Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
38,2634
Dolar
Arrow
34,1520
İngiliz Sterlini
Arrow
45,9557
Altın
Arrow
2934,0000
BIST
Arrow
9.777

Mehmet Metiner'den Anayasa açıklaması: 'Cumhuriyetin niteliklerini tartışalım'

Eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner, Cumhuriyetin bazı niteliklerinin millet iradesi doğrultusunda özgürlükçü bir anlayışla yeniden yazılabileceğini savundu.

Mehmet Metiner'den Anayasa açıklaması: 'Cumhuriyetin niteliklerini tartışalım'

14 Mayıs Genel Seçimleri'nde AKP listelerinden TBMM'ye giren, Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, katıldığı bir televizyon prograamında açıkça Anayasanın 4.maddesini hedef almıştı.

Yapıcıoğlu yaptığı açıklamada biz, anayasanın 4'üncü maddesi olmasın diyoruz. Kameraya bakarak söyleyeyim bir daha. Anayasa'nın 4. maddesi olmasın diyoruz. Anayasa'da değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddelerin hepsini değiştirelim anlamında değildir" demişti.

HÜDA PAR'ın yaptığı bu Anayasa çıkışının ardından eski AKP Milletvekili ve Yeni Şafak yazarı Mehmet Metiner, konuya ilişkin dikkat çekici bir yazı yazdı.

Mehmet Metiner, kaleme aldığı köşe yazısında Cumhuriyetin bazı niteliklerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. 

Metiner, milli marş, resmi dil, bayrak ve ülkenin bölünmez bütünlüğünün korunmasının şart olduğunu belirtirken, Cumhuriyetin diğer niteliklerinin demokratik ve özgürlükçü bir anlayışla yeniden yazılabileceğini ifade etti.

'BAŞKENT DEĞİŞTİRİLEMEZ MADDESİ DOĞRU DEĞİL'

Metiner, başkentin Ankara olmasına itirazı olmadığını ancak savaş gibi olağanüstü koşullarda millet iradesine göre başkentin değiştirilebileceğini savundu. Başkentin değiştirilmesinin "teklif edilemez" maddeler arasında yer almasının doğru olmadığını belirten Metiner, Cumhuriyetin millet iradesine dayalı olması gerektiğini vurguladı.

Metiner, "Kim ki milletin iradesini değil kurucu iradeyi en üst irade olarak kabul ediyorsa, onların kafasındaki Cumhuriyet baskıcı bir Cumhuriyettir" diyerek, milletin iradesinin öncelikli olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, millet iradesine dayalı anayasal değişikliklerin TBMM'de kabul edilip referanduma sunulması halinde, halkın bunu onaylayabileceğini ileri sürdü. 


Haber Kaynağı : 12punto

İlgili Haberler

Mehmet Metiner HÜDA PAR yeni anayasa