ocakları Genel Başkanı.

BİROL AYDIN

Saadet Partisi, 28 Ocak'ta İBB adayı olarak İstanbul Milletvekili Birol Aydın'ı seçti. Aydın CHP listelerinden Saadet Partisi'ne geçen 20 vekilden biriydi.

BUĞRA KAVUNCU

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Altılı Masa'nın dağılmasının ardından yerel seçimlere, "hür ve müstakil" gireceklerini açıklamıştı. 

Uzun süre İstanbul'da kimin aday gösterileceği merak konusu olurken Akşener, partisinin 24 Ocak'taki grup toplantısında sürpriz bir kararla Buğra Kavuncu'yu aday gösterdi.

Kavuncu İstanbul İl Başkanlığı döneminde, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile beraber 2019 yerel seçimlerinde yoğun bir işbirliği içerisinde bulunmuştu.

MERAL DANIŞ BEŞTAŞ VE MURAT ÇEPNİ

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş İBB adaylığı ile gündeme gelmiş ardından yaptığı açıklama ile adaylıktan çekilmişti.

DEM Parti ise İstanbul adaylarının Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni olduğunu duyurdu.

MEHMET ALTINÖZ

14-28 Mayıs seçimlerinde Cumhur İttifakı çatısı altında olan Yeniden Refah Partisi (YRP) yerel seçimlerde 3 büyükşehirde kendi adaylarını göstermeye karar verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Erdoğan lehine çekilen YRP lideri Fatih Erbakan, seçimlere tek başlarına girme gerekçesi olarak AKP ile yapılan 5 görüşmeden herhangi bir sonuç çıkmamasını ve AKP'nin Gazze politikası ile ekonomik gerekçeleri göstermişti.

Erbakan'ın bugün yaptığı açıklamada partisinin İstanbul adayı olarak Mehmet Altınöz'ü açıkladı. Altınöz ayrıca, YRP'nin Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor.

DİĞER ADAYLAR

Vatan Partisi ise İBB adayı olarak İbrahim Okan Özkan'ı gösterdi. 

Ayrıca, İYİ Parti'nin kuruluşu sırasında genel başkan yardımcılığı yapan Taylan Yıldız da bağımsız aday olarak İstanbul'dan aday oldu. Yıldız, İstanbul metrolarında internetin kullanılabilmesi için 2020 yılında başlattığı kampanya ile "internetçi abi" olarak tanınmıştı. Yıldız, 21 Haziran 2023 tarihinde ise İYİ Parti'den istifa etmişti.

MEMLEKET PARTİSİ VE TİP ADAYLARI KİM OLACAK?

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile CHP lideri Özgür Özel'in yaptığı görüşmelerde ittifak çıkmamış ve İnce CHP'ye eleştirilerde bulunarak partisinin aday çıkaracağını ve 3 adayın öne çıktığını söyledi. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul'da henüz adayını açıklamazken, partinin DEM Parti adayını veya CHP adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu destekleyip desteklenmeyeceği henüz bilinmiyor.


Haber Kaynağı : 12punto

yerel seçim Ekrem İmamoğlu Murat Kurum İstanbul Mehmet Altınöz